Mintegy száz magyarországi és határon túli termelő több mint kétszáz borán keresztül ismerhetik meg az egyik legfontosabb Kárpát-medencei fehérszőlő-fajtaként számon tartott furmintot csütörtökön a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban a 11. Furmint Február Nagykóstoló látogatói.
A hagyományosan február első csütörtökjén megtartott nagykóstoló a Furmint Február legnagyobb, de nem egyetlen rendezvénye. A hónap folyamán többek között Miskolcon, Debrecenben és Köveskálon, sőt Temesváron is rendeznek kóstolókat több pince részvételével, és országszerte számos étterem poharaz februárban furmintot – közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.
„Amikor Kézdy Dániel fejében megszületett az eseménysorozat ötlete, még nem látszott, hogy milyen jövő áll a furmint előtt. Készültek már belőle komoly dűlős borok Tokajban, de a száraz tokaji még közel sem volt elfogadott. Az azóta eltelt időben volt rá alkalom, hogy jobban megismerjük a fajtát, egyre több borvidéken foglalkoznak vele, több stílusban készítik, így mostanra egyre inkább körvonalazódik, hogy milyen irányba fejlődhet tovább” – mutatnak rá a közleményben.
Mivel a furmint semleges karakterű, jól közvetíti a termőterület sajátosságait, ez pedig a nemzetközi borvilágban elismert tulajdonság. Szép savszerkezete jól érlelhető borokat ad, ami egyrészt lehetőség, másrészt feladat a borásznak, hiszen sok fogyasztó a lágyabb, könnyen iható borokat keresi. Ha a furmint sikeres szeretne lenni, akkor a termelőknek figyelembe kell venniük a nemzetközi trendeket, ahol a gyümölcsösség, a feszesség és a könnyen értelmezhetőség az elvárás: a zamatos, vibráló savú borok keresettek – figyelmeztetnek a szervezők.
Sok pince kutatja a megoldást, így egyre több tapasztalat áll rendelkezésre, több stílusban készülnek borok. Vannak, akik a szőlészet területén látják a megoldást és a tőketerhelés ideális állapotát keresik, más pincék a hordós érlelést hagyják el, sokan pedig a házasításban látják a megoldást – teszik hozzá.
A Furmint Február Nagykóstoló látogatói számos stílusban és borvidékről, például Tokaj-Hegyaljáról, Somlóról, Badacsonyból, a Balaton-felvidékről, Csopakról, a Kiskunságból, a Mátrából, Egerből, de a Felvidékről, a Szerémségből és Szlovéniából is kóstolhatnak majd furmintokat.