Növénytermesztés
Növénytermesztés

Megjelent a Helyes Talajvédelmi Gyakorlat című kézikönyv

Megjelent a Helyes Talajvédelmi Gyakorlat című kézikönyv

NAK

Elérhető a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Mezőgazdasági kézikönyv című sorozatának harmadik kiadványa, amely helyes talajvédelmi gyakorlatokkal foglalkozik.

A gyakorlati szempontból összeállított kézikönyv az Európai Növényvédelmi Szövetség (European Crop ProtectionAssociation, ECPA) TOPPS* vízvédelmi programjának ismeretanyagára támaszkodik és a Növényvédelmi Szövetséggel együttműködésben készült. A programban a „Helyes Gazdálkodási Gyakorlat” kifejezés a mezőgazdasági tevékenység során jelentkező káros folyamatok és a velük járó esetleg fellépő szennyezések csökkentésére irányuló növény- és talajvédelmi eljárásokat ismerteti. Célja a gazdálkodók és a szaktanácsadók környezettudatosságának növelése, ezáltal hozzájárulva a hatékony víz- és talajvédelem gyakorlati megvalósításhoz.

A kiadványban a felszíni lefolyás és talajerózió, illetve a bemosódás és vízelvezetés káros hatásait mérséklő Helyes Talajvédelmi Gyakorlat intézkedései szerepelnek. A kiadványban szereplő eljárások az EU-s irányelveknek megfelelő hazai szabályozásokhoz, az egységes területalapú támogatások és egyes vidékfejlesztési támogatások igényléséhez teljesítendő „Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot” fenntartásához szükséges fel¬tételrendszer, valamint az állatok állategységre való átváltási arányának meghatározásáról szóló 50/2008. (IV. 24.) FVM rendelethez és a vizek mezőgazdasági eredetű nitrát-szennyezéssel szembeni védelméhez szükséges cselekvési program részletes szabályairól, továbbá az adatszolgáltatás és nyilvántartás rendjéről szóló 59/2008. (IV. 29.) FVM rendeletben szereplő, ún. „Helyes Mezőgazdasági Gyakorlat”, és a 10/2015. (III. 13.) FM zöldítési rendeletben megfogalmazott „az éghajlat és környezet szempontjából előnyös mezőgazdasági gyakorlat” minimumkövetelményeinek keretrendszerébe illeszkednek.

A kiadvány ide kattintva érhető el.

Nőtt a kukorica vetésterülete Tolna megyében

2019. május 21. 07:17

Tolna megye búza- és kukoricatermése évek óta kiemelkedő; 2018-ban 45 690 hektáron termesztett őszi búzából hektáronként 6,15 tonnát, kukoricából 64 ezer hektárról 9,3 tonnát takarítottak be átlagosan.

Új, ősszel vethető lencsefajták

2019. május 14. 11:17

Bár a tavasz a lencse hagyományos vetési ideje, az utóbbi években egyre több kutatás és nemesítési program indult télálló fajták előállítására.

Kukorica posztregisztrációs fajtakísérlet: idén 39 hibridet tesztelnek

2019. május 13. 09:37

A felhívásra a FAO 200, FAO 300, FAO 400, valamint a FAO 500 éréscsoportokban 9 fajtatulajdonos jelentkezett összesen 39 hibriddel, melyeket tíz helyszínen tesztelnek.

Díjmentes az aszálymonitoring-hálózat online felülete

2019. május 6. 14:26

Az aszálymonitoring-hálózat a vízügyi ágazat által létrehozott újszerű, komplex vízhiány-előrejelző rendszer, amely májustól mindenki számára elérhető nyílt, ingyenes internetes felületen.

Fontos a termőföld termőképességének megtartása

2018. október 31. 07:46

Nem véletlen az, hogy Nyugat-Európában 30-40 százalékkal magasabb termésátlagot tudnak elérni egyes termelők, és ez nemcsak az alkalmazott műtrágya mennyiségén múlik, hanem a talaj termőképességének megőrzésén.

Mikroorganizmusok a mezőgazdaság szolgálatában, a szárbontás jelentősége

2018. június 4. 04:45

Amikor talajkondicionálásról beszélünk, a talajállapotba avatkozunk be azzal a céllal, hogy javítsuk a talaj fizikai-biológiai állapotát és tápanyag-szolgáltató képességét. Ennek a külső beavatkozásnak számos formája ismert, legősibb módszere a szerves trágya kijuttatása.

Mikrobiológiai önvédelem a repcében

2018. augusztus 15. 08:03

Egészséges növényállomány csak egészséges talajban nevelhető, illetve a talajhigiénia javításával a termelés biztonsága is növekszik. Napjainkban ebben nyújt segítséget a mikrobiológia technológiája.

Az öntözés és hatása a talajra

2018. december 1. 05:36

A fejlett növénytermesztési termesztéstechnológiának ma már része a víz pótlása is. Az öntözést és tápoldatozást tervszerűen be kell építeni a technológiába, melynek kivitelezése során figyelembe kell venni az öntözés talajra gyakorolt hasznos és káros hatásait egyaránt.