Szőlő-Bor

Ma rendezik meg a 11. Furmint Február Nagykóstolót

MTI

Mintegy száz magyarországi és határon túli termelő több mint kétszáz borán keresztül ismerhetik meg az egyik legfontosabb Kárpát-medencei fehérszőlő-fajtaként számon tartott furmintot csütörtökön a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban a 11. Furmint Február Nagykóstoló látogatói.

A hagyományosan február első csütörtökjén megtartott nagykóstoló a Furmint Február legnagyobb, de nem egyetlen rendezvénye. A hónap folyamán többek között Miskolcon, Debrecenben és Köveskálon, sőt Temesváron is rendeznek kóstolókat több pince részvételével, és országszerte számos étterem poharaz februárban furmintot – közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

„Amikor Kézdy Dániel fejében megszületett az eseménysorozat ötlete, még nem látszott, hogy milyen jövő áll a furmint előtt. Készültek már belőle komoly dűlős borok Tokajban, de a száraz tokaji még közel sem volt elfogadott. Az azóta eltelt időben volt rá alkalom, hogy jobban megismerjük a fajtát, egyre több borvidéken foglalkoznak vele, több stílusban készítik, így mostanra egyre inkább körvonalazódik, hogy milyen irányba fejlődhet tovább” – mutatnak rá a közleményben.

Mivel a furmint semleges karakterű, jól közvetíti a termőterület sajátosságait, ez pedig a nemzetközi borvilágban elismert tulajdonság. Szép savszerkezete jól érlelhető borokat ad, ami egyrészt lehetőség, másrészt feladat a borásznak, hiszen sok fogyasztó a lágyabb, könnyen iható borokat keresi. Ha a furmint sikeres szeretne lenni, akkor a termelőknek figyelembe kell venniük a nemzetközi trendeket, ahol a gyümölcsösség, a feszesség és a könnyen értelmezhetőség az elvárás: a zamatos, vibráló savú borok keresettek – figyelmeztetnek a szervezők.

Sok pince kutatja a megoldást, így egyre több tapasztalat áll rendelkezésre, több stílusban készülnek borok. Vannak, akik a szőlészet területén látják a megoldást és a tőketerhelés ideális állapotát keresik, más pincék a hordós érlelést hagyják el, sokan pedig a házasításban látják a megoldást – teszik hozzá.

A Furmint Február Nagykóstoló látogatói számos stílusban és borvidékről, például Tokaj-Hegyaljáról, Somlóról, Badacsonyból, a Balaton-felvidékről, Csopakról, a Kiskunságból, a Mátrából, Egerből, de a Felvidékről, a Szerémségből és Szlovéniából is kóstolhatnak majd furmintokat.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A bor a rekordszintű balkáni hőség nyertese

2024. október 8. 12:10

A balkáni bortermelők szerint ritka nyertesei lehetnek ezeknek a folyamatoknak, mert a meleg időjárás miatt nőtt a szőlő cukortartalma.

Extrém klíma: már szüretelnek a Balaton-felvidéken

2024. szeptember 9. 11:10

A száraz nyári hónapok miatt a szőlő idén a szokásosnál jóval gyorsabban érett, így a betakarítást a tervezettnél három héttel hamarabb kellett elkezdeni.

Fordított tájkép alakult ki a Balaton-felvidéken – ezt most díjazták is

2024. szeptember 5. 13:10

Talán kevesek számára ismert az, hogy földtörténeti léptékben mérve nem is olyan régen hazánkban is aktív vulkánok működtek.

Hihetetlen, de a globális szőlőtermesztés felülmúlja a banánét, narancsét, almáét is

2024. augusztus 18. 08:10

A szőlőtermesztés több fejhosszal más gyümölcsök előtt jár: a világ ugyanis évente 72 millió tonna szőlőt termel.

Így válasszunk bort, ha nem ismerjük a megajándékozott ízlését

2023. december 21. 08:40

Színház- vagy koncertjegy, könyv, ékszer, parfüm – világszerte ezek a legnépszerűbb karácsonyi ajándékok, ám a férfiaknál még mindig a bor az igazi jolly joker. De hogyan találjuk meg a tökéletes bort, ha nem ismerjük a megajándékozni kívánt ismerős, rokon vagy munkatárs ízlését?

Szőlőbirtok a dél-balatoni borvidéken

2022. augusztus 30. 13:38

A Rádpuszta Szőlőbirtokot 1998-ban egy szőlész-borász szakmai-baráti társaság alapította.

Magyarország a 23. legnagyobb borexportőr a világon

2020. július 18. 07:50

Tavaly összesen 36,1 milliárd dollár értékben exportáltak bort a világ országai. A listát Franciaország vezeti 11 milliárd dollárral Olaszország és Spanyolország előtt. Hazánk a 23. a globális listán a maga 112 millió dolláros borkivitelével, ez a mennyiség az európai rangsorban a 14. helyre volt elegendő.

Furmint Február, ahol száz kiállító boraival ismerkedhet meg

2018. január 24. 10:08

A Furmint Február rendezvénysorozat célja, hogy felhívja a figyelmet erre a kiemelkedő minőségű, Kárpát-medencei szőlőfajtára.