Életmód, gasztronómia

„Cigányszószból” Magyaros szósz lesz

Agrofórum Online

A Knorr átnevezte a „Zigeuner Sauce”, azaz „Cigányszósz” fantázianéven fordítható termékét, amelyet „Paprikasauce ungarische Art“, azaz „Magyaros paprikaszósz” néven forgalmazza tovább a vállalat.

Vélhetően a rasszista nevekről és kifejezésekről folytatott vitával összefüggésben változtatták meg a termék nevét. A német sajtóban a Knorr márka tulajdonosa, az Unilever azt közölte, hogy a korábbi elnevezést negatívan lehet értelmezni, ezért döntöttek az új név mellett.

A lépést üdvözölte a Német Sinti és Roma Központi Tanács. Ezt azonban nem a nagyobb problémák között tartották számon, aggasztóbbnak tartják azt amikor a közbeszédben vagy nyilvános helyeken nyíltan sértő szándékkal használják a cigány kifejezést – számolt be a német gazdasági napilap, a Handelsblatt.

Kép: web24

A terméket egyébként „Paprikasauce ungarische Art“, azaz „Magyaros paprikaszósz” néven forgalmazza tovább a vállalat. A fűszeres szószt a német gasztronómiában előszeretettel fogyasztják húsok mellé. Vendéglátóhelyeken, éttermekben is lehet találkozni a termékkel, amelyet a nagyobb élelmiszerboltokban is meg lehet vásárolni Németországban. Az összetevők közt paradicsom, paprika, hagyma, borecet, fehérbor és gomba is található.

A Knorr márkanév az Unileverhez tartozik, amely a világ egyik vezető fogyasztási cikkeket gyártó és forgalmazó vállalata. Összesen csaknem 400 márka termékeit értékesítik több mint 190 országban. Napról napra 2,5 milliárd ember használja a cég termékeit. A világ 50 legnagyobb márkája közül 13 az Unilever termék portfóliójába tartozik. A cég árbevételének csaknem negyven százaléka az élelmiszeriparból származik. Főleg a főzéshez használatos termékeket gyártanak, például szószokat, olajokat és margarinokat, de fagylaltok és italok is szerepelnek a cég portfóliójában. Többek között a Bertolli, a Rama, a Magnum, a Carte d’Or, a Solero, a Lipton, a Hellmann’s és a Ben & Jerry’s márkák is a céghez tartoznak. Az Unilever globális bevételeinek hatvan százaléka a higiéniai és tisztítószerekből származik.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Miért csökken a vegánok száma? Most minden kiderül!

2025. augusztus 3. 11:10

Sok fogyasztó elbizonytalanodott a vegán étrend hatékonyságában: egészségi, gazdasági és ízélménybeli okokból térnek vissza húsos ételekhez.

Bioforradalom küszöbén: szárnyal a kereslet, bírják-e a hazai gazdák?

2025. július 21. 08:10

Rekord ütemben nő a bioélelmiszer-forgalom, csökken a biofelár, de a gazdáknak az átállás még mindig komoly kihívás.

Mi legyen a barackkal? Tippek a kajszi otthoni feldolgozásához

2025. július 12. 16:10

A friss barack gyorsan romlik, de szerencsére sokoldalú gyümölcs: mutatjuk, hogyan és mire dolgozhatjuk fel a nyár egyik legnépszerűbb termését.

5 ok, amiért a levendula nélkülözhetetlen otthon

2025. július 3. 16:10

A levendula nem csak illatos virág: nyugtat, szépít, fűszerez, és molyűzőként is működik – valódi kincs a háztartásban és a kertben is.

Az elmúlt 7 év legrosszabb almatermése várható Németországban

2024. augusztus 27. 15:10

A gyümölcstermesztők jóval az átlag alatti, 734 ezer tonnás mennyiségre számítanak, ez mintegy 22 százalékkal kevesebb, mint az előző évben.

Tovább élénkül a vita a német bioüzemanyagokról

2023. február 5. 08:43

Németországban évente körülbelül 3 millió tonna biodízelt kevernek össze fosszilis dízelolajjal, és az állati takarmányt is repce feldolgozásával állítják elő.

Már most elkezdték a karácsonyi sütemények készítését

2023. augusztus 20. 05:40

Még magas nyári hőmérséklet uralkodik mindenfelé, de Németországban az Érchegység és Drezda első pékségei már stabilan a karácsonyra koncentrálnak. Náluk már az első stollenek kerülnek a sütőbe.

Európában egyértelműen Németország számít a burgonya otthonának

2021. augusztus 21. 12:01

Németországhoz tartozik az Európai Unió burgonyabetakarításának több mint 21 százaléka.