Gépinfo
Gépinfo

Rohamosan terjed a precíziós technológia alkalmazása Dániában

Rohamosan terjed a precíziós technológia alkalmazása Dániában

Syngenta Blog

Komoly növekedést tapasztalt a precíziós gazdálkodás terén a dán Food Nation Intézet. A szakértők szerint a technológia nagy fejlődést hozott az évek során, javította a hatékonyságot és növelte a hozamot.

A Food Nation Intézet szerint a modern dán mezőgazdaság túllépett a korlátozott mennyiségű termőföld okozta hátrányokon: 1990 óta a gazdálkodók csaknem harmadával növelték a termésmennyiségüket. Ez annak az eredménye, hogy a gazdálkodók igyekeznek lépést tartani a technológiai fejlődéssel.

Az utóbbi években a precíziós gazdálkodás teljesen új lehetőségeket hozott a növénytermesztés fenntarthatóságának javítására Dániában.

Az észak-európai országban ennek a technológiának a használata egyre elterjedtebb a különféle méretű gazdaságok között.

A gazdálkodók nagy része használja a mezőgazdasági berendezéseiken a GPS nyomkövető rendszereket. A korszerű vetőgépek lehetővé teszik, hogy a növényvédő szereket és műtrágyákat megfelelő adagban alkalmazzák, és a vetőmagokat a megfelelő mélységbe vessék az optimális növekedés érdekében.

A mezőgazdasági termelők tulajdonában lévő SEGES mezőgazdasági tudásközpont számos eszközt fejlesztett ki, amelyek segítik őket, hogy kiaknázzák a műholdak által biztosított információkat.

Ezek mellett terjed a robotika is: például egy intelligens kapálógép segítségével a gazdák okostelefonról, vagy laptopról felügyelhetik a gyomirtást a növények között. A következő években a drónok is egyre fontosabbá válnak. A földeken általuk könnyen elemezhető a növények állapota.

Az automatizált takarmányozási rendszerek keverik és szállítják a takarmányt, hogy megfeleljenek az állatállomány speciális tápanyagigényének, csökkentve a takarmányveszteséget és növelve a gazdaság jövedelmezőségét.

A helyes alapanyag-szállítás és -tárolás szintén fontos tényező a veszteség minimalizálásában. Ezért a dán vállalatok zárt silókat fejlesztettek ki a tárolt gabona hőmérsékletének és páratartalmának szabályozására, a rovarok elleni védelemre és a szennyeződések, például a gyommagvak eltávolítására. A silók jelentősen csökkentik az aratás utáni hulladékba kerülő gabona mennyiségét.

Forrás: Futurefarming.com

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ugrásszerű bővülés az újautó-eladásokban áprilisban

2024. május 13. 14:10

25%-kal nőttek az áprilisi újautó-eladások a 2023. áprilisi adatokhoz viszonyítva. A legnépszerűbb autómárka a Suzuki és a Toyota.

Itt az első olcsón üzemeltethető, mégis hatékony elektromos traktor?

2024. május 13. 05:10

A jelenlegi legnagyobb, 45 LE-s AutoNxt elektromos traktor a 35 kWh kapacitású akkumulátorcsomag segítségével 8 órás munkavégzésre képes.

Agresszív külsejű osztrák traktor került piacra, immár fokozatmentes váltóval

2024. május 10. 09:10

Az osztrák Lindner mezőgépgyártó vállalat nemrég a Lintrac 70 LDrive traktormodellel bővítette speciális kínálatát.

Kidobhatjuk a hagyományos gumiabroncsokat? Megérkezett a légrugós kerék

2024. május 9. 08:10

A légrugós kerekek nagyobb terhelés elviselésére alkalmasak, mint a hagyományos gumiabroncsok. Jobb a kapaszkodóképességük is.

Optimális vetés talajszkenner alkalmazásával

2018. március 20. 06:47

A SmartFirmer képes felmérni és térképezni a talaj szervesanyag- és nedvességtartalmát, valamint a növényi maradványok mennyiségét.

Növényvédelem, precíziós gazdálkodás és mindez együtt

2020. január 30. 10:05

2020. január 27. és 31-e között került megrendezésre a KITE Zrt. növényvédelmi képzése a jól megszokott helyszínen, Hévízen. Az idén 34 éves rendezvény mellett ismét megszervezték a Precíziós gazdálkodási konferenciát, immáron negyedik alkalommal. Az idei eseményen több, mint 150 résztvevő volt, és 50 témában közel 60 előadó tolmácsolásában hallgathatta az aktuális információkat.

Az alapfelszereltségű drónok sokoldalú használatának lehetőségei

2019. január 9. 08:32

35 méter magasan repülve a drón által készített képek 1cm/pixel felbontásúak, így minden egyes növény elkülöníthető a felvételeken

Egy kétéves traktort eladni őrültség, de a FENDT 1050-esért megérte

2019. október 21. 09:45

A klasszikus családi gazdaságban már 20 éve csak FENDT traktorok dolgoznak, néhány hete pedig megérkezett a legújabb erőgépük is, egy 1050-es típus.