Agrárközélet

Növekednek az élelmiszerárak emelkedése miatti globális félelmek

Agrofórum Online

Januárban a nyolcadik egymást követő hónapban emelkedtek a globális élelmiszerárak, utoljára 2014. júliusában mértek ennél magasabb drágulási ütemet - közölte az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO. Mindeközben számos ország továbbra is harcol a COVID-19 világjárvány következményeivel.

A FAO élelmiszerár-indexe, amely a gabonafélék, olajos magvak, tejtermékek, hús és cukorteremékek árának havi változásait méri, átlagosan 113,3 pontot ért el, szemben a 2020 decemberi 108,6-tal. Főleg a gabonafélék, a cukor és a növényi olajok árának ugrása vezetett az emelkedéshez – közölte az ügynökség.

Néhány kormány lépéseket tesz a növekvő hazai élelmiszerárak kezelése érdekében, bár ezek a lépések a globális árszinteket még magasabbra hajtják a nemzetközi piacra szánt ellátás csökkentése révén. A következmény már nyilvánvaló a gabonaárakban, például a kukoricában, ami többéves csúcsokat ért el. A gabonafogyasztó óriás, Kína készleteket halmoz fel, míg Argentína február 28-ig felfüggesztette a kukoricaexportját. Oroszország adókat vet ki a búza, az árpa és a kukorica exportjára.

A Világbank decemberben közölte, hogy az élelmiszerárak növekedése az alacsonyabb jövedelmekkel együtt súlyosbította az élelmiszerellátási helyzetet, szinte minden országban leginkább a kiszolgáltatott háztartásoknál jelentkezik ennek hatása. A római székhelyű FAO közleményében kijelentette, hogy a gabonafélék világszintű betakarítása 2020-ban éves rekordot mutatott, de figyelmeztettek a készletek csökkenésére, mert váratlanul nagy importigényeket jeleztek Kínából.

A FAO gabonaár-indexe januárban havi alapon 7,1 százalékkal emelkedett, amit a nemzetközi kukoricaárak okoztak leginkább. Ez 11,2 százalékkal szárnyalt, mintegy 42,3 százalékkal meghaladva az egy évvel ezelőtti szintet. Részben a kínai vásárlások és a vártnál alacsonyabb amerikai termelés hatására ugrott meg az árszint.

A búza ára 6,8 százalékkal emelkedett, amelyet az erős globális kereslet és az orosz értékesítés csökkenésével kapcsolatos várakozások hajtottak fel, a búzára kivetett exportvám 2021 márciusában megduplázódik – közölte a FAO.

A cukor 8,1 százalékkal drágult – számolt be a Thomson Reuters hírügynökség. Az Európai Unióban, Oroszországban és Thaiföldön a terméskilátások romlása és a száraz időjárás miatt. A növényi olajok árindexe 5,8 százalékkal emelkedett, ami a legmagasabb szint 2012 májusa óta. Ez részben az Indonéziában és Malajziában tapasztalt, a vártnál alacsonyabb pálmaolaj-termelésnek köszönhető. A tejtermékek ára 1,6 százalékkal emelkedett. A húsindex 1,0 százalékos növekedést mutatott.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Milyen új szakmák vannak a mezőgazdaságban?

2024. október 16. 13:10

Az agrárium átalakulásával óriásivá nőtt az igény a digitális technológiákhoz vagy a fenntarthatósági elvárásokhoz értő szakemberekre.

Bajorország átáll az éghajlatálló vegyes erdőkre

2024. október 15. 12:10

Három százalékponttal 38 százalékra nőtt a lombos fák aránya a bajor erdőkben. A fiatalabb erdőállományokban jelenleg 60 százalék körüli az arány.

A nagy kávés cégek is készülnek a klímaváltozásra

2024. október 11. 11:10

A Starbucks több innovatív gazdaságot vásárol a klímarezisztens kávé létrehozása érdekében. Célja a szén-dioxid-semleges kávétermesztés.

Mik az amerikai elnökjelöltek tervei a mezőgazdaságban?

2024. október 10. 14:40

Kamala Harris és Donald Trump a legtöbb mezőgazdasággal kapcsolatos kérdésben gyökeresen eltérő nézetet képvisel. Íme, a legfontosabb témák.

Corteva Agriscience és Budapest Bike Maffia együttműködés a rászorulók megsegítéséért

2023. február 11. 07:36

A Corteva magyarországi tevékenységével nemcsak a magyar gazdák kezébe ad innovatív és fenntartható megoldásokat, de direkt üzleti tevékenységén túl számos egyesületet és civil szervezetet is támogat.

A megszokottnál jobban nőttek az élelmiszerárak

2020. április 8. 13:16

Éves összehasonlításban az élelmiszerek ára 7,6 százalékkal nőtt, 0,6 százalékponttal élénkebben az előző havinál.

Sikerrel álltak át az online értékesítésekre

2020. november 19. 07:03

A vállalat 1,34 dolláros egy részvényre jutó igazított eredménnyel zárta az elmúlt három hónapot, ami pozitív meglepetés, ezzel 16 centtel haladva meg a konszenzust.

Szaúd-Arábia alaposan feltölti búzakészleteit

2020. március 31. 16:33

Szaúd-Arábia egyre jobban függ a gabonaimporttól, különösen a búza és az árpa tekintetében.