A tavalyi terméshatározó sorozatból lecsúszott ez a két izgalmas növény, amelyeket érdemes közelebbről megismernünk. A növény kézzelfogható jellemzőin kívül számos érdekességet is felvonultat a cikk: nézzük, milyen a fehér fagyöngy és a homoktövis megítélése és milyen gyógyhatásaikról érdemes tudnunk?
A kettős megítélésű fehér fagyöngy
A fehér fagyöngy (Viscum album) egész Európában elterjedt, félélősködő, örökzöld növény. A leggyakrabban domb- és hegyvidékeken, akác-, juhar-, hárs-, nyár- és fűzfa-fajokon találkozhatunk a sok esetben 60-100 cm átmérőjű „gömbökkel”. A növény terjedését és a különböző fákon történő megtelepedését a madarak teszik lehetővé. Villás elágazású ágrendszerén örvösen vagy keresztben átellenesen állnak a vastag, zöldessárga színű, visszás tojásdad vagy keskeny lándzsás alakú levelek. A fagyöngy március-áprilisban hozza szintén zöldessárga árnyalatú, bogernyőt alkotó virágait. Késő ősszel érik borsó nagyságú, ragadós álbogyó termése. Életmódjából fakadóan leveleivel képes a fotoszintézisre, de szüksége van arra, hogy gazdanövényeinek háncsrendszerébe hatolva gyökereivel tápanyagokat és vizet szívjon el a fától.
A fagyöngy sokoldalú felhasználását évszázadok óta meghatározzák a népi hagyományok. Az angolszász országokban jellemzően karácsony környékén díszítik vele a helyiségeket: az előszobában az ajtó felett lóg, az étkezőben pedig az ünnepi asztalról nem hiányozhat. Hazánkban ünneptől függetlenül akasztották a falra, hogy elűzze a gonosz szellemeket.
Az ókori Európában a lép betegségei, görcsös remegés és epilepszia gyógyításában alkalmazták, szigorúan külsőleg történő alkalmazásban, mivel már ekkor igen sok vita folyt a tudósok körében a „mérgező fagyöngy-gyógyító fagyöngy” témakörben. A legnagyobb probléma abból eredt, hogy amíg a megfelelően alacsony dózisban a fagyöngy képes volt a szervezetet kigyógyítani a nyavalyákból, addig az indokolatlanul magas dózis hatására görcsös remegés volt megfigyelhető a páciensen.
Ma már bizonyosabban tudjuk, hogy azok a gyógyírek, amelyek a szabályok betartása mellett segíthetnek minket a gyógyulásban vagy a szervezetünk támogatásában, nem megfelelő alkalmazás esetén nagy dózisban mérgek lehetnek. Sajnos a fagyöngynek (is) felhasználták a mérgező hatását, például az észak-amerikai indián törzsek vetélés előidézésére. A fagyöngy mérgező hatóanyagai közé tartoznak a lektinek és viszkotoxinok, amelyekből az álbogyóban koncentrálódik a legnagyobb mennyiség. Ennek a gondatlanságnak nem ritkán súlyos következményei vannak, ezért mindig, minden esetben be kell tartani az orvos vagy tanácsadó utasításait.
Ha így teszünk, a fehér fagyöngy teájától sem lesz semmi bajunk, sőt, elképesztően sok mindenben támogathatja a szervezetünket: érelmeszesedés és magas vagy ingadozó vérnyomás kezelésére elsőrangú, és mivel hozzájárul az erek áteresztő képességének javításához, vértolulásra, fülzúgásra, szédülésre is javallott fogyasztani. A görcsös, mélyről feltörő köhögés, valamint a belső vérzés, illetve külső seb- és orrvérzés csillapításában is elsőrangú. Az ókori gyakorlatokhoz visszatérve az epilepszia tüneteinek mérséklésében is nagy szerepe van nyugtató hatása miatt. Ízületi fájdalmakra, visszérre készíthetünk a leveléből és összenyomott bogyójából meleg borogatást is. Végül, de nem utolsó sorban enyhíti a menstruációs görcsökkel járó fájdalmat, erősíti a méh izomzatát és növeli a pete megtapadásának esélyét is. Teáját általában a ceruzánál nem vastagabb ágak leveles végeiből készítik, amiket a legideálisabb márciusban vagy november-december környékén szedni.
A homoktövis mindig egy jó döntés
Az európai homoktövis (Hippophae rhamnoides) megítélése messze nem olyan kettős, mint a fehér fagyöngyé, és értékes gyógyhatásainak tekintetében is bátran képviselheti ez a faj is az őszi termésesek között a gyógyító-tápláló” növényeket. A homoktövis, mint alapfaj, eredetileg Nepálból származik, majd az első jégkorszak után honosodott meg az erűurópai kontinensrészen. A lombhullató homoktövis hazánkban védett növény, és nagy becsben tartják azokat a természetvédelmi területeket, ahol vadon termő állományait még fellelhetjük (pl.: Újpesti Homoktövis Természetvédelmi Terület). Kiemelkedő fontosságát jelzi, hogy 2001-ben Indiában megalapították a Nemzetközi Homoktövis Egyesületet.
A sűrű ágrendszerű, tövises homoktövis szél- és fagytűrése rendkívüli, és gyakorlatilag bármely talajon képes 5-6 méter magas fává vagy 3-4 méteres cserjévé fejlődni. Keskeny, ezüstös-szürkés levelei sokszor később borítják be az ágakat, mint az április környékén nyíló zöldes színű, szélbeporzású virágok. Mivel a növény kétlaki, ezért a porzós és termős virágok külön-külön növényeken fejlődnek. A nőivarú növényeken fejlődnek augusztus elejétől és szeptember végéig a narancsszínű, a fagyöngyéhez hasonlóan borsó nagyságú, egymagvú termések. Azok a bogyók, amelyek télre az ágakon maradnak, hatalmas segítségére vannak a hazánkban telelő madaraknak.
A homoktövis termése tízszer annyi C-vitamint tartalmaz, mint a nagy becsben tartott citrom, ezenkívül antioxidáns-tartalmával is lepipálja a legtöbb termést. Gyógyhatásainak teljes listáját egy teljes cikk tudná csak méltán bemutatni, ezért a teljesség igénye nélkül lássuk az alábbiakat.
A homoktövis teáját, lekvárját, a belőle készült dzsemet, velőt, olajat fogyasztva vagy felhasználva betegségek megelőzésében már támogattuk is a szervezetet, de ha meghűlést, fájdalmat, gyulladásokat, gyomorproblémákat, fekélyt, allergiás tüneteket, asztmát, napégést, szív- és érrendszeri problémákat, magas vérnyomást, szembetegséget gyógyítanánk vagy megelőznénk, bátran fogyasszuk! Emellett rendszeres fogyasztása fokozza a szellemi és fizikai teljesítőképességet, erősíti a kötőszövetet, támogatja a fogyókúrás célokat, és műtétek, fertőző betegségeket követően a felépülésben is aktívan támogatja a szervezetet.
Végezetül, a homoktövis termesztésével kapcsolatban kiemelendő, hogy már háztájon is megoldható növényvédő szerek alkalmazása nélkül is a termesztés, így biotermékek előállítására is nyílik lehetőség. Szerencsére az országos termékkiállításoktól kezdve a termelői piacokon át az élelmiszerboltok polcaiig számtalan helyen találkozhatunk a homoktövisből készült különböző termékekkel: homoktövis lekvárral, homoktövis szörppel, homoktövis velővel, homoktövis maghéj-őrleménnyel, homoktövises teakeverékkel, de még homoktövis pálinkával is. Ha szeretnénk valakit egy különleges, finom és egészséges ajándékkal meglepni, állítsunk össze számára egy magyar kézműves termék-kosarat, amiben az ünnepelt által leginkább kedvelt lekvár, fűszer és szörp mellett vígan elfér egy homoktövis-termék is. Ezzel olyan egyedi ajándékot sikerül adnunk a szeretteinknek, amivel még a hazai kistermelőket is lehetőségünk nyílik támogatni.
Az elkövetkezendő időszakban amúgy is nagy figyelmet kapnak ezek a vitaminban gazdag, növényi alapanyagokból készült finomságok, ugyanis a téli megfázásos, változékony időjárásban bővelkedő hónapokban nagy segítséget nyújthat a csipkebogyó-, kamilla- és hársfavirág-tea, a C-vitaminban gazdag homoktövis és a felfázás ellen a tőzegáfonya.
Szívből kívánok mindenkinek sok örömet, békét és egészséget az elkövetkezendő téli időszakra!
Kapcsolódó cikkek:
- Őszi terméshatározó I. rész – galagonya, csipkerózsa és húsos som
- Őszi terméshatározó II. rész – tiszafa, csíkos kecskerágó, tűztövis, madárbirs
- Őszi terméshatározó III. rész – tapadó vadszőlő, kökény, közönséges boróka
- Őszi terméshatározó IV. rész – nadragulya, közönséges fagyal, fekete bodza, berkenye