32℃ 19℃
június 8. Medárd, Helga
Szőlő-Bor

Jó évjáratra számítanak a szekszárdi borvidéken

MTI

Jó minőségű szőlőre számítanak a szekszárdi borvidéken, ahol a végéhez közeledik a fehér szőlők szürete, a termés egyes ültetvényeken meghaladja a tavalyi mennyiséget.

A fehér fajták – sauvignon blanc, chardonnay, királyleányka, zöld veltelini – magas minőségű termést hoztak. A kék szőlők – kékfrankos, kadarka – szürete is elkezdődött, a korai fajták már vörösborként erjednek – mondta Bősz Adrián, a borvidék elnöke az MTI-nek.

Az eddigi átlagtermés 80-90 mázsa, a fehér szőlőket 19-19,5-es, a kék szőlőket 20 feletti mustfokkal szüretelik, így musterősítésre valószínűleg nem lesz szükség Szekszárdon – tette hozzá.

Elmondta: a borvidéken csökkent az átmenő készlet, az óborok egy része továbbérlelés miatt áll a pincékben, más részük azért, mert nem növekedett olyan mértékben a piac, mint korábban. Zöldszüretet a 2400 hektáros borvidéken 38 hektáron választottak a termelők.

A borvidéki elnök beszámolt arról, hogy az idei felvásárlási árak alacsonyabbak a tavalyinál, de nem zuhantak akkorát, mint amire számítottak. A tavalyi 110-120 forintos kilogrammonkénti árakhoz képest idén 100-110 forint a szőlő ára, de a szüret elején volt 80 forint is – jegyezte meg.

Módos Ernő, a Ferger-Módos Borászat borásza elmondta: az eddigi termés minősége jó, a mennyisége azonban – a kistermelők tapasztalatai alapján – 10-20 százalékkal szerényebb a vártnál. Ez azt is jelenti, hogy nincs olyan nagy termés, ami túltermelést okozhat a borvidéken. Növelheti az átlageredményeket a kékfrankos, a cabernet és a merlot, amelyek szürete még hátra van.

Ferenc Vilmos, a Dicenty Dezső Kertbarát Kör elnöke szerint a fehér, illatos fajták jobb évjáratot hozhatnak a tavalyinál, és a rozéborok is ígéretesek.

A borász kitért arra, hogy tapasztalatai szerint sok ültetvényen több szőlő termett, mint 2018-ban, a termelők a leszerződött mennyiségnél többet kínáltak a felvásárlóknak. Egyes fajtákban az országos átlaghoz képest 15-20 százalékkal több a termés – mondta.

Hozzátette: tapasztalatai szerint a felvásárlási árak a tavalyinál lényegesen alacsonyabban, kilogrammonként 60-90 forint között alakultak, ami az önköltségi ár alatt van. Vannak olyanok, akik szerződéssel vásárolnak fel szőlőt, és megadják a 100 forintot, de egyre szűkül ez a kör – tette hozzá.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Alacsony alkoholtartalmú borok: új irány a borászatban

2025. május 22. 14:10

Az alacsony alkoholtartalmú és alkoholmentes borok iránti kereslet növekszik, új technológiák és piaci stratégiák formálják a borászat jövőjét.

Borfogyasztás: ki iszik többet?

2025. május 16. 16:10

A globális borfogyasztás 2024-ben 1961 óta nem látott mélypontra süllyedt, de egyes országok továbbra is kiemelkednek a mennyiség és az egy főre jutó fogyasztás terén.

Vita a bor körül: egészséges vagy sem?

2025. május 11. 16:10

Egy új spanyol kutatás választ adhat arra a kérdésre, hogy a mértékletes borfogyasztás valóban jót tesz-e az egészségnek.

A francia vörösbor hanyatlása

2025. január 9. 15:10

A francia vörösbor hosszú ideje ikonikus része az ország kultúrájának, ám az iparág az utóbbi évtizedekben súlyos válsággal szembesült.

Nyilvános a 2018. évi borszőlő átlagár előrejelzés

2018. július 23. 17:02

Ahhoz, hogy a szőlőárak a folyamatosan növekvő termelési költségek ellenére is méltányos jövedelmet biztosítsanak a gazdák számára, elengedhetetlennek tűnik a borok kereskedelmi átadási árának emelése.

Fantasztikus magyar sikerek az év utolsó nagy nemzetközi borversenyén

2019. szeptember 6. 14:45

A legtöbb aranyat a magyar pincészetek közül ezúttal is a Varga szerezte, de mellettük több hazai pincészet is kiemelkedően szerepelt.

Pozitív volt Magyarország bor-külkereskedelmi egyenlege - Borpiaci jelentés

2018. március 25. 09:57

Magyarország pezsgőexportja 40 százalékkal volt több 2017-ben az egy évvel korábbinál, az ebből származó bevétel pedig 11 százalékkal nőtt.

Sós borok, sós pálinkák a népi gyógyászatban

2025. január 26. 12:10

A „csodaszereket” jobbára gabonából, kukoricából, burgonyából, törkölyből készítették, majd sós vízzel dúsították.