Életmód
Életmód

„Cigányszószból” Magyaros szósz lesz

„Cigányszószból” Magyaros szósz lesz

Agrofórum Online

A Knorr átnevezte a „Zigeuner Sauce”, azaz „Cigányszósz” fantázianéven fordítható termékét, amelyet „Paprikasauce ungarische Art“, azaz „Magyaros paprikaszósz” néven forgalmazza tovább a vállalat.

Vélhetően a rasszista nevekről és kifejezésekről folytatott vitával összefüggésben változtatták meg a termék nevét. A német sajtóban a Knorr márka tulajdonosa, az Unilever azt közölte, hogy a korábbi elnevezést negatívan lehet értelmezni, ezért döntöttek az új név mellett.

A lépést üdvözölte a Német Sinti és Roma Központi Tanács. Ezt azonban nem a nagyobb problémák között tartották számon, aggasztóbbnak tartják azt amikor a közbeszédben vagy nyilvános helyeken nyíltan sértő szándékkal használják a cigány kifejezést – számolt be a német gazdasági napilap, a Handelsblatt.

Kép: web24

A terméket egyébként „Paprikasauce ungarische Art“, azaz „Magyaros paprikaszósz” néven forgalmazza tovább a vállalat. A fűszeres szószt a német gasztronómiában előszeretettel fogyasztják húsok mellé. Vendéglátóhelyeken, éttermekben is lehet találkozni a termékkel, amelyet a nagyobb élelmiszerboltokban is meg lehet vásárolni Németországban. Az összetevők közt paradicsom, paprika, hagyma, borecet, fehérbor és gomba is található.

A Knorr márkanév az Unileverhez tartozik, amely a világ egyik vezető fogyasztási cikkeket gyártó és forgalmazó vállalata. Összesen csaknem 400 márka termékeit értékesítik több mint 190 országban. Napról napra 2,5 milliárd ember használja a cég termékeit. A világ 50 legnagyobb márkája közül 13 az Unilever termék portfóliójába tartozik. A cég árbevételének csaknem negyven százaléka az élelmiszeriparból származik. Főleg a főzéshez használatos termékeket gyártanak, például szószokat, olajokat és margarinokat, de fagylaltok és italok is szerepelnek a cég portfóliójában. Többek között a Bertolli, a Rama, a Magnum, a Carte d’Or, a Solero, a Lipton, a Hellmann’s és a Ben & Jerry’s márkák is a céghez tartoznak. Az Unilever globális bevételeinek hatvan százaléka a higiéniai és tisztítószerekből származik.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Zöld, ízes, dolce vita: próbálja ki a sokoldalú rukkolát!

2024. május 19. 14:10

A rukkola mindent tud, amit a fejes saláta. Viszont erősebb ízű és még egészségesebb. Ismerkedjen meg a rukkolával!

Lehet-e depressziós a kutyánk?

2024. május 17. 15:10

A kutya depressziójának okai könnyen felismerhetők, és odafigyeléssel, foglalkozással kezelhetők.

Bodzavirág tésztabundában

2024. május 17. 11:10

A bodzavirág nemcsak egészséges, de tésztabundában kisütve az egész család kedvence lesz. Receptet is találtunk hozzá!

A Corteva vetőmag-feldolgozó üzemében rendeztek jótékonysági futógálát

2024. május 16. 12:10

A II. Corteva Agriscience – Mályvavirág Futógála célja, hogy felhívja a figyelmet a HPV (humán papillomavírus) prevencióra.

Bajban a német sörfőzdék a koronavírus miatt

2021. február 16. 03:47

Sok helyen egyszerűen a csatornába öntik a sört. Ez keserű időszak a németországi sörfőzők, italkereskedők és vendéglők számára.

Új célpontot találhat magának az olcsó ukrán gabona – célkeresztben a német piac?

2023. augusztus 11. 13:40

A kelet-európai államok helyett Németországra ömölhet az olcsó ukrán gabona, legalábbis ettől tartanak az ottani gazdák, határozottabb európai fellépést sürgetve.

A biogázüzemek a német áramtermelés 46 százalékát fedezhetik

2022. augusztus 11. 08:02

Szakértők azt feltételezik, hogy középtávon Németország gázszükségletének mintegy három százaléka fedezhető biometánnal.

Bajban a német gazdálkodók a koronavírus miatt

2021. június 18. 05:02

A koronavírus okozta válság hatalmas következményekkel jár a gazdálkodók számára.