Gépészet
Gépészet

A feltörekvő precíziós nemzedék – Gyakornokok és ösztöndíjasok a KITE precíziós konferenciáján

A feltörekvő precíziós nemzedék – Gyakornokok és ösztöndíjasok a KITE precíziós konferenciáján

Agrofórum Online

A KITE Zrt. 2019-ben is több ösztöndíjas hallgatónak és gyakornokának adta meg a lehetőséget, hogy részt vehessenek a hévízi precíziós konferencián. A fiatalok közül Bernáth Szabolccsal és Hadobás Ádámmal beszélgettem az előadások szünetében.

„A KITE egyedülálló szerepet tölt be”

Bernáth Szabolcs a Debreceni Egyetem hallgatójaként vehetett részt a KITE Zrt. gyakornoki programjában. Fél év alatt rengeteg gyakorlati tudásra tett szert, most pedig az a célja, hogy a vállalat Junior Programjának is tagja lehessen. A fiatal egyetemista környezetgazdálkodási agrármérnök hallgatóként kezdett el a precíziós gazdálkodással foglalkozni, jelenleg növényorvosnak tanul.

„A Debreceni Egyetem szoros konzorciumi kapcsolatban áll a KITE Zrt.-vel, ennek köszönhetem, hogy most itt lehetek. Azért jelentkeztem a gyakornoki programba, mert véleményem szerint a cég egyedülálló szerepet tölt be Magyarországon a precíziós mezőgazdaság elterjedésében. Szakdolgozatom témája a távérzékeléshez kapcsolódik, és szerettem volna üzemi szintű, gyakorlati tapasztalatokat is szerezni, ami sikerült. Fél év alatt az ország szinte minden táján jártam: voltam Győrszemerén meteorológiai állomást telepíteni, Csengeren kontúrt felvenni, de az RTK hálózatot is megnézhettem a központban, és dolgozhattam a JD Link távfelügyeleti rendszerrel. A gyakorlat során teljesen bevontak a mindennapi életbe” – fogalmazott az Agrofórum kérdésére Bernáth Szabolcs.

„Ha az ember tanul valamit, és megkapja az elméleti tudást, amit nyersen tálalnak elé, akkor nagyon fontos, hogy kézzel fogható, gyakorlati tapasztalat is alátámassza a megszerzett ismereteket. Így ugyanis sokkal jobban leülepszik a tudás” – véli a Debreceni Egyetem hallgatója, aki hozzátette: úgy érzi, a gyakorlati félévben legalább olyan intenzíven fejlődött, mint az egyetemen három év alatt.

Bernáth Szabolcs ugyanakkor nemcsak a gyakorlati hónapokat emelte ki, hanem a KITE januári konferenciáját is rendkívül hasznosnak tartotta. „Ez a hét akkor lett volna igazán jó, ha két ember lennék, hiszen mind a precíziós, mind pedig a növényvédelmi szekcióban voltak nagyon érdekes és hasznos előadások. Mindkét témában próbáltam a lehető legtöbb információt megszerezni. Kiemelném például Riczu Péter konzulensem előadását, aminek a témája a termésképesség meghatározása volt távérzékelési módszerekkel. Ez számomra különösen fontos téma, hiszen hamarosan OTDK-n is részt veszek, és most ezzel is bővíthettem a tudásomat” – mondta el beszélgetésünk során a jövő szakembere.

„Meg kell ismernünk az összefüggéseket, és a KITE erre törekszik”

Hadobás Ádám a Miskolci Egyetem térinformatikus hallgatójaként, a KITE Zrt. ösztöndíjasaként nemcsak hallgatta az előadásokat, de saját prezentációval is készült.

„A talajtanos, térinformatikus szemléletet elevenítettem meg azzal, hogy az agrárosokkal szemben én idézőjelesen a föld alól látom a világot. Mindannyian a saját szakmánkat tudjuk hozzátenni a rendszerhez. A legtöbben a hozamadatokat, a növények tulajdonságait látják, én viszont ezek mögött a különböző talajtani, geomorfológiai hátteret tudom megmagyarázni. Komplex rendszerről van szó, és ha az összefüggéseket megismerjük, akkor a következtetések levonása és a gyors reagálás is egyszerűbb lesz” – fogalmazott az ösztöndíjas hallgató, aki hozzátette: eddigi szakmai munkája során azt tapasztalta, hogy egyre jobban terjed a szemlélet, miszerint egy táblán viszonylag nagy mennyiségű pontról kell adatot szerezni, ami egy kellőképpen részletes adatsort eredményez. Ezt azonban véleménye szerint nemcsak térben, hanem időben is ki kellene terjeszteni. Ha ugyanis többször, sűrűbben történik mintavétel, akkor a folyamatok dinamikáját is látni lehet, nem csak egy állapotot. Ez alapján pedig könnyebb segítséget nyújtani a gazdálkodóknak.

Hadobás Ádám, a KITE Zrt. szakmai rendezvényével kapcsolatban elmondta: az egyik legnagyobb haszna az volt, hogy sok gazdálkodóval ismerkedett meg. „Ami a legérdekesebb volt számomra ezen a héten, hogy nagyon jelentős szakmai tudással találkoztam a termelők részéről. Ezt egyetemistaként rendkívül hasznosnak találom. Sok szakembert sikerült megismernem.”

„Szeretnék a KITE Zrt.-hez bekerülni, ahol a rendszerfejlesztő mérnököknél tudnám elképzelni magamat. Ösztöndíjasként is ők vontak be a különböző folyamatokba. Nem tudom, hogy ez mennyire általános, de én mind a talajtant, mind a térinformatikát nagyon szeretem. Fantasztikus érzés, mikor a terepi mintavételezésből elkészül egy térkép, ami mellé odatesszük a szakmai tudást minden területről, legyen az növényvédelem, növénytermesztés vagy talajtan, és mindez összeáll egy egésszé. Amikor kialakul az egységes adatsor, és az ember megérti, hogy mi miért történik. Ezt nagyon szeretem” – zárta gondolatait Hadobás Ádám.

Irány Brazília - Az AGCO megkezdte a Fendt márka bevezetését Braziliába

2019. május 20. 11:17

Az AGCO cég igen jelentős beruházást hajtott végre annak érdekében, hogy segítse a brazíliai farmerek tevékenységének eredményességét.

A Versatile traktorok viszontagságos története

2019. május 20. 03:33

Az új traktorok 2019 második felében kerülnek az USA és Kanada piacára. Ekkor kapunk pontos információt az új széria tagjainak teljesítményéről és főbb jellemzőiről.

Idén már Arbos gépekkel dolgoznak a Ménesmajor Manufaktúránál - VIDEÓK

2019. május 17. 05:12

A Ménesmajor Manufaktúránál tavaly próbálták ki az Arbos gépeket, az idei szezonban pedig már az új eszközökkel kezdhették el a kukorica vetését és a tápanyag-utánpótlást.

Gépészet Képgaléria Videó

Vörös jövő kérdőjelekkel

Elsődleges célunk mindig is a vevői igények magas színvonalú kiszolgálása volt, melyet a CASE IH márka képviseletével és ügyfeleink számára a termelés biztonságát garantáló műszaki háttér és egyéb szolgáltatások segítségével biztosítottunk.

AgroFIELD Akadémia Konferencia – Katona András, AgroFIELD Programvezető a változó mélységű talajművelésről tart előadást

2019. január 18. 06:50

Katona András a változó mélységű talajművelés üzemi körülmények között elvégzett vizsgálatainak eredményeiről számol be az AgroFIELD Akadémia Konferencián, Kecskeméten 2019. február 7-én.

A Trimble bemutatta az Advisor Prime-ot

2018. április 16. 07:24

Az Advisor Prime új internet-alapú megoldás, amely segít a gazdáknak a növénytermesztés bonyolult rendszerének hatékonyabb irányításában.

Precíziós kukoricavetés a szikes és homokos talajok ölelésében

2019. május 7. 08:56

A helyspecifikus gazdálkodás egyik elengedhetetlen eleme a megfelelő gépesítés, ami a kunpeszéri családi gazdaságban már korábban is összeállt.

Növénytermesztés Képgaléria Videó

Az Európai Parlament jóváhagyta a drónok biztonságos reptetését célzó szabálytervezetet

2018. június 12. 13:50

A drónt üzemeltetőknek ismerniük kell a rájuk vonatkozó szabályzást és ügyelniük kell arra, hogy eszközük repülés közben ne sodorjon veszélybe más személyt.