11℃ 7℃
október 28. Simon, Szimonetta, Szimóna, Júdás, Tádé
Életmód, gasztronómia

Felvásárlásokkal növekedne a Nestlé

Agrofórum Online

A Nestlé tavalyi nettó eredménye 24 százalékkal 12,6 milliárd svájci frankra, mintegy 12,89 milliárd amerikai dollárnyira nőtt. Ezzel felülmúlta a 12,36 milliárd svájci frankos elemzői konszenzust a cég.

A társaság menedzsmentje részvényenként 2,7 svájci frankos, megemelt osztalékot javasol majd a közgyűlésnek. A cégcsoport árbevétele tavaly 2,9 százalékkal 92,57 milliárd svájci frankra bővült – derült ki a társaság negyedik negyedéves gyorsjelentéséből.

A többek között a Nescafé kávét és a KitKat csokoládét gyártó cég a portfóliója átalakításán dolgozik. A fogyasztói igények változásával összhangban egészségesebb termékeket akarnak környezetbarátabb csomagolásokban értékesíteni. Lassan vissza akarnak vonulni a feldolgozott húsok és a csokoládé piacáról, ehelyett a kávéra és a növényi alapú élelmiszerekre akarnak koncentrálni – hívta fel a figyelmet a Thomson Reuters hírügynökség.

Mark Schneider vezérigazgató irányításával már 50 tranzakciót hajtottak végre 2017 óta. A jövővel kapcsolatban a korábbiaknál óvatosabb növekedési célokról beszélt Mark Schneider, szerinte idén 4 százalékkal bővülhet a Nestlé. Úgy véli, hogy a pav 2030-ban is növekedni fog, ezt további akvizíciókkal akarják segíteni. A Starbucks kávécsaládhoz tartozó termékek eladásából, és a növényi alapú hamburgerek és kolbászok népszerűségének emelkedéséből várnak komoly bővülést.

Kínából származik a cégcsoport bevételeinek 8 százaléka, így a koronavírus hatásait sem tudják még pontosan megbecsülni a cégnél az elemzők szerint.

A Nestlé árfolyam az elmúlt héten 0,6 százalékkal 107,8 svájci frankra csökkent a zürichi értéktőzsdén. Idén 2,8, ám az elmúlt egy évben 20,4 százalékkal emelkedett a cég papírjainak az árfolyama.

A Nestlé Magyarországon 27 éve működik, jelenleg a legnagyobb svájci befektetőként és munkáltatóként. Hazánkban összesen több mint 2400 embert foglalkoztatnak három gyárukban, Bükön, Diósgyőrben és Szerencsen –, budapesti központi irodájukban és az értékesítési csapatukban. Szerencsi gyáruk a Nestlé európai italporgyártó és töltőüzeme, és itt működik Nestlé közép-kelet-európai régiójának érzékszervi vizsgáló központja is. Diósgyőri gyáruk a Nestlé egyetlen, kizárólag üreges csokoládéfigurákra specializálódott gyártóegysége. Büki gyáruk pedig a Nestlé állateledel-gyártásának kelet-közép-európai központja.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mi történik, ha nyersen eszünk homoktövist?

2025. október 26. 07:10

Vitaminban verhetetlen, de a nyers homoktövis íze próbára teszi az ízlelőbimbókat – mutatjuk, mire figyeljünk.

Készítsünk mennyei házi almalikőrt pár óra alatt!

2025. október 25. 16:10

Készítsünk házilag zamatos almalikőrt, ami nemcsak téli estékhez, de ajándéknak is tökéletes – pillanatok alatt elkészül!

Gyömbér szárítása otthon – gyorsan, egyszerűen, illatosan

2025. október 23. 15:10

Három otthoni gyömbérszárítási módszer, amivel fillérekből készíthetünk tartós, aromás fűszert.

Eldőlt a nagy kérdés, hogy mossuk vagy ne mossuk a diót

2025. október 22. 09:10

A héjas és a hántolt dió tárolás, felhasználás előtt nagyjából hasonlóan kezelendő, a tisztítás, mosás terén is szinte ugyanaz javallott az esetükben.

Zablisztes csokoládé, az édes, de kevésbé bűnös élvezet

2024. április 3. 13:10

Egy új tanulmány szerint kevesebb hozzáadott cukorral is finom lesz a csokoládé, ha egy részét zabliszttel helyettesítik.

A kutyám felfalta a karácsonyi csokikészletet, mit tegyek?

2024. december 24. 10:10

Kevéske csokoládé nem okoz gondot a kutyának, de nagyobb mennyiségben vagy magasabb kakaótartalommal életveszélyes is lehet.

Kellemetlen meglepetés: a csokoládé lényegesen drágább, mint tavaly

2024. december 28. 16:10

Márkától és mérettől függően a csokoládé Mikulások akár 50 százalékkal, a mézeskalács szívek 32 százalékkal, a dominócsokik 12 százalékkal drágábbak.

Indul az ország első, diplomás Csokoládé-, kávé-, teakészítő mesterképzése

2019. július 12. 11:15

Professzionális szinten sajátíthatók el a csokoládé, kávé és tea gyártásával kapcsolatos ismeretek a Szent István Egyetem budapesti Élelmiszertudományi Karán, a szeptemberben induló Csokoládé-, kávé-, teakészítő mesterképzésen. Az ország első, diplomával elismert szakirányú továbbképzésére augusztus 15-ig még lehet jelentkezni.