Életmód, gasztronómia

Felvásárlásokkal növekedne a Nestlé

Agrofórum Online

A Nestlé tavalyi nettó eredménye 24 százalékkal 12,6 milliárd svájci frankra, mintegy 12,89 milliárd amerikai dollárnyira nőtt. Ezzel felülmúlta a 12,36 milliárd svájci frankos elemzői konszenzust a cég.

A társaság menedzsmentje részvényenként 2,7 svájci frankos, megemelt osztalékot javasol majd a közgyűlésnek. A cégcsoport árbevétele tavaly 2,9 százalékkal 92,57 milliárd svájci frankra bővült – derült ki a társaság negyedik negyedéves gyorsjelentéséből.

A többek között a Nescafé kávét és a KitKat csokoládét gyártó cég a portfóliója átalakításán dolgozik. A fogyasztói igények változásával összhangban egészségesebb termékeket akarnak környezetbarátabb csomagolásokban értékesíteni. Lassan vissza akarnak vonulni a feldolgozott húsok és a csokoládé piacáról, ehelyett a kávéra és a növényi alapú élelmiszerekre akarnak koncentrálni – hívta fel a figyelmet a Thomson Reuters hírügynökség.

Mark Schneider vezérigazgató irányításával már 50 tranzakciót hajtottak végre 2017 óta. A jövővel kapcsolatban a korábbiaknál óvatosabb növekedési célokról beszélt Mark Schneider, szerinte idén 4 százalékkal bővülhet a Nestlé. Úgy véli, hogy a pav 2030-ban is növekedni fog, ezt további akvizíciókkal akarják segíteni. A Starbucks kávécsaládhoz tartozó termékek eladásából, és a növényi alapú hamburgerek és kolbászok népszerűségének emelkedéséből várnak komoly bővülést.

Kínából származik a cégcsoport bevételeinek 8 százaléka, így a koronavírus hatásait sem tudják még pontosan megbecsülni a cégnél az elemzők szerint.

A Nestlé árfolyam az elmúlt héten 0,6 százalékkal 107,8 svájci frankra csökkent a zürichi értéktőzsdén. Idén 2,8, ám az elmúlt egy évben 20,4 százalékkal emelkedett a cég papírjainak az árfolyama.

A Nestlé Magyarországon 27 éve működik, jelenleg a legnagyobb svájci befektetőként és munkáltatóként. Hazánkban összesen több mint 2400 embert foglalkoztatnak három gyárukban, Bükön, Diósgyőrben és Szerencsen –, budapesti központi irodájukban és az értékesítési csapatukban. Szerencsi gyáruk a Nestlé európai italporgyártó és töltőüzeme, és itt működik Nestlé közép-kelet-európai régiójának érzékszervi vizsgáló központja is. Diósgyőri gyáruk a Nestlé egyetlen, kizárólag üreges csokoládéfigurákra specializálódott gyártóegysége. Büki gyáruk pedig a Nestlé állateledel-gyártásának kelet-közép-európai központja.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Kenyeret sütni újra menő – Mutatjuk, miért hódítanak az ősgabonák

2025. augusztus 19. 14:10

Ősi gabonák, bio minőség, valódi kovász: így lehet egészséges és különleges az idei új kenyér – mutatjuk, hogyan!

Így hasznosíthatja a cickafarkfüvet otthon

2025. augusztus 18. 13:10

A cickafarkfű erősíti az immunrendszert, enyhíti a görcsöket és sebgyógyító hatású – mutatjuk, hogyan használhatja hatékonyan!

Nyitott Porták Napjai – Gasztronómiai és kulturális kalandok

2025. augusztus 18. 08:10

Országszerte több mint 150 családi gazdaság, pince és manufaktúra nyitja meg kapuit 2025. augusztus 23. és október 4. között.

Édes, roppanós, friss – a tökéletes főtt kukorica receptje

2025. augusztus 8. 16:10

A friss kukorica édes és illatos, de csak akkor, ha tudjuk, hogyan főzzük meg helyesen. Mutatjuk a lépéseket a tökéletes eredményhez.

A kutyám felfalta a karácsonyi csokikészletet, mit tegyek?

2024. december 24. 10:10

Kevéske csokoládé nem okoz gondot a kutyának, de nagyobb mennyiségben vagy magasabb kakaótartalommal életveszélyes is lehet.

Csokoládé színű paprika, rózsaszín alma a polcokra?

2024. január 14. 08:10

Bár feltűnő, nagy csinnadrattával történő beharangozás nincs, ahogy gigabefektetők vagy sztárvezérigazgatók sem, ennek ellenére egyes startupok elképesztően innovatívak az újabb és újabb élelmiszerek megalkotása terén.

Tejcsoki, étcsoki vagy fehér csoki? Ezt szeretik legjobban a magyarok

2023. október 28. 07:10

Nem kell a cukormentes, a hagyományos tejcsokoládét szeretik a legjobban a magyarok – többek között ezt bizonyítja a Debreceni Egyetem kutatójának átfogó felmérése. Az Appetite folyóiratban megjelent közleményért a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány Publikációs Díját is elnyerte Kiss Marietta, a Gazdaságtudományi Kar docense.

A svájci csokoládégyártók véget akartnak vetni a gyermekmunkának

2022. január 2. 09:36

Jó, hogy minden iparági szereplőnek fizetnie kell ennek leküzdése érdekében, mert így senkinek nincs versenyelőnye.