Zöldség

A cékla sokoldalú felhasználása

Agrofórum Online

A cékla (Beta vulgaris L. spp esculenta gurke var. Rubra L) a Chenopodiaceae családba tartozik. A Fölközi-tenger térségéből származik, a föníciaiak hozták Szíriából Szicíliába, majd onnan került a római birodalomba. Az ókori görögök is ismerték, mint gyógynövényt. A leveleit gyógyászati célra használták. A VIII-XII. századra tehető, amikor a gyökeres és a leveles típusok szétváltak.

A XVII. században már háromféle változatát ismerték hazánkban. A fajtaválasztás főbb szempontjai, hogy a színanyagtartalom magas legyen, a színanyagtartalom ne legyen hőérzékeny, az alakválasztás a feldolgozási célnak megfelelő legyen. A hagyományos cékla jelentős mennyiségben vörös színanyagot tartalmaz, ami betacianin néven ismert. Az élelmiszeriparban természetes ételszínezékként használják joghurtokban, jégkrémekben, kolbászokban és más élelmiszerekben. Színezékként használva a céklával kiválthatjuk az E 123 jelzésű mesterséges színezéket, ami rákkeltő hatású a szervezetünkre. Exportra állítunk elő céklaport és céklasűrítményt is. Hazánkban tartósított savanyúságként vagy színezőanyagként, esetleg ivóléként hasznosítják. A színanyag főként a háncsszövet sejtjeiben található.

Önmaga után nem ajánlott a termesztése, viszont a legtöbb kapás kultúra után nagy sikerrel termeszthető. Szaporítása minden esetben helyrevetéssel történik. Hazánkban főleg másodnövényként neveljük. A hagyományos vörös cékla termesztése mellett, napjainkban egyre elterjedtebbek a különböző gumó színű céklák, a baby leaf céklalevelek, valamint, a bébi céklák is. Répatest alakja szerint lehet: lapos, gömbölyű, hengeres. A levelek fényesek, felületük sima alakjukat tekintve tojásdadok, tompák, vállban összehúzódnak. Színük a világoszöldtől a sötétvörösig sokféle árnyalatú.

Hazánkban a legnagyobb gyakorisággal a vörös gumójú fajtákat termesztik, melyeknek a lombozata két színű lehet. Az egyik típus lombozata teljesen vörös, a másik típus esetében a levéllemez zöld és erezete vörös. A levélerezet színéből olykor következtethetünk a gumó színére. A nemesítőknek köszönhetően nagy fajtaválaszték közül válogathatunk. A legfontosabb szempont az, hogy mire van igény a piacon. Napjainkban az új fajták között találunk aranysárga, fehér és csíkos répatestű céklákat. Az említett fajták gumója általában gömbölyű. Levélzetük színe is rendkívül változatos. A könnyebb átláthatóság érdekében egy táblázatban mutatom be a leggyakoribb változatokat (1. táblázat).

1. táblázat: Céklafélék változatosságaTáblázat

A leveleket leggyakrabban bébi salátaként fogyasztjuk (1. és 2. kép), de a nagyobb méretű leveleket is elkészíthetjük. Fogyaszthatjuk frissen, párolva, főzeléknek vagy akár sütve is. A bébi levélkéket felhasználhatjuk díszítőelemként vagy akár önálló köretként is. A levelek nagyon sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak és könnyen emészthetők. A cékla levelét még az is szívesen fogyasztja, aki a répatestet a földes íze miatt nem kedveli, mert a levelekben ezt a speciális ízt nem érezhetjük. Továbbá előnyük, hogy már a vetést követő 5. héttől szedhetjük a leveleket.

Céklalevél

Sok levél
1. kép: ’Pablo’ céklalevél és ’Bull’s blood’ céklalevél (Fotó: Sándor Viktória)

Zöld levelek

Levél

2. kép: Levélcéklák (Fotó: Sándor Viktória)

A változatos színű gumók (3. kép) íze minden esetben kellemesen édeskés és nem jellemzi őket keserűség. Gumószíntől függetlenül céklára emlékeztető íz jellemzi a különleges gumó változatokat. Elkészítésük ebben az esetben is rendkívül sokféle lehet. Sütve, párolva, konzervnek, pürének és salátákban is bátran használhatjuk. Savanyítás esetén a színvesztés a csíkos cékla esetében előfordulhat, így a céklánk majdhogynem fehérré változhat.

Lila és sárga cékla

3. kép: Lila és sárga gumójú céklák (Fotó: Sándor Viktória)

Csíkos bébi

4. kép: Csíkos bébi cékla (Fotó: Sándor Viktória)

Hagyományos méretű Kicsi céklák
5. kép: Hagyományos méretű csíkos cékla (Fotó: Sándor Viktória)

A cékla egészségre gyakorolt hatása

Jelentős a cukor-, pekitin- és C-vitamin-tartalma. Védi az erek falait, így csökkenti a kardiovaszkuláris megbetegedések és a stroke kialakulásának esélyét. Csökkenti a koleszterinszintet. A sejtek működését segíti. Szilícium-dioxidot tartalmaz, ami segíti a kalcium beépülését, ezáltal csökkenti a csontritkulás kialakulását. Daganatos betegségek megelőzésre is alkalmas. Ismerjük méregtelenítő és vérképző hatását is.

Sándor Viktória
PhD hallgató
Szent István Egyetem, Növénykórtani Tanszék

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Miért romlik meg a zöldség? Tartsa frissen egész télen!

2025. november 22. 08:10

A gondos őszi betakarítás és a szakszerű téli tárolás döntően befolyásolja a zöldségek eltarthatóságát és vitamintartalmát.

HOLARAS hagymatermesztési gépek az AGRITECHNICÁN

2025. november 19. 13:10

Az állattenyésztés (takarmányozás és silózás) és a vöröshagyma betakarítás gépeire specializálódott, 114 éves gépgyártói múlttal rendelkező holland Hoopman Machines BV gépgyártó cég Holaras márkával forgalomba hozott gépei kiváló minőségű, stabil gépek - erről győződhettünk meg a hannoveri Agritechnica 2025 kiállításon.

FEDELE kertészeti gépek az AGRITECHNICÁN

2025. november 18. 11:10

A szántóföldi zöldség- és gyümölcstermesztés gépesítéséhez megbízható bázist biztosít az olasz Fedele Mario gépgyártó vállalat, amely gépkínálatát a hannoveri Agritechnica 2025 kiállításon az érdeklődők is megtekinthették.

Hűtőben tárolja a hagymát? Nagy hibát követ el!

2025. november 17. 11:10

A legtöbben rossz helyen tartják a hagymát – és emiatt hamar megrohad. Nézd meg, hová kell tenned valójában!

Van elég primőr zöldség

2019. április 8. 06:02

Idén kicsit korábban kezdődött a szezon, és mivel az előző évhez képest most több a fény, ezért bőséges a kínálat primőr zöldségekből.

Takácsatkák elleni védekezés kertészeti kultúrákban

2018. szeptember 24. 07:21

Fontos tisztában lenni vele, hogy az atkák nem rovarok, hanem a pókszabásúakhoz tartoznak. Ne csodálkozzanak tehát, ha a sok rovarölő szer sem gyéríti a létszámukat.

Mi legyen a zöldségek szárával szezon végén?

2024. október 2. 05:40

Egy kertben semmi sem hulladék, ha fenntartható módon kertészkedünk.

Drónokkal a sikeresebb beporzásért

2021. augusztus 20. 05:40

A Polybee egy olyan innovációval állt elő, amely alkalmas a szamóca, paprika, paradicsom, valamint padlizsán beltéri beporzására.