Gépészet
Gépészet

A feltörekvő precíziós nemzedék – Gyakornokok és ösztöndíjasok a KITE precíziós konferenciáján

A feltörekvő precíziós nemzedék – Gyakornokok és ösztöndíjasok a KITE precíziós konferenciáján

Agrofórum Online

A KITE Zrt. 2019-ben is több ösztöndíjas hallgatónak és gyakornokának adta meg a lehetőséget, hogy részt vehessenek a hévízi precíziós konferencián. A fiatalok közül Bernáth Szabolccsal és Hadobás Ádámmal beszélgettem az előadások szünetében.

„A KITE egyedülálló szerepet tölt be”

Bernáth Szabolcs a Debreceni Egyetem hallgatójaként vehetett részt a KITE Zrt. gyakornoki programjában. Fél év alatt rengeteg gyakorlati tudásra tett szert, most pedig az a célja, hogy a vállalat Junior Programjának is tagja lehessen. A fiatal egyetemista környezetgazdálkodási agrármérnök hallgatóként kezdett el a precíziós gazdálkodással foglalkozni, jelenleg növényorvosnak tanul.

„A Debreceni Egyetem szoros konzorciumi kapcsolatban áll a KITE Zrt.-vel, ennek köszönhetem, hogy most itt lehetek. Azért jelentkeztem a gyakornoki programba, mert véleményem szerint a cég egyedülálló szerepet tölt be Magyarországon a precíziós mezőgazdaság elterjedésében. Szakdolgozatom témája a távérzékeléshez kapcsolódik, és szerettem volna üzemi szintű, gyakorlati tapasztalatokat is szerezni, ami sikerült. Fél év alatt az ország szinte minden táján jártam: voltam Győrszemerén meteorológiai állomást telepíteni, Csengeren kontúrt felvenni, de az RTK hálózatot is megnézhettem a központban, és dolgozhattam a JD Link távfelügyeleti rendszerrel. A gyakorlat során teljesen bevontak a mindennapi életbe” – fogalmazott az Agrofórum kérdésére Bernáth Szabolcs.

„Ha az ember tanul valamit, és megkapja az elméleti tudást, amit nyersen tálalnak elé, akkor nagyon fontos, hogy kézzel fogható, gyakorlati tapasztalat is alátámassza a megszerzett ismereteket. Így ugyanis sokkal jobban leülepszik a tudás” – véli a Debreceni Egyetem hallgatója, aki hozzátette: úgy érzi, a gyakorlati félévben legalább olyan intenzíven fejlődött, mint az egyetemen három év alatt.

Bernáth Szabolcs ugyanakkor nemcsak a gyakorlati hónapokat emelte ki, hanem a KITE januári konferenciáját is rendkívül hasznosnak tartotta. „Ez a hét akkor lett volna igazán jó, ha két ember lennék, hiszen mind a precíziós, mind pedig a növényvédelmi szekcióban voltak nagyon érdekes és hasznos előadások. Mindkét témában próbáltam a lehető legtöbb információt megszerezni. Kiemelném például Riczu Péter konzulensem előadását, aminek a témája a termésképesség meghatározása volt távérzékelési módszerekkel. Ez számomra különösen fontos téma, hiszen hamarosan OTDK-n is részt veszek, és most ezzel is bővíthettem a tudásomat” – mondta el beszélgetésünk során a jövő szakembere.

„Meg kell ismernünk az összefüggéseket, és a KITE erre törekszik”

Hadobás Ádám a Miskolci Egyetem térinformatikus hallgatójaként, a KITE Zrt. ösztöndíjasaként nemcsak hallgatta az előadásokat, de saját prezentációval is készült.

„A talajtanos, térinformatikus szemléletet elevenítettem meg azzal, hogy az agrárosokkal szemben én idézőjelesen a föld alól látom a világot. Mindannyian a saját szakmánkat tudjuk hozzátenni a rendszerhez. A legtöbben a hozamadatokat, a növények tulajdonságait látják, én viszont ezek mögött a különböző talajtani, geomorfológiai hátteret tudom megmagyarázni. Komplex rendszerről van szó, és ha az összefüggéseket megismerjük, akkor a következtetések levonása és a gyors reagálás is egyszerűbb lesz” – fogalmazott az ösztöndíjas hallgató, aki hozzátette: eddigi szakmai munkája során azt tapasztalta, hogy egyre jobban terjed a szemlélet, miszerint egy táblán viszonylag nagy mennyiségű pontról kell adatot szerezni, ami egy kellőképpen részletes adatsort eredményez. Ezt azonban véleménye szerint nemcsak térben, hanem időben is ki kellene terjeszteni. Ha ugyanis többször, sűrűbben történik mintavétel, akkor a folyamatok dinamikáját is látni lehet, nem csak egy állapotot. Ez alapján pedig könnyebb segítséget nyújtani a gazdálkodóknak.

Hadobás Ádám, a KITE Zrt. szakmai rendezvényével kapcsolatban elmondta: az egyik legnagyobb haszna az volt, hogy sok gazdálkodóval ismerkedett meg. „Ami a legérdekesebb volt számomra ezen a héten, hogy nagyon jelentős szakmai tudással találkoztam a termelők részéről. Ezt egyetemistaként rendkívül hasznosnak találom. Sok szakembert sikerült megismernem.”

„Szeretnék a KITE Zrt.-hez bekerülni, ahol a rendszerfejlesztő mérnököknél tudnám elképzelni magamat. Ösztöndíjasként is ők vontak be a különböző folyamatokba. Nem tudom, hogy ez mennyire általános, de én mind a talajtant, mind a térinformatikát nagyon szeretem. Fantasztikus érzés, mikor a terepi mintavételezésből elkészül egy térkép, ami mellé odatesszük a szakmai tudást minden területről, legyen az növényvédelem, növénytermesztés vagy talajtan, és mindez összeáll egy egésszé. Amikor kialakul az egységes adatsor, és az ember megérti, hogy mi miért történik. Ezt nagyon szeretem” – zárta gondolatait Hadobás Ádám.

Személyre szabható traktor – intuitív kezelőfelületek, kiterjedt kommunikációs képesség, felhőalapú megoldások (1.)

2019. augusztus 22. 06:38

Szerte a világon a gazdálkodók előtt álló egyik legnagyobb kihívás az új technológiai megoldások követése, használatának elsajátítása – hangzott el a CASE IH által szervezett sajtóeseményen, az Egyesült Államokban.

Talajművelő gépek a gazdák véleményére támaszkodva - Lemken és Farmet újdonságok az Andest Gépshow-n

2019. augusztus 21. 07:33

Augusztus 2-án Farmet és Lemken talajművelő eszközök lepték el a Fejér megyei Lajoskomárom határát, ahol az Andest-2005 Bt. tartotta meg immáron hagyományos, nagyszabású szántóföldi gépbemutatóját.

Gépészet Képgaléria Videó

A Kuhn Group fejlesztési tervei

2019. augusztus 19. 18:11

Thierry Krier elnök és CEO (Kuhn Group) a Saverne-ben tartott sajtótájékoztatóján felhívta a figyelmet a 2013-tól tartó nehéz idők várható változására.

Mosolyogni fogsz - Ford Ranger Raptor teszt

2019. augusztus 15. 13:10

Egy pickup a gazdálkodó egyik leghűségesebb társa lehet. Több, mint munkaeszköz, afféle iroda is, hiszen rengeteg időt tölt benne. Pénzt is keres vele, ugyanis ezzel járja a határt, ellenőrzi az állományokat, ezzel visz olykor vetőmagot, műtrágyát, ebédet a kombájnosnak. És hogy mindezt jókedvűen tegye, arról képes gondoskodni a Ford Ranger Raptor.

Gépészet Képgaléria

A „Gödöllői program” hozzájárul a versenyképesség növeléséhez

2018. június 12. 08:36

Fel kell készíteni a magyar agráriumot, hogy nyitott és kész legyen az új információk befogadására, valamint meg kell újítani az agrárszakképzést és -felsőoktatást.

Precíziós fejtrágyázás

2018. április 24. 06:20

Az Isaria Fritzmeier növényszenzor segítségével lehetőségünk adódik kalászos és kapás szántóföldi kultúrákban aktuális igény szerint, valós idejű, helyspecifikus tápanyag-ellátásra.

Kukoricavetést megelőző gondolatok, tapasztalatok, tervek - (Kukoricavetés 1.)

2018. április 14. 15:43

Többféle technológiát, kísérletet tervezünk elvégezni az idei évben, ezek előkészítéséről, tervezéséről és a tervezett értékelésről szeretnék pár gondolatot megosztani.

Nagy lehetőség előtt áll a hazai agrárium

2018. március 6. 10:21

Egy állattenyésztő telep dolgozója a jövőben sokkal inkább egy digitalizált táblát fog kezelni, a kétkezi munka aránya csökkenni fog.