Növényvédelmi előrejelzés

Hamarosan várható a levéltetvek, atkák, vértetvek, körtelevélbolhák megjelenése

Agrofórum Online

Az elmúlt időszak időjárását a kettősség jellemezte. Napközben általában 10 Celsius fok körüli hőmérséklet uralkodott, éjszakánként viszont rendre fagypont alá süllyedt a hőmérő higanyszála. Az éjszakai hideg ellenére a növények fejlődése töretlenül folytatódott, a mandula és a kajszi virágzik, az őszibarack virágzásának kezdete is csak napok kérdése. A bogyósok levelesednek, a többi gyümölcsféle zöldbimbós állapotban van. A Duna-Tisza közi kajszisokat erősebb fagy érte, másutt fagykárokról nem érkeztek információk.

A még nem virágzó ültetvényekben, házi kertekben még van lehetőség a tavaszi lemosó permetezések pótlására. Hamarosan várható az áttelelő levéltetvek, az atkák, vértetvek, körtelevélbolhák megjelenése, ellenük még az olajos-kénes lemosás hatékony megoldás.

Alma levélpirosító levéltetű tünete

Külön ki kell emelni a legkorábban szívogató almafa levélpirosító levéltetvet és a ribiszke hajtászsugorító levéltetű kártételét, mert ezek látványos tüneteket produkálnak a növények levelein.

Ribiszke hajtászsugorító levéltetű kártétele

A csonthéjas termésű gyümölcsféléken, különösen a virágzó és virágzás előtti állapotban levő mandula-, kajszi- és őszibarackfákon elengedhetetlen a moníliás virág- és hajtásfertőző betegség elleni védelem folytatása, mert a kórokozó az esőmentes napok ellenére is támad. A virágzó fákon most kontakt és felszívódó készítmények kombinációja ad megfelelő védelmet, a zöldbimbós állapotú fákon most még a rezes és kontakt készítmények is hatásosak.

Az alma lehullott lombján áttelelt varasodás szaporítóképlete még nem szóródik, a mikroszkópos vizsgálatok szerint még éretlenek az aszkospórák.

Alma varas levelei

Körtéseinkben március első napjaiban megjelentek az első körtelevélbolha imágók, a tojásrakás az elkövetkező napokban várható, melynek kezdetéről a vesszők és a rügyek vizsgálatával lehet meggyőződni.

A szőlő még nyugalmi állapotban van, de a nedvkeringés már megindult, az elvégzett rügyvizsgálatok alapján nem tapasztalható rügykárosodás.

Szőlő rügykártétel

Végezzük el a lemosó permetezéseket a szőlőben is az áttelelt kórokozók ellen réz- és kéntartalmú készítményekkel, atka és amerikai szőlőkabóca áttelelő tojásai ellen pedig olajos-kénes készítményekkel. Erdő melletti ültetvényekben tavaly sok kárt okozott az ékköves faaraszoló, ezért rendszeresen figyeljünk a rügykárok megelőzése érdekében.

Selyemfényű puszpángmoly kártétele

Már várható a selyemfényű puszpángmoly áttelelt hernyóinak aktivizálódása, ezért buxus növényeinket alaposan vizsgáljuk át rendszeresen, főként a bokrok belsejét.

 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Készüljünk a lemosó permetezésre! – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. október 16. 10:40

A lemosó permetezésekre a legnagyobb biológiai hatékonysággal a réz-kén tartalmú készítmények használhatók.

Fenyegetik kártevők vagy betegségek a frissen kikelt búzát és árpát? – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. október 15. 17:10

A korábbi esőzések következtében az őszi árpa és a búza vetése most érte el csúcspontját. Jelenleg még a kikelt vetések csupán 1-2 leveles fejlettségűek.

Szürkepenészes rothadás fenyegeti a szőlőt – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. október 9. 09:40

A vékony héjú és tömött fürtű fajták különösen érzékenyek a betegségre. A szüret felgyorsítása az egyetlen védekezési lehetőség.

Menteni kell gyorsan a napraforgót – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. október 8. 16:10

A megbetegedett tányérok elhalása megkezdődött, a betegségtől pedig rothadásnak indulnak, és szétesnek.

Az agrár-külkereskedelem egyenlege 20 százalékkal javult az év első felében

2019. október 20. 11:55

Az Agrárgazdasági Kutatóintézet elemzése szerint a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek 24 árucsoportja közül 17 exportértéke emelkedett, négyé csökkent, háromé stagnált.

Óriásberuházás valósulhat meg Mosonmagyaróvár térségében

2019. május 20. 08:17

Ha a beruházás a tervek szerint elkészül, s jelentősen megnő a paprika-, paradicsom- és az uborkatermelés, az nemcsak a magyar piacot látja el egész évben, de magas hozzáadott értékű áruként jóval jövedelmezőbb, mint a gabonanövények értékesítése.

Évi mintegy 20-25 ezer tonna körte terem hazánkban

2022. november 25. 14:26

Hazánkban közel 2000 hektáron termelnek körtét, köztük számos tájfajtát.

Most már jó a naspolya! - Lekvárnak ez a legjobb recept!

2023. január 4. 05:36

Egyidőben a naspolya a királyi konyhák különlegességének számított, és más ritka, vagy éppen drága alapanyaggal társították, mint a szarvasgomba vagy a kaviár.