Agrárközélet

A Bunge harmincöt amerikai gabonasilót ad el

Agrofórum Online

A mezőgazdasági nyersanyag-kereskedő, a Bunge közölte, hogy harmincöt, az Egyesült Államok középső vidékein található gabonasilót ad el a Zen-Noh Grain Corporation számára. Ezzel a lépésével drasztikusan csökkenti a vállalat az országban található hálózatát.

A japán Zen-Noh csoport amerikai leányvállalatával kötött üzlet pénzügyi részleteit nem hozták nyilvánosságra. Az ügylet megvalósulásához meg kell várni a szokásos versenyhatósági engedélyeket és a szabályozói jóváhagyásokat – állapította meg a Thomson Reuters hírügynökség.

Annak ellenére, hogy az eladás jelentősen csökkentette a Bunge gabonatároló és gabonakezelő eszközállományát az Egyesült Államokban, a cég szerint a „beszállítói megállapodások”, amelyeket a Zen-Noh céggel kötnek „nagyobb és erősebb elosztói hálózatot eredményeznek” majd a mindennapi működésben.

Az üzlet megkötése előtt a Bunge világszerte 158 gabonaraktárral rendelkezett. A társaság megtartotta a Louisiana állambeli Detrehan-ban található ömlesztett gabona exportterminálban és a washingtoni Longview-ban található EGT Grain exportterminálban meglévő tulajdonrészét. Ugyancsak megtartották a Bunge-SCF vállalkozásában, illetve az Indiana állambeli silókban lévő tulajdonrészüket. Utóbbival a Morristown-ban található szójabab-feldolgozó üzemet látják el.

„Ez az ügylet lehetővé teszi a Bunge számára, hogy hatékonyabban működjön, és újra befektessen a vállalat számára magasabb hozamot biztosító területeken. Közben csökkennek a költségek és megerősödik a vagyoni mérleg is” – közölte Greg Heckman, a Bunge vezérigazgatója.

A Bunge az utóbbi években csökkentette a költségeket, és eladta a nem a fő tevékenységekhez kapcsolódó vállalatrészeket. Most a gabonaárak hirtelen visszaesése nagy nyomást helyezett a 202 éves globális agrárgazdasági óriáscégre.

A társaság januárban eladta részesedését egy Iowa állambeli etanolüzemben, amelyben már 13 éve voltak tulajdonosok, és decemberben eladta brazil margarin-előállító üzemét is.

A cég részvényeinek árfolyama múlt héten 1,2 százalékkal a 39,61 dolláros szintre csökkent a New York-i Értéktőzsdén. A 2020-as év nem indult jól a cég számára a tőzsdén, ugyanis idén már 31,2 százalékkal zuhant a kurzus.

A Bunge integrált mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalat. A társaság öt szegmenssel tevékenykedik: mezőgazdaság, étkezési olajtermékek, malomipar, cukor és bioenergia, valamint műtrágya.

 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Megvan, kit választott új elnöknek a NAK a lemondott Győrffy Balázs helyére

2024. szeptember 13. 13:13

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) 2024. szeptember 13-án tartotta meg az erről döntő országos küldöttgyűlését.

Ő lehet Győrffy Balázs utóda a NAK élén

2024. augusztus 30. 08:40

Az Agrárminisztérium helyettes államtitkárát, Papp Zsoltot jelölik a NAK élére, a 304 országos küldött szeptember 13-án dönt a javaslatról.

Kátrányka, a kátrányba ragadt sün szerencsés története

2024. augusztus 26. 12:40

Rosszul indult a szerda egy tündéri fiatal sün számára. Szerencsére nem hagyták cserben (azaz kátrányban), így jól végződött az eset.

Azonnali hatállyal távozik Győrffy Balázs, a NAK elnöke

2024. augusztus 23. 12:40

A pápai születésű agrárszakember 2013-tól töltötte be a NAK elnöki tisztét. A tisztségre további két alkalommal, 2017-ben és 2022-ben is újraválasztották.

Háromnapos szünet után újra elindultak a teherhajók a Fekete-tengeren

2023. október 28. 10:10

Október 27-én újraindult a hajóforgalom az Ukrajna által bejelentett ideiglenes fekete-tengeri folyosón.

A búza ára 6,6 százalékkal zuhant egy hét alatt

2020. augusztus 11. 06:36

A kínálati kilátások a búza piacára is nyomást gyakoroltak és az ár egy hónapos mélypontra esett pénteken.

Stabilak a fekete-tengeri térség gabonaárai

2020. szeptember 2. 10:47

A búza kiemelkedően drágult Chicagóban, ezt a fekete-tengeri térség stabil árai és a főbb exportáló országok szállításaival kapcsolatos aggodalmak támasztottak alá.

Most kell a kalászfuzáriózis fertőzést megelőzni a gabonákban

2018. május 1. 16:10

Az átlagosnál melegebb és száraz időjárás hatására a növénytermesztési munkák az elmúlt időszakban igen jól haladtak. Az idő kedvezett a növények fejlődése számára, szinte egy időben kel a napraforgó és a kukorica.