Életmód, gasztronómia

Így vásároljon tűzifát: tippek, tanácsok, hogy ne a pénze égjen!

Andreas Stihl Kft.

Az előző évek felmérései szerint a magyar emberek körében még mindig a fa az egyik legkedveltebb fűtőanyag. Ez pedig annak köszönhető, hogy a tűzifával tudjuk a legnagyobb hőenergiát előállítani, méghozzá a legkedvezőbb áron. Ehhez azonban nem mindegy, milyen fát választunk. A STIHL szakértői most hasznos tanácsokat adnak a megfelelő tűzifa kiválasztásához, feldolgozásához és tárolásához.

Az, hogy milyen tűzifát választunk, honnan és kitől szerezzük be, egyáltalán nem egy elhanyagolható kérdés. Ugyanis ha jól választunk, pénzt spórolhatunk!

Honnan vegyünk fát?
Már az interneten is számtalan helyről vehetünk fát, azonban legyünk elővigyázatosak, nehogy csalókba ütközzünk. Számtalan olyan esetet hallani, hogy jó minőségű száraz fa helyett nagyon magas víztartalmú, frissen vágott fát adnak el. „Törekedjünk arra, hogy ellenőrzött minőségű fát vegyünk. Ha biztosra akarunk menni, olyan eladótól szerezzük be a fűtőanyagunkat, aki a NÉBIH hatósági nyilvántartásában is szerepel, a számlát pedig minden esetben őrizzük meg egy esetleges panasz esetére.” – tanácsolta a szakértő.

Mikor vegyünk fát?
Ne hagyjuk az utolsó pillanatra! A tűzifát minél előbb vásároljuk meg, mert így van ideje száradni a felhasználásig. A STIHL szakértői szerint a tárolásnál a legfontosabb szempont, hogy a fa lehetőleg mindig védve legyen a csapadéktól, de azért oldalt hagyjuk helyet a szellőzésnek, hogy ne induljon korhadásnak. Az ideális kültéri fatároló dél felé néz, így csapdába ejti a nap melegét, valamint egy kis emelvényre helyezzük el, hogy a talajnedvesség se érje. Lehetőleg hasogatva tároljuk a fát, mert úgy gyorsabban szárad a nagyobb felülete miatt. A jó tűzifa nedvességtartalma 20% alatti, de inkább 10-15% között van. Csak az összehasonlítás kedvéért: a frissen vágott fának körülbelül 40-50% közötti a víztartalma, így égésekor a víz elpárolgása elnyeli a benne lévő energia jó részét. Ha kellő odafigyeléssel választunk fát, és megfelelő körülmények között tároljuk, akár 30%-kal is növekedhet a tűzifa fűtőértéke.

Milyen fát vásároljunk?
Sokan a legpraktikusabb megoldásnak azt tartják, ha rögtön kandallókész fát vásárolnak. Ez azonban természetesen jóval drágább a kevésbé feldolgozott tűzifánál, hiszen a faanyag feldolgozottságával arányosan nő az ára és csökken az elérhetősége. A vastag, aprított fák, vagyis a fahasábok a legkelendőbbek, az úgynevezett kandallófák közül pedig azok, amelyek minél keményebbek, ugyanis ezek tovább égnek. Ilyen például az akác, a bükk, a kőris, a tölgy, vagy a gyümölcsfák. „Ha nem a kényelem az elsődleges szempont számunkra, hanem spórolni szeretnénk, érdemes minél kevésbé feldolgozott tüzelőt vásárolni, és inkább megfelelő védőfelszerelésbe és munkaeszközökbe fektetni a pénzt, hiszen így akár az otthonunkban a szükséges méretűre vághatjuk a fadarabokat.” – tette hozzá a STIHL szakértője.

Mivel vágjuk a fát?
Amennyiben a tűzifa rönk formájában érkezik, nélkülözhetetlen egy könnyű, egyszerűen használható, megbízható, komfortos és biztonságos fűrészt beszereznünk. A STIHL tűzifa-aprításhoz ajánlott fűrészei benzines, akkus és elektromos változatban is elérhetők. A benzines gépek kedvelőinek a STIHL MS 170 vagy a STIHL MS 180 ajánlott, amelyek kis méretük ellenére nagy teljesítménnyel rendelkeznek. A STIHL MSA 220 C-B a legújabb, erős akkus fűrész, míg az elektromos kategória könnyen kezelhető és jó vágásteljesítményű gépe az MSE 141 C-B.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

5 elfeledett népi étel, amivel az ünnepi időszakot is feldobhatjuk

2025. december 27. 14:10

A mindennapi rohanásban sokszor nehezebb kitalálni, hogy mi legyen az ebéd vagy a vacsora, mint elkészíteni az ételt. Ehhez adunk néhány tippet.

A téli desszertek királya: így lesz tökéletes a sült alma

2025. december 24. 14:10

Egyszerű desszert, mégis könnyű elrontani. A sült alma sikere az almán múlik, és néhány apró trükkön.

A fahamu egy „titkos” dologra is jó, tényleg nem érdemes kidobni

2025. december 21. 09:10

A tűzifa elégetése után keletkező melléktermék, a fahamu nemcsak a kertben, de a háztartásban is jó szolgálatot tehet.

Csodába illő módon menekült meg egy egész falu, a túlélés furcsa taktikáját választották

2025. december 20. 16:10

Hogyan lehetne megállítani a kistelepülések gyors elnéptelenedését? Egy új módszer most felcsillantja a reményt.

Szép idő lesz - hozza formába a kertet!

2020. április 18. 08:39

Az egyik legszeszélyesebb hónap április. Ilyenkor még számíthatunk talajmenti fagyokra, heves esőzésre, de lehet akár már nyári meleg is. Akármilyen az időjárás, egy biztos, a kertek feléledtek, a fák virágba borultak, megkezdték tavaszi zsongásukat a méhek.

Augusztusban újra STIHL fakitermelő verseny

2021. július 14. 09:31

2021. augusztus 28-án, szombaton, Bükkzsércen újra STIHL Fakitermelő Versenyt rendeznek.

Még mindig tart a nagy STIHL-akció - ajándék fűrész jár a lombtrágya-csomaghoz

2019. május 16. 09:37

Továbbra is megrendelhető a Natur Agro Hungária lombtrágya-csomagja, melyhez 200 hektár feletti rendelés esetén ajándék Stihl-fűrész is jár a gazdáknak.

Így vásárolj tűzifát - Hasznos tippek a téli tüzelő beszerzéséhez

2018. november 29. 10:18

Egyáltalán nem mindegy, hogy mikor, hol, kitől és milyen tűzifát vásárolunk, és persze az sem, hogy mennyiért. A tűzifa ugyanis hiánycikk.