Agrárközélet
Agrárközélet

Akadályozza az argentin betakarítást a viharos időjárás

Akadályozza az argentin betakarítást a viharos időjárás

Agrofórum Online

A viharok megakasztották a szója és a kukorica betakarítását Argentínában, de ugyanez az időjárás jó előjel a búza vetéséhez.

Az argentin termelők a heves esőzések miatt felfüggesztették a szója és a kukorica betakarítását az ország központi térségében, míg a többletként jelentkező nedvesség várhatóan segíteni fogja a búza vetését, amelyet várhatóan májusban kezdenek el – hívták fel a figyelmet a termelők és az elemzők.

Az aratás megkezdését az egy hónapig tartó napos időjárás tette lehetővé, ez megengedte a gazdáknak, hogy a 2019/20-as szezon szójatermésének több mint felét és a kukoricája egyharmadát betakarítsák, a szokatlanul heves viharok Pampákra érkezése előtt.

„Szombaton felfüggesztettük a betakarítást. Azóta mintegy 88 milliméter esett. Két száraz napra van szükségünk a munkálatok újrakezdéséhez” – nyilatkozta David Hughes, egy gazda Alberti-ből. Ezt az ország északkeleti részén fekvő térséget nevezik Buenos Aires kenyérkosár-tartományának is.

Argentína a világ első számú exportőre a szójalisztből készített állati takarmányok terén, valamint a kukorica, a búza és a nyers szójabab egyik fő szállítója is a világpiacon.

A túl sok víz miatt az utak járhatatlanná váltak a kulcsfontosságú mezőgazdasági területeken, emellett túl puhává váltak a földek a nehéz betakarítógépek számára. Körülbelül 45 milliméter csapadék esett az elmúlt napokban Trenque Lauquen farmvárosában, Buenos Aires nyugati tartományában – mondta Santiago del Solar, helyi termelő a Thomson Reuters hírügynökségnek.

„Legalább négy-hét napig nem tudjuk folytatni a betakarítást. Az utak szánalmas állapotban vannak” – emelte ki del Solar. A vihar azonban javította a búza vetésének feltételeit, tette hozzá. Az utóbbi hetek napos időjárása aggodalomra adott okot, hiszen a sok napsütéstől a talaj túl száraz lett a búza vetéséhez.

„Az esők intenzívebbek voltak a vártnál, és ez rendkívül kedvező lesz a búza vetésekor” – mondta Cristian Russo, a Rosario-i Gabonatőzsde agrárpiaci elemzője. „Áprilisban gyakorlatilag nem esett. Ez kedvezett a szója és a kukorica betakarításához, amely eddig gyorsan haladt, miközben a búza vetési területeit szárazon hagyta” – fűzte hozzá Russo.

Az argentin gazdák várhatóan 6,7 millió hektáron vetnek a 2020/21-es szezonban búzát az elkövetkező hetekben, szemben a 2019/20-os termésévben a gabonafélével ültetett 6,6 millió hektárral – számolt be múlt héten a Buenos Aires-i Gabonatőzsde. A tőzsde előrejelzése szerint 49,5 millió tonna szójabab és 50 millió tonna kukorica betakarításra várható ebben az évben.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

PANNATURA és Biogazdálkodási napok

2024. július 4. 14:50

Az Esterházy Alapítványok 2024-ben ünneplik fennállásuk 30. évfordulóját. Az utolsó herceg, Esterházy V. Pál örököse, Esterházy Melinda 1994-től kezdődően három megszüntethetetlen magánalapítványt hozott létre, megteremtve ezzel a mai vállalkozási sikert döntően meghatározó, erőteljes növekedésre képes gazdasági vállalkozások előfeltételét.

Hamarosan újra: Bábolnai Gazdanapok

2024. július 3. 15:40

A nagy hagyományokkal rendelkező mezőgazdasági kiállítást az idén szeptember 5–7. között immár 37. alkalommal rendezik meg.

KertAkadémia, a kihagyhatatlan program kertbarátoknak

2024. június 29. 10:10

Egyre nagyobb az igény a saját termelésű zöldségekre és gyümölcsökre. A KertAkadémia Konferencia és Szakmai Nap célja a tudásátadás.

Hungarikum lett az Aranyfácán sűrített paradicsom és a szaloncukor

2024. június 28. 16:10

A Hungarikum Bizottság legutóbbi ülésén 3 elemmel bővült a Hungarikumok Gyűjteménye és 2 tétellel gyarapodott a Magyar Értéktár.

Már tavasszal is Isterra! - Épülő, versenyképes portfólió a szója és szemescirok piacán

2020. december 8. 10:14

A kiemelkedő termést biztosító kalászos fajtáinkat már mindenki ismeri a közép-európai piacokon. 2021. tavaszától új portfólióval, szója és cirok fajtákkal jelentkezünk. Ezeknek a fajoknak a vetésterülete nem éri el a kalászosokét, de hisszük, hogy a jövőben a klímaváltozás, valamint a vetésváltásban szereplő fajok elkerülhetetlen bővítése okán is egyre sikeresebbek lehetnek.

Egy éves vámmentességet kaphat a szójabab

2020. február 20. 05:38

A szójabab piacán sokan bíztak benne, hogy az egy hónapja aláírt kereskedelmi megállapodás hatására megindulhatnak a szállítmányok az Egyesült Államokból Kínába, de a koronavírus átrendezte a helyzetet.

A kínai kereslet miatt aggódnak a befektetők

2020. február 7. 05:53

A piacon enyhültek a koronavírus miatti aggodalmak, ez az egész árupiacon, az alapanyagpiacon is éreztette hatását.

Estére ledolgozta a kukorica a napközbeni mínuszt

2023. augusztus 15. 20:10

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.