Szőlő-Bor

Változik a bor íze a klímaváltozás miatt

Syngenta Blog

A 2018-as év az aszály ellenére kiváló évjárat volt a német bor számára. Az éghajlat melegedésével azonban a rizling, a Németország leghíresebb borának íze kezd megváltozni.

„Az éghajlatváltozás eljutott hozzánk is. A rizling vegetációs időszakában, amely április és október között tart, az átlaghőmérséklet több mint egy fokkal emelkedett 1988 óta, és ez megváltoztatja a bor jellegét” – magyarázta az Euractivnak Ernst Büscher, a Német Bor Intézet szóvivője.

A rizling a hűvös időjárást kedveli, mert az érés és az aromák kifejlődése hosszú ideig tart. Az elmúlt harminc évben azonban a Wiesbaden melletti Rheingau és más borvidékek egyre melegebb nyarakat tapasztalnak. Emellett egyre gyakoribbak a szélsőséges esőzések és a heves viharok, amelyek elpusztíthatják a teljes termést.

A borászok nem kis meglepetésére nagy évnek bizonyult 2018, jóllehet a szőlő csak a szokásos csapadék 54 százalékát kapta. Igaz, amint Büscher elmondta a portálnak, a rizling meglehetősen jól tűri az aszályt, mivel gyökerei nagyon mélyen ülnek a talajban. Ennek ellenére tavaly nem egy szőlész csodálkozott, hogy honnan jutott vízhez a szőlő a szárazság közepette.

Másrészt viszont ha a forróság miatt a szőlő túl korán érik, édesebbé válik, még mielőtt kialakulna a rizlingre jellemző friss íz.

„A szőlő cukortartalma manapság sokkal magasabb, mint a múltban. Az értékek néha kétszer annyira magasak, mint az 1960-as és 1970-es években” – mondta a szőlőtermesztésre szakosodott geisenheimi egyetem professzora, Otmar Löhnertz, aki szerint nem feltétlenül jó, hogy a szőlő nagyobb cukortartalmának következménye a bor magasabb alkoholszintje.

„Az alkohol hordozza az ízeket. Ha a bor alkoholtartalma 11 százalék helyett 13 vagy 14 százalékos, megváltozik az erjedési folyamat, így a bor íze is” – jelentette ki a kutató, hozzátéve, hogy a globális felmelegedés megváltoztatja a rizling típusú borokat: „A jövőben a rizling teljesen más ízű lesz. Ekkor már akár egy másik borfajtáról beszélhetünk.”

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A világ legjobb Shiraz borai – ezeket érdemes megkóstolni!

2025. július 27. 13:10

A Decanter-verseny friss toplistáján ausztrál, francia és dél-afrikai különlegességek is helyet kaptak. Ezeket tényleg érdemes megkóstolni!

Terjed a szőlő aranyszínű sárgaság, Villány is érintett

2025. július 3. 12:10

Megjelent a szőlő aranyszínű sárgaság betegsége Villány térségében – a Nébih védekezésre figyelmeztet a szőlőkabóca ellen.

Ez a borászat felborította a szabályokat: ilyen még nem volt!

2025. június 16. 14:10

Egy kaliforniai pincészet történelmet írt: elsőként palackozta fajtaborként a Châteauneuf-du-Pape-ban engedélyezett szőlőfajtákat.

Alacsony alkoholtartalmú borok: új irány a borászatban

2025. május 22. 14:10

Az alacsony alkoholtartalmú és alkoholmentes borok iránti kereslet növekszik, új technológiák és piaci stratégiák formálják a borászat jövőjét.

A szőlőmagban rejlő kincseink

2020. február 7. 04:37

Bock József, a Bock Pince Kft. ügyvezető-tulajdonos elmondta, közel tizenöt évvel ezelőtt kezdtek el azzal foglalkozni, hogy valamilyen módon hasznosítsák a borszőlő feldolgozásának egyik melléktermékét, a rendkívül magas antioxidáns tartalommal rendelkező kékszőlőmagot.

Testes francia borüzlet a láthatáron

2020. július 6. 15:33

Az átvétel új lépés lehet az InVivo francia mezőgazdasági szövetkezeti csoport borpiaci terjeszkedésében.

Korábban termesztettek borszőlőfajtát, mint étkezési célút

2023. március 24. 14:51

A világ egyik legrangosabb tudományos folyóiratában, a Science magazinban közölt eredmények egészen új megvilágításba helyezik a szőlő kultúrevolúcióját.

Borkrémleves

2018. december 19. 03:47

Mi mással is indíthatnánk a karácsonyi menüt, mint egy jó levessel? Márpedig ha karácsony és leves egy mondatba kerül, akkor az egyik első dolog, ami eszembe jut, az a borkrémleves.