Agrárközélet

Digitalizáció és automatizáció – új dimenziók az élelmiszergazdaságban

Axia Group Zrt.

Az információs technológia térhódítása, az ipari folyamatok teljes digitalizációja és automatizációja új dimenziókat jelent az élelmiszergazdaságban is. A REGIONS 4FOOD projekt az innovációs lánc mentén az agrár-élelmiszeripari cégekre koncentrál, és azok információs-kommunikációs termék és szolgáltatás-fejlesztéseit igyekszik támogatni az egyes regionális/nemzeti operatív programok befolyásolása révén, valamint a „big data” alkalmazások elterjesztését segíti.

A REGIONS 4FOOD projekt magyar partnere, a Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft. szeptemberben két tanulmányútra is ellátogatott, hogy megismerje a projekt nemzetközi partnereinek jó gyakorlatait. 2019. szeptember 5-6-ig a szervezet Finnországban, a dél-ostrobothniai Seinajoki-ban, majd pedig a 2019. szeptember 23-24-ig egy andalúziai tanulmányúton vett részt. A két út során a résztvevők megismerkedhettek a két régió agrár-élelmiszeripari szektorával, azok kihívásaival és fejlődési lehetőségeivel.

A finnországi tanulmányút során kiemelt figyelmet kapott a gazdálkodók és a helyi agrártechnológiai vállalatok együttműködése. A jó gyakorlatok szerint az agrártechnológiai digitális megoldások fejlesztésébe és tesztelésébe bevonják a gazdákat, ami a hatékonysághoz és a jobb felhasználhatósághoz vezet.

Emellett sor került az agrár-élelmiszeripari szektor és a felsőoktatás szerepének megismerésére is. A rendezvényre a Seinajoki Alkalmazott Tudományok Egyetemének Agrártudományi és Élelmiszeripari Karáról és a Helsinki Egyetem Ruralia-intézetéből jöttek előadók.

A finn szervezőknek köszönhetően a résztvevők megismerkedtek a ResQ Club mobilapplikációjával is, aminek segítségével az éttermekben felhalmozódott ételmaradék eljuthat a rászorulókhoz. A szintén bemutatott REKO a helyi üzletek digitális rendelési rendszere, amely helyi termékeket helyben, a fogyasztói igényekhez rugalmasan alkalmazkodva értékesít. Az élelmiszerláncok tevékenységének digitális fejlesztéséhez kapcsolódva a Logmore QR adatgyűjtőről esett szó, amit az élelmiszerbiztonság, tárolás és szállítás nyomon követhetőségéhez fejlesztettek.

A résztvevők meglátogatták az Atria finn húsipari vállalatot, ahonnan a gazdasági szintű nyomon követhetőség ötlete származik, a Honkajoki Kft.-t, amely Finnország vezető állati melléktermék feldolgozója, valamint a Finmilk üzemet, ahol az agrár-élelmiszeripari szektor digitalizációjának módszereit is bemutatták.

Andalúziában szeptember második felében került sor a második tanulmányútra, amely az agrár-élelmiszeripari értéklánc digitalizációjának szervezeti, jogi, oktatási, gazdasági-pénzügyi és a műszaki dimenziói mentén ismertetett jó gyakorlatokat a nemzetközi partnerséggel.

Szervezeti jó gyakorlatként a Fiware Zone iHub-ot említették meg példaként, ami rendszerfejlesztéssel, azaz a digitalizációban érintett szereplők együttműködésének erősítésével foglalkozik.

Bemutatásra került két jogi szempontú jó gyakorlat is: az egyik a Geoportál, a másik pedig az Andalúziai Növényegészségügyi Riasztó és Információs Hálózat (RAIF). Mindkettő alkalmas a növénybetegségek kockázatainak és terjedésének térképes megjelenítésére.

A jó gyakorlat oktatási dimenziója mentén a Cordobai Egyetem „Digital Agri” (digitális átalakulás az agrár-élelmiszeripari szektorban) nevű új mesterképzése, és a Sevillai Egyetem Agrármérnöki Karának Digitális Mezőgazdaság és Élelmiszeripari Innovációk nevű mesterképzése került fel a napirendi pontok közé.

A Sevillai és a Cordobai Egyetem előadói az alkalmazott innovatív műszaki eszközök és gépek bevezetésével, működésével kapcsolatos tapasztalataikat osztották meg a hallgatósággal (pl. hozambecslés gépi tanulással, haszonnövények vezeték nélküli nyomon követése, vezeték nélküli csomópont, szenzorok, térkép- és szenzor-alapú gépek), ahol a középpontban a gazdasági-pénzügyi dimenzió állt.

Az andalúz program része volt egy narancsültetvény meglátogatása, ahol az öntözés hatékonyságát segítő innovatív eszközök alkalmazásával számottevő megtakarításra tesznek szert a gazdák. A gazdaság mintagazdaságként működik. A közelben gyapottermesztéssel is foglalkoznak a termelők.

Ezt követően a San Sebastian Szövetkezet telephelyén tartott beszámolót a szövetkezet és a Fiatal Gazdák Agrifood Egyesületének képviselője.

A program utolsó hivatalos helyszíne a Tudományos és Technológiai Park (Cartuja) volt. A látogatás témája a digitalizáció műszaki dimenziója volt. Juan J. Velasco Rivera az Andalucía Open Future (AOF) és a Minerva akcelerációs programon keresztül ismertette a technológiai alapú vállalkozásösztönzés tapasztalatait. Mindkét program jellemzője, hogy a köz- és a magánszféra együttműködésén alapul. Ezt követően több startup is bemutatkozott, a résztvevők egy kis ízelítőt kaphattak a helyi startup kultúrából.

A finn és a spanyol tanulmányutakból levont tanulságokkal a Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft. a Regions 4Food projekt megvalósítása során a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program releváns pályázati forrásait szeretné célzottabbá, hatékonyabbá tenni.

További információk a Regions 4Food projektről:

A projekt eredményeiről folyamatos tájékoztatás olvasható a https://www.interregeurope.eu/regions4food/, angol nyelvű honlapon.

A Regions 4Food projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország társfinanszírozásával valósul meg az INTERREG EUROPE Programon belül.

 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Földvásárlás előtt áll? Ezt a hibát ne kövesse el!

2025. október 8. 10:10

Magyarországon földet csak földműves vásárolhat – ehhez pedig szinte kötelező az aranykalászos gazda végzettség.

KÁN Egyetemi Napok: új irányok a növénytáplálásban

2025. szeptember 30. 11:00

A kaposvári KÁN Egyetemi Napok részeként idén is megrendezték a IV. Alkalmazott Növénytudományi Konferenciát, fókuszban a tápanyagutánpótlással.

Nemzetközi figyelem övezi a MATE új MSc szakját

2025. szeptember 15. 15:10

Elindult a MATE Haltenyésztő mérnöki MSc-je, amely a fenntartható akvakultúrában képez új generációt.

Von der Leyen terve: mi marad a gazdáknak?

2025. szeptember 11. 16:10

A Bizottság 300 milliárdos KAP-keretet ígér, védzáradékokkal. A termelők szerint a kockázat így is jelentős.

Vermeer innovációk a szálastakarmány-betakarításban

2021. augusztus 1. 05:43

Kent Thompson (a Vermeer kutatási és fejlesztési vezetője) szerint a cég legfontosabb feladata olyan megoldások kidolgozása, amelyek segítik a farmereket a takarmánybetakarítás hatékonyságának növelésében.

Tudja-e Ön? - Hogyan alakultak ki napjaink óriási kombájnjai? (IV. rész)

2020. július 22. 04:36

A nagy területen gazdálkodó farmerek, a termelési körülmények változásához igazodva a közeljövőben várhatóan növelik keresletüket az önjáró burgonyakombájnok iránt.

Precíziós információdömping vár a PREGA nulladik napján

2023. február 2. 08:44

Gyere a PREGA nulladik napjára! Kötetlen tapasztalatcsere, olcsóbban! Neked van már különjegyed a workshopra?

Kén és nitrogén: együtt okosabb

2020. február 6. 09:02

Amikor tápelemek sajátosságait, növényre (és egymásra) gyakorolt hatásait szeretnénk megismerni és elemezni, javaslom, hogy minden esetben a talajból induljunk el. Optimista énem és a mindennapos gazdálkodói eszmecserék azt mutatják, hosszú távon gondolkodva, egyre többen ismerjük el azt az alapvetést, hogy a talajjal kezdődik minden.