Növénytermesztés
Növénytermesztés

Géntechnológia: az EU jóváhagyott egy új szójafajtát

Géntechnológia: az EU jóváhagyott egy új szójafajtát

Agrofórum Online

Az Európai Bizottság zöld utat ad az új, géntechnológiával módosított (GM) szójafajtának, a MON 87708 x MON 89788 x A5547-127-nek, amelyet aztán az EU-ban takarmányként és élelmiszerként lehet feldolgozni.

Az EU tagállamai előzetesen nem adtak ki szakvéleményt, ami azt jelenti, hogy nem sikerült minősített többséget elérni. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) korábban a Monsantótól származó géntechnológiával módosított szójafajtát az egészségre és a környezetre biztonságosnak minősítette. A különböző GM fajták hagyományos keresztezésével létrehozott új fajta ellenáll a glifozát, a glufozinát és a dicamba gyomirtó szereknek.

Az európai parlamenti képviselők többsége bírálta a jóváhagyást – húzta alá az osztrák bauernzeitung.at honlap. Nyilatkozatában az Európai Parlament felhívta a figyelmet arra, hogy szerinte „nem demokratikus” eljárás, amelyben az EU Bizottság az EU-tagállamok minősített többsége nélkül engedélyezi a vitatott GMO-kat, azaz genetikailag módosított növényeket. Az Európai Parlament ezért az engedélyek befagyasztását és az EU géntechnológiai törvényének felülvizsgálatát kéri. A képviselői szerint a szójaimportot is felelőssé tehető az esőerdők irtásáért, és bírálták az ellentmondásos gyomirtó-szerek használatát a génmódosított növények EU-n kívüli termesztésében.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Meglepő új kedvencek születtek a bio fűszernövények között

2024. február 20. 15:10

Egyelőre a friss bio fűszernövények iránti kereslet meghaladja a kínálatot. A nappalok rövidebbek, és a tél lassan halad előre. A kaliforniai termesztők alig várják február közepét, amikor az alapvető és a különleges bio fűszernövényeknek köszönhetően meredeken elkezd felfelé ívelni a kínálati oldal.

A növényi biostimulátorok intenzív növekedést és magasabb terméshozamot eredményezhetnek

2024. február 19. 14:40

A biostimulátorok alkalmazása a mezőgazdasági növénytermesztésben a terméseredmény jelentős javulásához vezethet – hangzott el a Corteva Agriscience szakértőjének előadásában a Magro.hu Stresszkezelés a mezőgazdaságban című konferenciáján, amelyet 2024. február 15-én tartottak Debrecenben.

Bajban a franciák, kisebb lehet a gabona vetésterülete

2024. február 19. 07:10

A francia mezőgazdasági minisztérium csökkentette az őszi gabona vetésterületére vonatkozó becsléseit, a búza területe 30 éve a második legalacsonyabb szinten volt, miután a heves esőzés megzavarta a szántóföldi munkákat az Európai Unió legnagyobb növénytermesztőjénél.

Jó vagy rossz hír? Tizedével kevesebb kukoricát vetettek az ukránok

2024. február 16. 10:10

Ukrajnában a 2024-es kukorica vetésterülete 9 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

Nyolc hónapos mélyponthoz közelít a búza

2020. június 18. 08:03

Európában megint inkább az eladók kerültek fölénybe az árupiacon. A takarmánybúza és a repce kurzusa csökkent a következő határidőre, a kukorica és a malmi búza viszont enyhén drágult.

Öt napja esik a búza ára

2020. november 1. 06:38

Európában a vevők uralták a piacot és az elmúlt napok esései után jó hangulatban telt a kereskedési nap. A malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is emelkedett.

Vegyes kép alakult ki az agrártőzsdéken

2020. április 22. 08:03

Szakértők szerint a búza és a kukorica árának csökkenésében alapvetően technikai alapú üzletkötések és a terméskilátásokkal kapcsolatos várakozások vezettek csökkenéshez.

A betakarítási hírek nyomták le a kukorica és a szójabab árát

2023. október 10. 17:10

Amerikában inkább mínuszokat, míg Európában értéknövekedést lehetett látni a hét első napi terménykereskedésében.