Agrárközélet

Szélsőséges időjárás várható tavasszal Európában

Syngenta blog

Európában a szokatlanul meleg telet követően tavaszra sem várhatók fagyok, jelentette ki Eric Leister, az AccuWeather vezető meteorológusa, hozzátéve ugyanakkor, hogy szélsőséges időjárás, főként aszály és a viharos időszakok sok országban lesznek március és május között.

Régiónk az előrejelzés szerint a békésebb tájak között lesz tavasszal, és csak alkalomszerűen lehetnek viharok. Ukrajnában azonban a prognózis komoly aszályt jelez, és ha ez bekövetkezik, azt még a gabona világpiaca is megérzi majd.

A meteorológus úgy véli, nem kell komolyan aggódni a tartós erős szelek miatt, mert azokra csak Írország és az Egyesült Királyság északi részein kell számítani.

A mezőgazdaság számára előnyös lehet, ha meleg, és jórészt száraz tavaszra készül – írta a portál, megjegyezve ugyanakkor, hogy az egész kontinensen a szokásosnál melegebb időjárás várható, ám a leggyakoribb és legtovább tartó meleg időszakokat Németországban és az Egyesült Királyság déli részén az Ibériai-félszigetről induló hőhullámok okozzák.

Portugália és Spanyolország egyes részein kifejezetten nyári időjárás, napokig tartó 32 fok feletti hőmérséklet várható májusban, sőt május végén vagy június elején helyenként akár 38 fokig is emelkedhet a hőmérséklet.

Május második felében 30 fokos hőmérséklet lesz a Párizs-Berlin vonal mentén, az időjósok ugyanakkor azt mondják, hogy Londonban viszont legfeljebb a 27 fokot mérhetnek ebben az időszakban.

Mellékelt térképen egy vörös zóna látható dél-nyugat Franciaországtól a Benelux államokon és észak-Németországon át egészen Lengyelország északi feléig. Az ott látható T-storms azt jelenti, hogy erős zivatarok (thunderstorm) fejlődhetnek ki áprilisban és májusban. A zivatarokkal együtt járó szélviharok, jégeső, áradások valószínűsége is magas az említett régiókban. Mindez persze a mezőgazdaság számára is komoly veszélyt jelent.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Megvan, kit választott új elnöknek a NAK a lemondott Győrffy Balázs helyére

2024. szeptember 13. 13:13

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) 2024. szeptember 13-án tartotta meg az erről döntő országos küldöttgyűlését.

Ő lehet Győrffy Balázs utóda a NAK élén

2024. augusztus 30. 08:40

Az Agrárminisztérium helyettes államtitkárát, Papp Zsoltot jelölik a NAK élére, a 304 országos küldött szeptember 13-án dönt a javaslatról.

Kátrányka, a kátrányba ragadt sün szerencsés története

2024. augusztus 26. 12:40

Rosszul indult a szerda egy tündéri fiatal sün számára. Szerencsére nem hagyták cserben (azaz kátrányban), így jól végződött az eset.

Azonnali hatállyal távozik Győrffy Balázs, a NAK elnöke

2024. augusztus 23. 12:40

A pápai születésű agrárszakember 2013-tól töltötte be a NAK elnöki tisztét. A tisztségre további két alkalommal, 2017-ben és 2022-ben is újraválasztották.

Egyre melegebb lesz a következő napokban, leginkább sárra kell számítani

2019. január 13. 17:36

A következő napokban tovább melegszik az idő, a hét közepén néhol 10 Celsius-fok körül alakulnak a maximumok. Emellett változékony idő várható, napsütés, de csapadék, eső és hó is lehet.

40 fok fölött tényleg felrobbanhat a dinnye?

2023. július 20. 13:40

A tavalyinál nagyobb a kínálat a nyár egyik kedvenc gyümölcséből, a görögdinnyéből. Pedig az időjárás nem mindig kegyes hozzá, a forróság erre a növényre is rossz hatással van.

Megérkezik a meleg, csak elszórtan várható csapadék

2023. május 18. 14:11

A májusi eső aranyat ér, szokás mondani, bár hazánk egyes pontjain több is esett, mint ami opcionális lenne.

Átáztak a földek, de még két napig szakad az eső

2023. december 1. 13:40

Átmeneti szárazabb időszak után kedden ismét csapadékosabbra fordult időjárásunk, és november utolsó napjaiban az igazi tél is beköszöntött már. Az Alföld déli és keleti tájain egyre nő a belvízzel elöntött területek nagysága, ami nem tesz jót az őszi vetéseknek.