32℃ 19℃
június 8. Medárd, Helga
Agrárközélet

Szemléletváltó és hiánypótló kiadvány jelent meg a talajélet témakörében

Agrova Kft.

„A talajtermékenység mikrobiológiai alapjai és lehetőségei” - Varga Sándor, biológiai talajerő gazdálkodási szakmérnök

Hazánk egyik legjelentősebb természeti kincse, legfontosabb erőforrásunk, ugyanakkor a természeti környezet része, az anyagok biológiai körforgásának helyszíne. Tápanyagot és életteret ad a növényeknek, milliónyi élőlény otthona, a növénytermesztés eredményességének alapja: a TALAJ!

Az elemek biológiai körforgalma pedig elképzelhetetlen BAKTÉRIUMOK nélkül.

Létünk és bolygónk léte is TŐLÜK függ!

A globális klímaváltozás miatt bekövetkező időjárási tényezők változása – mint a csapadékmennyiség alakulása, hőmérséklet növekedése vagy csökkenése – jelentősen átalakíthatja a talajokban lejátszódó lebontó és felépítő folyamatokat (különös tekintettel a szén lekötésére vagy felszabadítására), illetve magukra a talajban élő szervezetekre is kihatással van.

A talajközpontú gazdálkodás a biztonságos növénytermesztés feltétele!

A talaj bizonyos fokú ismerete feltétlenül szükséges annak megértéséhez, hogy mint a növények tápanyag-szolgáltató rendszere hogyan változik a tápanyag-utánpótlás során, és ez hogyan működik a növénytermesztésben!

Örömmel és büszkén tudatjuk, hogy a Phylazonit gondozásában megjelent Varga Sándor – A talajtermékenység mikrobiológiai alapjai és lehetőségei című szakkönyve, amely szemléletesen és mindenki számára érthető módon taglalja azokat az elméleti és gyakorlati tudnivalókat, amelyek segítenek megalapozni az intenzív, de mégis környezetkímélő gazdálkodást!

Miért SZEMLÉLETVÁLTÓ és HIÁNYPÓTLÓ?

Mert olyan könyvről beszélünk, ami tudományos alapokon nyugszik és mégis hétköznapi, közérthető nyelven taglalja a talajban lejátszódó folyamatokat.

Mit gondolnak a könyvről a szakemberek és gazdálkodók?

„A talajbiológiai tudomány segítségével ma már egyre inkább figyelünk azokra a „jótékony” hatású talaj-élőlényekre, amelyekkel csökkenthető a műtrágyák vagy a növényvédő szerek felhasználása. A gondolkodásunkat, ismereteinket ennek a „csak egy egészség létezik” szemlélet szerint kell az iskolától a felsőbb szintekig újra értelmezni. Ez a könyv ebben nyújt hathatós segítséget. ” – Prof. Dr. Biró Borbála, DSc. az MTA doktora, egyetemi tanár, a biológiai talajerőgazdálkodó szakirányú továbbképzés vezetője

„A könyv szakmai igényességgel mégis röviden, tömören és közérthetően magyarázza el a növénytermesztéshez szükséges talajtani és talajbiológiai alapokat.” – Berényi Üveges Judit, projektvezető kutató – ÖMKi

„A talaj ismeretét a benne lejátszódó folyamatokat, a fiataloknak szinte alaptantárgyként kellene oktatni. Megőrzésének lehetőségeit a fiatal generációnak teljes egészében ismernie kell. Ez a környezetvédelem egyik alappillére is.” – Földesi Gyula, kancellárKözép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum

„A könyv elolvasása után elgondolkodhat a gazdálkodó azon, hogy valóban jó az, amit eddig csinált a talajjal, vagy még idejében változtathat annak érdekében, hogy ne romoljon tovább a talajállapot, minél tovább megőrizhesse annak termőképességét gondolva az utókorra.” –  Prescher Péter, műszaki vezető – Feri Mg Bt.

Kinek ajánljuk?

„Mindazoknak, akik a hétköznapi ismeretüket szeretnék bővíteni a talajról, a talajban lakó csodás, sokszínű élővilágról, a talaj kíméletéről  mindannak érdekében, hogy ezt a változatos életközösséget, „a szent anyaföldet” meg tudjuk őrizni – mint ahogy azt elődeink is tették – sok-sok következő nemzedéknek.” – Zászlós Tibor, vezérigazgató – Mezőfalvai Zrt.

 A könyv elérhető és megvásárolható a Phylazonit webshopban:

https://phylazonit.hu/termek/a-talajtermekenyseg-mikrobiologiai-alapjai/

 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Fügepálinka, aszú, libamáj – ilyen bonbont még nem evett!

2025. június 8. 13:10

Rekordszámú nevezéssel zárult a Brillante-2025 verseny, ahol a legjobb párlatok és pálinkás bonbonok is díjazásban részesültek.

Tengerentúli kapcsolatait erősíti az Állatorvostudományi Egyetem

2025. június 3. 12:40

A Purdue Egyetemmel kötött együttműködési megállapodást az Állatorvostudományi Egyetem – cél a tudományos és oktatási jelenlét bővítése.

Vetőmag-ellenőrzés új szinten: elindultak a kiemelt képzések Szarvason

2025. június 2. 14:10

A vetőmagágazat szakmai fejlődése szempontjából mérföldkőnek számító képzéssorozat indult el 2025. május 26-28. között a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Szarvasi Képzési Helyén.

Földet kínál az állam: több mint 13 ezer hektár árverésen

2025. május 30. 13:10

Árverésen értékesíti az állam az érintett földrészleteket. A cél: a helyben élő gazdák földhöz juttatása, stabil birtokviszonyokkal.

Szőlőtermesztés a vulkánok árnyékában

2019. augusztus 17. 04:36

Lanzaroté borainak többsége az édességéről ismert Malvasia szőlőből származik és a terroir talajának ásványtartalma összetéveszthetetlen ízt ad az itt termő vörös-, fehér- és rozé boroknak.

Mit érdemes tudni az articsókáról és termesztéséről?

2023. március 13. 04:38

Mit lehet tudni az articsókáról és termesztéséről? Állítólag nagyon egészséges a fogyasztása.

Hobbikert: érdemes-e csávázott vetőmagokat vásárolni és felhasználni?

2019. február 1. 04:38

Sz. Kamilla kérdése: Vetőmagválasztáskor gyakran tapasztaltam, hogy bizonyos magtételek csávázottak. Érdemes-e csávázott vetőmagokat vásárolni és felhasználni?

Közvetlenül a talajból állít elő energiát egy újfajta rendszer

2024. október 2. 13:10

Az energiaforrás lehetővé teszi, hogy hálózattól függetlenül lehessen érzékelőket és kisebb számítógépeket működtetni.