Gazdainfó

Gazdainfó: tovább terjed a madárinfluenza; januári határidők és Agromash

Agroforum Online

Idén 2020. január 22–25. között rendezik meg a 38. AGROmashEXPO Nemzetközi Mezőgazdasági és Mezőgép Kiállítást, valamint a 10. AgrárgépShow Mezőgazdasági Eszköz-és Gépkiállítást. A magyar agrárgazdaság legjelentősebb szakmai rendezvényén csaknem 350 kiállító mutatja be termékeit, szolgáltatásait a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban.

Bővebben a kiállításról és a programokról itt olvashatnak: https://agroforum.hu/agrarhirek/gepinfo/szerdan-nyit-az-agromashexpo-programok-hasznos-informaciok/

A madárinfluenza jelenlétét mutatták ki két megyében is. Az elmúlt héten egy Komárom-Esztergom megyei nagy létszámú pulykát tartó gazdaságban és egy Hajdú-Bihar megyei kacsatartó gazdaságban is igazolta a vírus jelenlétét a Nébih laboratóriuma. A fertőzött állományokat felszámolták, kijelölték a védőkörzetet és a megfigyelési körzetet. A további járványvédelmi minimumfeltételek megtalálhatóak a Nébih honlapján.

Fontos információk:

  • Frissült a KAP-kalkulátor adatbázisa, melynek segítségével tájékozódhat a közvetlen kifizetéseknek és az igényelt közvetlen támogatásainak várható összegéről. A kalkulátor IDE kattintva érhető el.
  • Megjelent a borszőlőültetvények szerkezetátalakításához és átállításához a 2019/2020-2021/2022 borpiaci években nyújtott támogatásról szóló 1/2018. (II. 1.) FM rendelet módosítása, amely új egyéni terv benyújtási időszakot határoz meg. Ezzel újabb három évre megnyitja a támogatás igénylésének lehetőségét. 2020. január 15. – január 28. között lehet benyújtani az egyéni terveket!
  • Megjelent a VP3-3.1.1-19 Mezőgazdasági termelők EU-s és nemzeti minőségrendszerhez történő csatlakozásának támogatása című pályázati felhívása. A felhívás keretében, átalánytámogatás formájában 1000 eurónak megfelelő forintösszeget tudnak igényelni a termelők, évente, egészen 2023 végéig. A támogatási kérelmek benyújtására 2020. március 2-tól lesz lehetőség.
  • Módosult a VP3-16.4.1-17 kódszámú, „Együttműködések támogatása REL és a helyi piacok kialakításáért, fejlesztéséért és promóciójáért” című pályázati felhívás dokumentációja. Az irányító hatóság még további három hónapig, 2020. március 31-ig meghosszabbította a támogatási kérelmek benyújtásának határidejére vonatkozó dátumot.
  • Tavaszig áll nyitva a tanyafejlesztési felhívás. A VP6-7.2.1.4-17 kódszámú, Tanyák háztartási léptékű villamos energia és vízellátás, valamint szennyvízkezelési fejlesztései című pályázati felhívás célja a tanyák infrastrukturális ellátottságának fejlesztése. A támogatási kérelmek benyújtásának végső határideje 2020. április 3.

Fontos közelgő határidők:

  • WebGN: január 31-ig! (https://agroforum.hu/agrarhirek/gazdainfo/elkezdodott-a-webgn-benyujtasi-idoszaka/)
  • Nitrát-adatszolgáltatás: március 31-ig.
  • A borszőlőültetvények szerkezetátalakításához és átállításához január 15. – január 28. között lehet benyújtani az egyéni terveket a 2019/2020 – 2021/2022 borpiaci évekre tervezett tevékenységekre vonatkozóan.
  • A 2019. évi élelmiszerlánc-felügyeleti díj második részletének befizetési határideje: január 31. A felügyeleti díjat a Nébih 10032000-00289782-30006016 számú elkülönített fizetési számlájára kell utalni. A gördülékeny ügyintézés érdekében fontos, hogy az átutalás közleményében tüntessék fel a befizetésre kötelezett adószámát/azonosító jelét, valamint az első részlethez tartozó pénzügyi bizonylat számát.
  • Az őstermelői igazolványokat január elsejére visszamenőlegesen 2020. március 20-ig lehet érvényesíteni.
  • Ne feledjék, tart a téli trágyázási tilalmi időszak február 15-ig!

 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mutatjuk az elektronikus gazdálkodási napló frissítéseit

2024. július 19. 16:10

Az elektronikus gazdálkodási napló indulásánál ugyan voltak galibák, de azóta egyre könnyebbé válik az eligazodás. Íme, a nyári fejlesztések.

Nagy segítség a gazdáknak: még praktikusabbá vált az eGN rendszer használata

2024. július 4. 15:10

A frissítések célja, hogy a rendszer a felhasználók számára minél hatékonyabbá és könnyen használhatóvá váljon.

Júniusban újra: NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow

2024. május 6. 11:10

A NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow–Mezőfalva június 5-6-án, 42 hektáros területen várja a látogatókat.

Tényleg (szinte) minden, amit a gyephasználatról tudni érdemes

2024. április 17. 08:10

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság átfogó ismertetője a gyepek védettségéről és a gyephasználatra vonatkozó előírásokról minden érintett gazdálkodó számára nélkülözhetetlen információkat tartalmaz.

A jövő mezőgépészeit látta vendegül a Fliegl Abdán

2018. március 14. 14:39

A FLIEGL ABDA Gépgyártó Kft. vendégül látta a MezőgépÉSZek játék III. helyezett csapatát.

Új kamattámogatású hitelprogram indítását tervezi idén az agrártárca

2019. január 24. 10:04

Az agárminiszter szerdán az Agromashexpo és Agrárgépshow szakkiállításon jelentette be, hogy új kamattámogatású hitelprogram indítását tervezi idén az agrártárca a mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozások fejlesztéseinek és beruházásainak segítésére.

AGROmashEXPO: pályázatokra kész Massey Ferguson gépeket állít ki az Austro Diesel. MF IDEAL kombájnt is!

2022. január 10. 06:00

Az Austro Diesel GmbH. úgy döntött, hogy - több más világcéggel együtt – részt vesz a 2022-es AGROmashEXPO-n és rendkívül komoly gépkínálatot mutat be az érdeklődők számára.

Väderstad finomhangolás az aprómagvak precíz vetése érdekében

2018. március 6. 22:09

A Väderstad Tempo V változtatható sortávú vetőgépet tavaly mutatták be, így nem véletlen, hogy az AgrárgépShow-n is nagy érdeklődés övezte.

Gépészet Videó