Növénytermesztés
Növénytermesztés

Kedvező termés várható az őszi betakarítású növényeknél

Kedvező termés várható az őszi betakarítású növényeknél

AM Sajtóiroda

Megfelelő időben megkezdődött a kukorica, a napraforgó, a cukorrépa és a szója betakarítása.

A magyar mezőgazdaság egyik meghatározó növénye, a kukorica közel 983 ezer hektáros vetésterülete tavalyhoz képest 4,6 százalékkal nőtt, a 8,2 tonna/hektár körüli terméshozam az elmúlt öt év átlagánál 9,5 százalékkal lesz várhatóan magasabb. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tájékoztatása szerint 8 millió tonnára becsülhető a várható termés.

Az őszi betakarítású növények között szintén kiemelt jelentőségű a napraforgó, melynek aratása javában zajlik, az 570 ezer hektáros terület közel feléről már a raktárakba került a termés. A hozamok itt is kedvezőek, a 3 tonna/hektár körüli érték 7,1 százalékkal haladja meg az ötéves átlagot, a kamarai termésbecslés alapján pedig a várható termésmennyiség eléri az 1,7 millió tonnát.

A cukorrépa betakarítása is folyik, a termés várhatóan a 880 ezer tonnát kissé meghaladja. A gazdák igen kedvező hozamokra számíthatnak, az első mérések szerint országos átlagban 65 tonna/hektár felettinek ígérkezik a termés, melynek a cukortartalma is megfelelő lesz.

A szója vetésterülete a tavalyi évhez képest változatlan, a termésbecslés alapján több mint 173 ezer tonnás termés ígérkezik. A várható hozamok itt is igen kedvezőek, megközelítik a 3 tonna/hektárt, ami az elmúlt öt év javuló átlagához képest is további 15,8 százalékos emelkedést jelent, ez pedig világosan mutatja, hogy a növény egyre gazdaságosabban és versenyképesebben termelhető hazánkban is.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Extrém körülmények között aratnak a német gazdálkodók

2024. július 7. 10:10

Hamar elkezdődött a gabona betakarítása Németországban. Komoly problémát jelent viszont a vissza-visszatérő, néha igen intenzív csapadék.

Takarmányminőséggé vált a búza a csapadék hatására

2024. július 5. 08:40

Bár a búza átlaghozama 6 tonna körül maradt, a csapadék után már fele-fele arányban takaríthattak be malmi és takarmányminőséget a gazdák.

Házi tápoldat a zöld levelekért

2024. július 5. 07:40

Két olcsó és minden háztartásban előforduló alapanyagból készíthető növényápoló szer. Vajon tényleg működik?

PANNATURA és Biogazdálkodási napok

2024. július 4. 14:50

Az Esterházy Alapítványok 2024-ben ünneplik fennállásuk 30. évfordulóját. Az utolsó herceg, Esterházy V. Pál örököse, Esterházy Melinda 1994-től kezdődően három megszüntethetetlen magánalapítványt hozott létre, megteremtve ezzel a mai vállalkozási sikert döntően meghatározó, erőteljes növekedésre képes gazdasági vállalkozások előfeltételét.

Amerikában drágultak a gabonák múlt héten

2020. június 3. 06:36

A párizsi árutőzsdén a malmi búza ára stagnál öt nap után és a ugyanúgy a 188,25 euró/tonnás áron ment hétvégi pihenőre a kurzus, mint egy hete.

Amerikában a szójabab betakarításának 76 százalékával végeztek

2023. október 25. 15:10

Amerikában vegyesen zártak a terményárak kedden, Európában viszont inkább eladói fölényt lehetett megfigyelni. Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt, ám a repce értéke emelkedett.

Vegyes képet mutattak múlt héten a gabonapiacok

2020. április 27. 05:37

Európában múlt héten vegyes kép rajzolódott ki a gabonatermékek piacán, hiszen a négy kiemelten fontos agrártermék közül a takarmánybúza és a kukorica ára emelkedett. A malmi búza és a repce viszont olcsóbb lett öt nap alatt.

Jelentős forrás a Nemzeti fehérjetakarmány-programhoz

2018. április 9. 11:52

Mintegy 470 millió forintból indulhat el idén az alternatív takarmánynövények felkutatását segítő Nemzeti fehérjetakarmány program.