Szőlő-Bor

Nőtt a borfogyasztás, pedig bezártak az éttermek

Agrofórum Online

A közelmúltban jelentősen megnőtt a borfogyasztás Németországban. A már lezárult, 2020. július végéig tartó borászati szezonra vonatkozóan a mérleg 20,7 literes átlagos fogyasztást mutatott lakosonként. Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal 2019-es adatai szerint az egy főre jutó átlagos borfogyasztás 5,3 liter volt.

Ez fejenként 0,6 literrel több, mint az egy évvel korábbi azonos időszakban – derült ki a a Német Borintézet (DWI) adataiból. A habzóbor fogyasztása ugyanakkor fejenként átlagosan 0,1 literrel, 3,2 literre csökkent.

A Német Szőlészeti Egyesület által összeállított felmérés a teljes borpiacot lefedi – az éttermi fogyasztástól a kiskereskedelemig és a borászok közvetlen értékesítéséig. A 2019/20-as időszakban Németországban és külföldön összesen mintegy 17,2 millió hektoliter bort, valamint 2,6 millió hektoliter habzóbort fogyasztottak.

„Kiemelten fontos, hogy a borfogyasztás az elmúlt borászati évben növekedett, mégpedig annak ellenére, hogy a vendéglátóipar a koronavírus terjedése miatt az időszak jelentős részében bezárt” – magyarázta a Német Borintézet ügyvezető igazgatója. Monika Reule. „Szokatlanul alakult a nyaralási szezon, jóval kevesebben utaztak külföldre. Így a nyári szabadságukat belföldön töltötték el és sokan fogyasztottak bort a szabadságuk ideje alatt. Ezenkívül az első lezáráskor több bort vásároltak az üzletekben, és sok fogyasztó ez idő alatt pótolta borkészleteit is” – tette hozzá Monika Reule.

A DWI adatai szerint Németország a negyedik helyet foglalja el a világ bor- és pezsgőfogyasztói piacain – számolt be a német Proplanta mezőgazdasági híroldal. A 19,8 millió hektoliteres teljes fogyasztott mennyiség csak Olaszországban (22,6 millió hektoliter), Franciaországban (26,5 millió hektoliter) és az Egyesült Államokban (33 millió hektoliter) magasabb a német adatnál.

Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal 2019-es adatai szerint az egy főre jutó átlagos borfogyasztás 5,3 liter volt. Ez 2 deciliteres növekedés a 2018-as átlaghoz képest és megegyezik a 2017-es statisztikával. Régiós viszonylatban Budapesten a legmagasabb az átlagos éves borfogyasztás, itt 8,2 liter az adat. Közép-Magyarországon 6,8 liter, Közép-Dunántúlon 6,2 liter, Dél-Dunántúlon 6,1 liter, Nyugat-Dunántúlon 5,1 liter, Pest megyében 5 liter, Észak-Magyarországon 4,4 liter, Dél-Alföldön 4 liter, az Észak Alföldön pedig 3,3 liter az egy főre jutó borfogyasztás Magyarországon.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Terjed a szőlő aranyszínű sárgaság: két új borvidéken is kimutatták

2025. október 7. 10:50

Újabb két borvidéket ért el a szőlő aranyszínű sárgaság: a hatóság fokozott felderítést és szigorú védekezést rendelt el.

Fenntartható szőlővédelem: ragadozó madarak bevetésen

2025. szeptember 27. 14:10

Madárháló helyett ragadozó madarak védik a prémium szőlőt Sussexben – a brit borászat úttörő megoldása fenntarthatósági mintát ad.

Fenntarthatóság a pohárban: miért tér vissza a piquette?

2025. szeptember 10. 16:10

A piquette könnyű, alacsony alkoholtartalmú ital, amely a bortermelés melléktermékéből készül. Fenntartható és egyre népszerűbb.

Régi magyar szőlőfajták: érdemes-e kertbe ültetni őket?

2025. szeptember 5. 16:10

A régi magyar szőlőfajták nemcsak hagyományt őriznek, hanem ellenállóságuk miatt a házikertekben is megállják a helyüket.

A borászoknak szembe kell nézni a klímaváltozással

2021. március 30. 09:22

Exkluzív szakértői beszélgetést tartott a Mathias Corvinus Collegium és a Klímapolitikai Intézet az éghajlatváltozás magyar mezőgazdaságra, szőlőtermesztésre és borkultúrára gyakorolt hatásáról. A Klímapolitikai Intézet igazgatója, Litkei Máté által vezetett fórumon a meghívott vendégek egyetértettek abban, hogy Magyarország az éghajlatváltozás szempontjából a sérülékenyebb országok közé tartozik, és ennek jelei az agráriumban, illetve a borászati ágazatban is egyértelműen láthatók, a szakma azonban készül a kihívásokra.

Megnyitott a 10. VinCE Budapest Wine Show

2019. április 26. 06:03

A VinCE Budapest Wine Show-nak 2010-es indulása óta mintegy 43 ezer látogatója volt, az idén 5-6 ezer érdeklődőt várnak.

Hogyan lehetne Vranac szőlőfajtát telepíteni?

2023. július 26. 04:42

Vranak szőlőt szeretnénk telepíteni a balatoni házunk kertjébe, mert nagyon szeretjük ezt a bort, melyet montenegrói útjaink során ismertünk meg. Érdeklődni szeretnék, hogyan lehetne ezt a szőlőt telepíteni, lehetséges-e ilyen tövek beszerzése?

Változtak a borok eredetmegjelölését szabályozó uniós rendeletek

2019. február 6. 08:33

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján az Európai Bizottság átdolgozta a borok eredetmegjelölésére, földrajzi jelzéseire és a hagyományos kifejezések elismerésére, a termékleírások benyújtására és módosítására, valamint a borok jelölésére és címkézésére vonatkozó szabályokat.