26℃ 13℃
június 11. Barnabás, Barangó
Szőlő-Bor

Nőtt a borfogyasztás, pedig bezártak az éttermek

Agrofórum Online

A közelmúltban jelentősen megnőtt a borfogyasztás Németországban. A már lezárult, 2020. július végéig tartó borászati szezonra vonatkozóan a mérleg 20,7 literes átlagos fogyasztást mutatott lakosonként. Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal 2019-es adatai szerint az egy főre jutó átlagos borfogyasztás 5,3 liter volt.

Ez fejenként 0,6 literrel több, mint az egy évvel korábbi azonos időszakban – derült ki a a Német Borintézet (DWI) adataiból. A habzóbor fogyasztása ugyanakkor fejenként átlagosan 0,1 literrel, 3,2 literre csökkent.

A Német Szőlészeti Egyesület által összeállított felmérés a teljes borpiacot lefedi – az éttermi fogyasztástól a kiskereskedelemig és a borászok közvetlen értékesítéséig. A 2019/20-as időszakban Németországban és külföldön összesen mintegy 17,2 millió hektoliter bort, valamint 2,6 millió hektoliter habzóbort fogyasztottak.

„Kiemelten fontos, hogy a borfogyasztás az elmúlt borászati évben növekedett, mégpedig annak ellenére, hogy a vendéglátóipar a koronavírus terjedése miatt az időszak jelentős részében bezárt” – magyarázta a Német Borintézet ügyvezető igazgatója. Monika Reule. „Szokatlanul alakult a nyaralási szezon, jóval kevesebben utaztak külföldre. Így a nyári szabadságukat belföldön töltötték el és sokan fogyasztottak bort a szabadságuk ideje alatt. Ezenkívül az első lezáráskor több bort vásároltak az üzletekben, és sok fogyasztó ez idő alatt pótolta borkészleteit is” – tette hozzá Monika Reule.

A DWI adatai szerint Németország a negyedik helyet foglalja el a világ bor- és pezsgőfogyasztói piacain – számolt be a német Proplanta mezőgazdasági híroldal. A 19,8 millió hektoliteres teljes fogyasztott mennyiség csak Olaszországban (22,6 millió hektoliter), Franciaországban (26,5 millió hektoliter) és az Egyesült Államokban (33 millió hektoliter) magasabb a német adatnál.

Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal 2019-es adatai szerint az egy főre jutó átlagos borfogyasztás 5,3 liter volt. Ez 2 deciliteres növekedés a 2018-as átlaghoz képest és megegyezik a 2017-es statisztikával. Régiós viszonylatban Budapesten a legmagasabb az átlagos éves borfogyasztás, itt 8,2 liter az adat. Közép-Magyarországon 6,8 liter, Közép-Dunántúlon 6,2 liter, Dél-Dunántúlon 6,1 liter, Nyugat-Dunántúlon 5,1 liter, Pest megyében 5 liter, Észak-Magyarországon 4,4 liter, Dél-Alföldön 4 liter, az Észak Alföldön pedig 3,3 liter az egy főre jutó borfogyasztás Magyarországon.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Alacsony alkoholtartalmú borok: új irány a borászatban

2025. május 22. 14:10

Az alacsony alkoholtartalmú és alkoholmentes borok iránti kereslet növekszik, új technológiák és piaci stratégiák formálják a borászat jövőjét.

Borfogyasztás: ki iszik többet?

2025. május 16. 16:10

A globális borfogyasztás 2024-ben 1961 óta nem látott mélypontra süllyedt, de egyes országok továbbra is kiemelkednek a mennyiség és az egy főre jutó fogyasztás terén.

Vita a bor körül: egészséges vagy sem?

2025. május 11. 16:10

Egy új spanyol kutatás választ adhat arra a kérdésre, hogy a mértékletes borfogyasztás valóban jót tesz-e az egészségnek.

A francia vörösbor hanyatlása

2025. január 9. 15:10

A francia vörösbor hosszú ideje ikonikus része az ország kultúrájának, ám az iparág az utóbbi évtizedekben súlyos válsággal szembesült.

3,5 milliárd forinttal támogatják a minőségi borok értékesítését

2019. szeptember 6. 08:03

A magyar borászatok az európai borok között sokszínűségükkel tűnnek ki, a Kárpát-medencében pedig csodálatosak az adottságok a bortermelésre.

Sörpuccs a borvidéken

2021. december 8. 16:09

Etyek az elmúlt évtizedben a bornak és a pezsgőnek köszönhetően a hazai gasztroforradalom egyik ikonikus helyszínévé vált, persze ehhez kellettek azok a borászok is, akik egyértelműen a minőség pártjára álltak. Világosan látszik az is, hogy a csendes borok felől a buborékok felé fordul a borvidék; 2023-ig kell már csak arra várnunk, hogy eredetvédett „Etyeki pezsgőt” ihassunk, amely talán nagyon gyorsan olyan ismert és elismert kifejezés lesz, mint a Tokaji aszú. A gasztroforradalmárok között azonban nemcsak borászok vannak: sonkamester, csokoládé- és sajtkészítő is öregbíti már a település nevét, de van egy első hallásra igazi kakukktojás is közöttük. Ha jobban megismerjük kiderül, hogy mégis csak van köze a borhoz: a musthoz például sörlevet kever. Vagy a sörléhez mustot? Az Etyeki Sörmanufaktúra főzdevezető-tulajdonosával, Radányi Orsolyával beszélgettünk.

Fontos a magyar borágazat

2019. május 21. 14:33

Az elmúlt évek mind támogatáspolitikai, mind szakmapolitikai intézkedései hozzájárulnak ahhoz, hogy az ágazat lépésről lépésre egyre stabilabban és sikeresebben működjön, és egyre jobb eredményeket érjen el.

Testes francia borüzlet a láthatáron

2020. július 6. 15:33

Az átvétel új lépés lehet az InVivo francia mezőgazdasági szövetkezeti csoport borpiaci terjeszkedésében.