Gépészet
Gépészet

A feltörekvő precíziós nemzedék – Gyakornokok és ösztöndíjasok a KITE precíziós konferenciáján

A feltörekvő precíziós nemzedék – Gyakornokok és ösztöndíjasok a KITE precíziós konferenciáján

Agrofórum Online

A KITE Zrt. 2019-ben is több ösztöndíjas hallgatónak és gyakornokának adta meg a lehetőséget, hogy részt vehessenek a hévízi precíziós konferencián. A fiatalok közül Bernáth Szabolccsal és Hadobás Ádámmal beszélgettem az előadások szünetében.

„A KITE egyedülálló szerepet tölt be”

Bernáth Szabolcs a Debreceni Egyetem hallgatójaként vehetett részt a KITE Zrt. gyakornoki programjában. Fél év alatt rengeteg gyakorlati tudásra tett szert, most pedig az a célja, hogy a vállalat Junior Programjának is tagja lehessen. A fiatal egyetemista környezetgazdálkodási agrármérnök hallgatóként kezdett el a precíziós gazdálkodással foglalkozni, jelenleg növényorvosnak tanul.

„A Debreceni Egyetem szoros konzorciumi kapcsolatban áll a KITE Zrt.-vel, ennek köszönhetem, hogy most itt lehetek. Azért jelentkeztem a gyakornoki programba, mert véleményem szerint a cég egyedülálló szerepet tölt be Magyarországon a precíziós mezőgazdaság elterjedésében. Szakdolgozatom témája a távérzékeléshez kapcsolódik, és szerettem volna üzemi szintű, gyakorlati tapasztalatokat is szerezni, ami sikerült. Fél év alatt az ország szinte minden táján jártam: voltam Győrszemerén meteorológiai állomást telepíteni, Csengeren kontúrt felvenni, de az RTK hálózatot is megnézhettem a központban, és dolgozhattam a JD Link távfelügyeleti rendszerrel. A gyakorlat során teljesen bevontak a mindennapi életbe” – fogalmazott az Agrofórum kérdésére Bernáth Szabolcs.

„Ha az ember tanul valamit, és megkapja az elméleti tudást, amit nyersen tálalnak elé, akkor nagyon fontos, hogy kézzel fogható, gyakorlati tapasztalat is alátámassza a megszerzett ismereteket. Így ugyanis sokkal jobban leülepszik a tudás” – véli a Debreceni Egyetem hallgatója, aki hozzátette: úgy érzi, a gyakorlati félévben legalább olyan intenzíven fejlődött, mint az egyetemen három év alatt.

Bernáth Szabolcs ugyanakkor nemcsak a gyakorlati hónapokat emelte ki, hanem a KITE januári konferenciáját is rendkívül hasznosnak tartotta. „Ez a hét akkor lett volna igazán jó, ha két ember lennék, hiszen mind a precíziós, mind pedig a növényvédelmi szekcióban voltak nagyon érdekes és hasznos előadások. Mindkét témában próbáltam a lehető legtöbb információt megszerezni. Kiemelném például Riczu Péter konzulensem előadását, aminek a témája a termésképesség meghatározása volt távérzékelési módszerekkel. Ez számomra különösen fontos téma, hiszen hamarosan OTDK-n is részt veszek, és most ezzel is bővíthettem a tudásomat” – mondta el beszélgetésünk során a jövő szakembere.

„Meg kell ismernünk az összefüggéseket, és a KITE erre törekszik”

Hadobás Ádám a Miskolci Egyetem térinformatikus hallgatójaként, a KITE Zrt. ösztöndíjasaként nemcsak hallgatta az előadásokat, de saját prezentációval is készült.

„A talajtanos, térinformatikus szemléletet elevenítettem meg azzal, hogy az agrárosokkal szemben én idézőjelesen a föld alól látom a világot. Mindannyian a saját szakmánkat tudjuk hozzátenni a rendszerhez. A legtöbben a hozamadatokat, a növények tulajdonságait látják, én viszont ezek mögött a különböző talajtani, geomorfológiai hátteret tudom megmagyarázni. Komplex rendszerről van szó, és ha az összefüggéseket megismerjük, akkor a következtetések levonása és a gyors reagálás is egyszerűbb lesz” – fogalmazott az ösztöndíjas hallgató, aki hozzátette: eddigi szakmai munkája során azt tapasztalta, hogy egyre jobban terjed a szemlélet, miszerint egy táblán viszonylag nagy mennyiségű pontról kell adatot szerezni, ami egy kellőképpen részletes adatsort eredményez. Ezt azonban véleménye szerint nemcsak térben, hanem időben is ki kellene terjeszteni. Ha ugyanis többször, sűrűbben történik mintavétel, akkor a folyamatok dinamikáját is látni lehet, nem csak egy állapotot. Ez alapján pedig könnyebb segítséget nyújtani a gazdálkodóknak.

Hadobás Ádám, a KITE Zrt. szakmai rendezvényével kapcsolatban elmondta: az egyik legnagyobb haszna az volt, hogy sok gazdálkodóval ismerkedett meg. „Ami a legérdekesebb volt számomra ezen a héten, hogy nagyon jelentős szakmai tudással találkoztam a termelők részéről. Ezt egyetemistaként rendkívül hasznosnak találom. Sok szakembert sikerült megismernem.”

„Szeretnék a KITE Zrt.-hez bekerülni, ahol a rendszerfejlesztő mérnököknél tudnám elképzelni magamat. Ösztöndíjasként is ők vontak be a különböző folyamatokba. Nem tudom, hogy ez mennyire általános, de én mind a talajtant, mind a térinformatikát nagyon szeretem. Fantasztikus érzés, mikor a terepi mintavételezésből elkészül egy térkép, ami mellé odatesszük a szakmai tudást minden területről, legyen az növényvédelem, növénytermesztés vagy talajtan, és mindez összeáll egy egésszé. Amikor kialakul az egységes adatsor, és az ember megérti, hogy mi miért történik. Ezt nagyon szeretem” – zárta gondolatait Hadobás Ádám.

ÚJDONSÁG: Megérkezett az 5D Keyline sorozat - Miért ne termelhetne még gazdaságosabban?

2019. október 14. 08:40

Sokoldalú és gazdaságos traktor, könnyebb szállítási feladatok és kisebb gazdaságok számára – az új 5D Keyline sorozat tagjai ideálisak a kisebb és idényjellegű munkák számára.

Skandináv technológia, skandináv minőség! - Új megoldás a köves területek javítására az ELHO-tól, Finnországból

2019. október 11. 16:33

Az ELHO közel 50 éve foglalkozik gépgyártással. A gyár által készített gépeket kezdetektől fogva a legkorszerűbb és legmagasabb szintű műszaki megoldások alkalmazása, valamint a kiváló anyag és gyártási minőség jellemezi. Ennek eredményeként biztosított a hosszú távú és megbízható működés.

Opall-Agri váltvaforgató ekék Csehországból - most szezonindító akciós áron

2019. október 10. 16:02

Természetesen a megfelelő minőségű szántáshoz jó eke is szükséges, amely az OPaLL-AGRI kínálatával megoldható.

„Földöntúli élmény” a lébényi réten - Fliegl nyílt nap

2019. szeptember 30. 14:48

A nagyszámú külföldi és hazai meghívottak számára a teljes gyártmány portfóliót bemutató monstre programot szervezetek.

Precíziós fejtrágyázás

2018. április 24. 06:20

Az Isaria Fritzmeier növényszenzor segítségével lehetőségünk adódik kalászos és kapás szántóföldi kultúrákban aktuális igény szerint, valós idejű, helyspecifikus tápanyag-ellátásra.

Tapasztalatok egy kiforrott termesztési rendszerről - Tanulmányút az Egyesült Államokban

2018. november 7. 12:36

Az Egyesült Államokban a precíziós gazdálkodásnak már „múltja” van, ennek köszönhetően termőzóna-lehatárolásnál a hozamtérképek sorozatára alapozhatnak. A drónokkal, multi- és hiperspektrális kamerákkal minden egyetem intenzíven kísérletezik, több cég komoly, igazi hightech szolgáltatást épít rájuk.

Változzon-e a talajművelés?

2018. augusztus 26. 19:18

Mindenhol van mit javítani, de most a kérdés ennél sokkal sarkosabban vetődik fel: legyen-e talajművelés?

Az Európai Parlament jóváhagyta a drónok biztonságos reptetését célzó szabálytervezetet

2018. június 12. 13:50

A drónt üzemeltetőknek ismerniük kell a rájuk vonatkozó szabályzást és ügyelniük kell arra, hogy eszközük repülés közben ne sodorjon veszélybe más személyt.