Agrárközélet
Agrárközélet

Enyhülnek Oroszország GMO szójabab behozatali korlátozásai

Enyhülnek Oroszország GMO szójabab behozatali korlátozásai

NAK

Az Orosz Mezőgazdasági Minisztérium nem szándékozik visszatérni az országba a takarmány előállításához importált, géntechnológiával módosított szójabab fokozott ellenőrzésére.

Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök egy néhány héttel ezelőtt kiadott rendelettel mentesítette a géntechnológiával módosított szójababot és a szójabablisztet a kötelező kormányzati nyilvántartás alól. A kalinyingrádi mellett a belgorodi terület és több más orosz régió kormányzója fellebbezett a szövetségi kormányhoz annak érdekében, hogy ne enyhítsenek a GMO-behozatali korlátozásokon. A kormányzók véleménye szerint a kötelező nyilvántartásba vétel szinte átjárhatatlan akadályt jelentett a géntechnológiával módosított szójabab számára, tehát az előző években Oroszországban technikailag nem engedélyezték ezek importját. A kormányzók úgy gondolják, hogy az akadály megszüntetéséről szóló döntés megnyitja az utat az orosz takarmánypiacra – a szójababtermelést Latin-Amerikában és Európában irányító – nagy amerikai vállalatok számára. Az esetről az Orosz Business Consulting (RBC) ügynökség számolt be, hivatkozva a kormányzók által az Orosz Mezőgazdasági Minisztériumhoz közösen benyújtott levélre.

A szójabab-termékek globális piacokon kialakult túlkínálata következtében az amerikai társaságok oroszországi dömpingbe kezdhetnek, ami az orosz szójabab-termelőket veszélyeztetheti, és ez negatív hatással lehet az ország nemzeti élelmiszer-biztonságára – figyelmeztettek a kormányzók.

A géntechnológiával módosított szójabab hozzájárulhat a Covid-19 terjedéséhez?

A GMO-behozatali korlátozások enyhítésének kapcsán a kormányzók amiatt is aggodalmukat fejezték ki, hogy a GM-termékek emberi egészségre gyakorolt hatása még mindig nem tisztázott. Egyes tudósok szerint a géntechnológiával módosított termékek ronthatják az ellenálló-képességet; egyúttal azt is kiemelték, hogy az orosz állampolgárok valamilyen ismeretlen oknál fogva kevésbé érzékenyek a Covid-19-re, mint az európai országok polgárai, ahol a GMO-k elterjedtek. Nyilvánvalóan utalva evvel, Tatyjana Golikova miniszterelnök-helyettes nemrégiben tett bejelentésére, miszerint Oroszországban a Covid-19 halálozási aránya szokatlanul alacsony, mintegy 7,4-szer alacsonyabb a világátlagnál.

Az új szabályok érvényben maradnak

A kormányzók javaslata a géntechnológiával módosított szójabab kötelező nyilvántartásba vételének visszaállítására valószínűleg hatályon kívül marad, mivel a mezőgazdasági minisztérium nem támogatta azt. Az orosz állatorvosi szervezet, a Rosselhoznadzor ellenőrzi az importált GM-szójababot annak érdekében, hogy az összes bejövő termék biztonságos legyen – mondta a minisztérium az RBC-nek.

Az új szabályoknak támogatniuk kell az orosz állattenyésztőket, és nem szabad megengedniük a termelési költségek növekedését – kommentálta Szergej Mihnyuk, az Orosz Nemzeti Takarmányszövetség ügyvezető igazgatója. Szerinte importkészletek növekedése csökkentheti a piaci árakat, de ez valóban bizonyos kockázatokat hordozhat Oroszország szójababtermelőinek, például az amuri és a kurszki területen.

Oroszország 4,26 millió tonna szójababot takarított be 2019-ben. Az Orosz Mezőgazdasági Minisztérium azt tervezi, hogy ezt az értéket 2022-re 5,6 millió tonnára emeli. Oroszország szintén körülbelül 5 millió tonna szójababot dolgoz fel évente, amelyből 2 millió tonnát az orosz zsír- és olajszövetség importál.

Oroszország a takarmányipar újjáépítésére fókuszál

Vlagyimir Putyin orosz államelnök elrendelte a kormánynak, hogy fontolja meg a feldolgozott takarmány hozzáadott-értékadójának a jelenlegi 20% -ról 10% -ra való csökkentését. Az orosz kormány ugyanis milliárdokat akar fektetni egy nagyprojektbe, amelynek célja a belföldi takarmánygyártás hatékonyabbá és eredményesebbé tétele, ám ennek költsége is várhatóan magasabb lesz.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ukrajna lefoglalt egy teherhajót a Fekete-tengeren

2024. július 15. 10:40

Az ukrán gabona exportálásában segíthetett az a teherszállító hajó, amelyet lefoglaltak, a kapitányát pedig őrizetbe vették.

Az ivóvizek 94%-a „örök vegyi anyaggal” szennyezett az EU-ban

2024. július 12. 16:10

A teljes Európai Unióra kiterjedő ivóvízvizsgálat a minták 94%-ában TFA „örök vegyi anyag” szennyezést mutatott ki.

Ellenőrzések a Tisza-tónál: már rendesen kezet mosnak a vendéglátósok

2024. július 10. 15:40

A vizsgálatok során mindössze 51 kg terméket vontak ki a forgalomból, és 2 esetben indítottak eljárást.

PANNATURA és Biogazdálkodási napok

2024. július 4. 14:50

Az Esterházy Alapítványok 2024-ben ünneplik fennállásuk 30. évfordulóját. Az utolsó herceg, Esterházy V. Pál örököse, Esterházy Melinda 1994-től kezdődően három megszüntethetetlen magánalapítványt hozott létre, megteremtve ezzel a mai vállalkozási sikert döntően meghatározó, erőteljes növekedésre képes gazdasági vállalkozások előfeltételét.

Második napja drágul a szójabab

2020. május 6. 08:03

A szójabab kereskedői újabb kínai eladásokban bíznak, annak ellenére, hogy egyre többen tartanak attól, hogy kiújulhat a vámháború Washington és Peking között.

Egy sikeres szójanemesítési program fajtái

2021. február 19. 06:39

Nagy elismerés, ha szójagenetikák az AGROmashEXPOn kapnak díjat. A Karintia BŐTERMŐ SZÓJAVETŐMAGJAIT nem csupán a rangos különdíjak miatt érdemes kipróbálni.

Az Agromag szójafajta ajánlata

2021. április 9. 05:59

Az Agromag kínálatából az alábbi kiváló termőképességű és évjáratbiztonságú, még készleten lévő korai és középérésű szójafajtákat szeretnénk a gazdálkodók figyelmébe ajánlani.

Bólyban újraindul a szójaintegráció

2018. február 7. 21:19

Bóly szerződéses rendszerben kívánja működtetni a szójaintegrációt, aminek számos részlete kiderült.