Terményárak

Drágultak a fő agrártermékek az árutőzsdén

Agrofórum Online

Mindhárom fő agrártermék árjegyzése emelkedett Chicagóban. A búza 0,7, a kukorica 1,1, a szójabab pedig 0,2 százalékkal drágult.

A gabonafélékkel kereskedők az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának (USDA) jövő heti kereslet-kínálati előrejelzésével kapcsolatban találgattak a piacon. A koronavírussal kapcsolatos aggodalmak is enyhültek némileg, de még nem teljesen világos a kép az agrárpiaci következményekkel kapcsolatban. A kínai import kapcsán merülnek fel sorra kérdések. Ez leginkább a szójabab árát érinti, amelyre ráadásul a várhatóan rekordméretű brazil termés is árcsökkentő hatást gyakorol.

„Dél-Amerika és Kína szorításában lehet most kereskedni a szójababbal. Most az a leginkább valószínű forgatókönyv, hogy az árak középtávon inkább csökkennek addig, amíg nem derül ki, hogy Kína mennyi amerikai terméket akar pontosan vásárolni” – mondta a Thomson Reuters hírügynökségnek Ole Houe, a Sydneyben működő IKON Commodities árupiaci tanácsadócég igazgatója.

A január 30-án zárult hat napban öt hónapos mélypontra csökkent az Egyesült Államokból Kínába szállított szójabab mennyisége, közölte az USDA. Ezért is várják nagyon a piacon a jövő héten megjelenő, következő hónapra vonatkozó kereskedelmi becsléseket. A kínai vámhivatal közben bejelentette, hogy nem ad ki előzetes januári adatokat, hanem a januári és a februári adatsort a szokásoktól eltérően majd egyesítve teszi közzé.

Kínában különben tovább nőtt a koronavírus áldozatainak száma. A hivatalos számok alapján már 636-an vesztették életüket és több, mint 31 ezren fertőződtek meg. A Japán melletti hajón is egyre agresszívabban terjed a vírus, a hajón tartózkodók közül már 61-en betegedtek meg. Telefonon egyeztetett Donald Trump amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök. Trump támogatásáról biztosította Kínát és kijelentette, hogy biztos benne, hogy Kína meg fogja tudni oldani a problémát – emlékeztetett az Equilor Befektetési Zrt.

A dollár is drágult közben, a több fontos valutával szemben számított dollárkosár értéke négy hónapos csúcsra ért. Ez az exportpiacon hátrány az amerikai termelőknek.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Alaposan bezuhant a búza ára pénteken

2024. október 19. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is olcsóbb lett, ám a repce pluszban zárt.

Segítette a kukorica drágulását a rekordméretű export

2024. október 18. 07:40

Európában a malmi búza, a kukorica és a repce kurzusa is pluszban zárt, a takarmánybúza olcsóbb lett.

Csökkent a szójabab ára a Trump-tarifavita kapcsán

2024. október 17. 07:40

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt.

Olcsóbb lett a kukorica, mert zuhant a kőolaj ára

2024. október 16. 07:40

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

A határidős búza tovább drágult

2024. június 28. 07:10

Amerikában vegyes összképet, míg Európában egyértelmű eladói fölényt lehetett látni a csütörtöki kereskedési napon a terménypiacokon.

Olajozottan az olajosmag piacról

2019. március 12. 15:37

Nem nehéz előre jelezni azt, hogy az olajosmag- és szójaszektor jelentősége tovább fog-e erősödni a magyar mezőgazdaságban. Az azonban, hogy ez milyen sikerrel fog történni, sok tényező függvénye. Az egyik ilyen mindenképpen az időjárás, a második a piac, hiszen az árakban megnyilvánuló motiváció döntő tényező a fejlesztések ütemének kialakításában. A harmadik tényező a technológia további, előrejelzésünk szerint gyors fejlődése. A genetikában, a precíz technológiában rejlő lehetőségek sokat lendíthetnek a hozamokon, de ez vajon elég ahhoz, hogy versenyképes maradjon a szektor?

GMO kérdés szójában - avagy a gőz a hajókürtre van kötve?!

2018. július 9. 18:06

A fenti címmel küldött egy figyelemre méltó írást harangozó János bátyai szójatermesztő, aki – ahogy ez az írásából is kiderül – 42 éve foglalkozik (birkózik) e jeles hüvelyes növénnyel.

Akadályozza az argentin betakarítást a viharos időjárás

2020. április 30. 10:33

Az argentin termelők a heves esőzések miatt felfüggesztették a szója és a kukorica betakarítását az ország központi térségében.