Agrárközélet
Agrárközélet

Szárazság fenyeget Dél-Amerikában

Szárazság fenyeget Dél-Amerikában

Agrofórum Online

Egyre nagyobb a mérete azoknak az észak-argentin búzamezőnek, amelyeken a súlyos aszály miatt nem tudják majd betakarítani a termést. Az időjárás nem kegyes a dél-amerikai termelők számára, egyre növekszik azon területek mérete, ahol komoly gondokat okoz a nedvesség hiánya – közölte a Buenos Aires Gabonatőzsde heti termésjelentésében.

A Pampák gabonaövezete, amely általában a világ egyik legtermékenyebb területe, június óta szárazságtól szenved. A gabonatőzsde adatai szerint az idén Argentínában bevetett 6,5 millió hektár körülbelül 12 százaléka az ország északi részén található, itt a legsúlyosabb a szárazság.

„Az ország északi részén, ahol a korai vetésterületek vannak és hamarosan meg kellene kezdeni az aratási munkálatokat nagyon alacsonyak a terméskilátások” – áll a jelentésben. A hozamokat a szárazság a korábbi várakozások felére csökkentette bizonyos területeken – tették hozzá.

A gabonatőzsde azt is közölte, hogy a 2020/21-es kukorica vetését az előző héten kezdték meg, összesen 6,2 millió hektárra kerülhet kukorica.

A magas szójabab árak várhatóan támogatni fogják Argentínában is ennek a növénynek az ültetést a szezonban, de ezt ellensúlyozza a száraz időjárás, amely a mezőgazdasági termelőket a késői kukorica vetésére ösztönözheti, hisz itt szintén vonzóak az árak.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

PANNATURA és Biogazdálkodási napok

2024. július 4. 14:50

Az Esterházy Alapítványok 2024-ben ünneplik fennállásuk 30. évfordulóját. Az utolsó herceg, Esterházy V. Pál örököse, Esterházy Melinda 1994-től kezdődően három megszüntethetetlen magánalapítványt hozott létre, megteremtve ezzel a mai vállalkozási sikert döntően meghatározó, erőteljes növekedésre képes gazdasági vállalkozások előfeltételét.

Hamarosan újra: Bábolnai Gazdanapok

2024. július 3. 15:40

A nagy hagyományokkal rendelkező mezőgazdasági kiállítást az idén szeptember 5–7. között immár 37. alkalommal rendezik meg.

KertAkadémia, a kihagyhatatlan program kertbarátoknak

2024. június 29. 10:10

Egyre nagyobb az igény a saját termelésű zöldségekre és gyümölcsökre. A KertAkadémia Konferencia és Szakmai Nap célja a tudásátadás.

Hungarikum lett az Aranyfácán sűrített paradicsom és a szaloncukor

2024. június 28. 16:10

A Hungarikum Bizottság legutóbbi ülésén 3 elemmel bővült a Hungarikumok Gyűjteménye és 2 tétellel gyarapodott a Magyar Értéktár.

A betakarítási híreket figyeli a piac

2019. október 30. 05:37

A szója azért áll a tárgyalások középpontjában, mert ez a legfontosabb amerikai exporttermék kínai irányba.

Még nincs döntés az orosz exportkvótáról

2020. december 14. 06:34

Ha az exportált mennyiség meghaladja a kvótákat, akkor a gabonákra kivetett adót a vámár 50 százalékára emelik, de az nem lehet kevesebb, mint 100 euró, azaz mintegy 35 400 forintnyi tonnánként.

Jövő hét elején padlózhatnak le a terménypiacok

2024. február 24. 09:10

Mínuszokkal ért véget a hét a terménypiacokon. Chicagóban a búza 1,6 százalékkal, a kukorica 1,5 százalékkal, a szójabab 1 százalékkal, a repce pedig 0,6 százalékkal került kevesebbe, mint előző nap. Európában a malmi búza, a kukorica és a repce kurzusa is mínuszban zárt, a takarmánybúza ára stagnált.

Szárnyaltak az árak a kínai vásárlások és a brazil időjárás miatt

2023. november 14. 13:40

Egyértelmű vásárlói fölénnyel indult a hét a terménypiacokon. Chicagóban a búza 0,7 százalékkal, a kukorica 2,8 százalékkal, a szójabab szintén 2,8 százalékkal, a repce pedig 2,1 százalékkal drágult. Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt.