Agrárközélet

Ütemesen haladnak a vetéssel a brazil szójatermesztők

Agrofórum Online

Brazíliában a szójatermesztők naponta nagyjából egymillió hektárnyi területet vetnek be, így szinte utolérték magukat az elmúlt évek átlagához képest. A kedvezőtlen időjárási körülmények miatt a megszokotthoz képest csak későn tudták elkezdeni a munkálatokat a földeken a dél-amerikai országban.

A brazil gazdálkodók naponta körülbelül 1 millió hektár területen ültettek el szójababot az elmúlt héten, ezzel majdnem utolérték az új gabonaszezon vetési időszakában kialakult késéseket – közölte az AgRural tanácsadócég hétfői jelentésében.

Az AgRural szerint a szójabab ültetése Brazíliában egy hét alatt a terület 23 százalékáról október 29-ig 42 százalékra emelkedett, mivel a gazdálkodók gyorsított ütemben dolgoztak a mezőkön, miután a hosszan elhúzódó esőzések már biztosították a talajban a szükséges nedvességet a növény fejlődéséhez.

A jelenlegi ültetési helyzet már megközelíti a 44 százalékos történelmi átlagot, amely az év ezen időszakára jellemző.

Daniele Siqueira, az AgRural gabonaelemzője elmondta, hogy az ország legtöbb területén számottevően javultak az ültetési feltételek, de nagyobb nedvességtartalomra volt szükség Parana tartományban, amely Mato Grosso után a második legnagyobb szójatermelő térségnek számít a dél-amerikai országban.

Brazília új mezőgazdasági szezonját a normálnak számítónál jelentősen szárazabb körülmények késleltették ebben az esztendőben – számolt be a brit Thomson Reuters hírügynökség.

Bár a gazdálkodók utolérhetik magukat a szójabab ültetésében tapasztalt késedelmek területén, más növényeknél, amelyeket általában a szójabab betakarítása után ültetnek el, problémák adódhatnak a szakértők szerint. Az országban hagyományosan rotációs rendszerben ültetik a különböző mezőgazdasági növényeket. Mindezek alapján csúszást szenvedhetnek a munkálatok a kukoricaföldeken és azokon a területeken, amelyeken gyapotot termesztenek. A kevésbé kedvező körülményeknek így több ágazatban is éreztetik hatásukat Brazíliában.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Milyen új szakmák vannak a mezőgazdaságban?

2024. október 16. 13:10

Az agrárium átalakulásával óriásivá nőtt az igény a digitális technológiákhoz vagy a fenntarthatósági elvárásokhoz értő szakemberekre.

Bajorország átáll az éghajlatálló vegyes erdőkre

2024. október 15. 12:10

Három százalékponttal 38 százalékra nőtt a lombos fák aránya a bajor erdőkben. A fiatalabb erdőállományokban jelenleg 60 százalék körüli az arány.

A nagy kávés cégek is készülnek a klímaváltozásra

2024. október 11. 11:10

A Starbucks több innovatív gazdaságot vásárol a klímarezisztens kávé létrehozása érdekében. Célja a szén-dioxid-semleges kávétermesztés.

Mik az amerikai elnökjelöltek tervei a mezőgazdaságban?

2024. október 10. 14:40

Kamala Harris és Donald Trump a legtöbb mezőgazdasággal kapcsolatos kérdésben gyökeresen eltérő nézetet képvisel. Íme, a legfontosabb témák.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (16. rész)

2020. február 5. 08:16

A borsó esetében növényvédelmi szempontból a termesztési szezon nagyobbik része elsősorban a rovarkártevők számára alakult kedvezően, a májusi csapadékos hónap pedig a kórokozók járványszerű fellépését idézte elő.

Új arcok a Magyar Szója és Fehérjenövény Egyesület vezetésében

2018. augusztus 19. 06:00

A megválasztott tisztségviselőknek gratulálunk, az Agrofórum nevében is úgyis mint az Egyesület egyik tagja, a másik pedig magam volnék, Dr. Bódis László.

Géntechnológia: az EU jóváhagyott egy új szójafajtát

2020. szeptember 30. 06:32

Az EU tagállamai előzetesen nem adtak ki szakvéleményt, ami azt jelenti, hogy nem sikerült minősített többséget elérni.

Több kukorica és napraforgó termett az idén, mint tavaly

2018. november 27. 12:33

A napraforgó betakarítása novemberre befejeződött, a vetésterület 100 százalékát learatták, összesen 604,4 ezer hektárról 1,8 millió tonna napraforgót takarítottak be.