Agrárközélet
Agrárközélet

Pozitív kilátások a Fekete-tengeri régióban

Pozitív kilátások a Fekete-tengeri régióban

Agrofórum Online

A hideg és havas időjárást hozó tavasz késleltette a 2021-es tavaszi gabonavetések kezdetét Ukrajna és Oroszország legtöbb régiójában. Ez arra késztette a gazdákat, hogy gyorsítsák fel a szántóföldi munkálatokat az optimális határidők betartása érdekében – közölték elemzők és tisztviselők.

Az ukrán déli régiókban általában február végén kezdik el a vetéseket, de idén március végén kezdődtek csak a munkák, amikor a hó elolvadt és a földterületek nedvességtartalma elérte az ideális szintet. Elemzők szerint az oroszországi gazdák az átlaghoz képest 10 napos késéssel kezdték el a vetéseket.

A késedelem ellenére Oroszország és Ukrajna elemzőcégei szerint a gazdáknak valószínűleg lesz idejük bevetni az összes tervezett területet, és a földek állapota is optimizmusra ad okot.

„Az időjárási körülmények nem rosszak, és véleményünk szerint javulniuk kell: a hó fokozatosan olvad, nincs hirtelen felmelegedés” – mondta Andrej Szizov a Sovecon mezőgazdasági tanácsadó cégnél.

Szerinte a gazdák mintegy 200 ezer hektáron vetnek majd tavaszi gabonát, jóval kisebb területen, mint egy évvel ezelőtt, de a késés valószínűleg nem okoz problémákat. A múlt hónapban a Sovecon a kedvező időjárási viszonyokra hivatkozva 79,3 millió tonnára emelte az előrejelzéseket Oroszország 2021-es búzatermésére vonatkozóan – adta hírül a brit Thomson Reuters hírügynökség. Oroszország, a világ egyik legnagyobb búzaexportőre, 2020-ban 85,9 millió tonna búzát arattak le.

Dmitrij Rjlko az IKAR tanácsadó cég munkatársa elmondta, hogy a tavaszi búza vetési területe ebben az évben szinte változatlanul körülbelül 12,6 millió hektár lesz, valamint a kukorica vetésterülete 2,9 millió hektár lehet. „A vetés késéssel kezdődött, de ez még nem kritikus, van még idő, és a gazdák meglehetősen optimisták, különösen a déli területeken” – mondta Rjlko. A kukorica, Ukrajna fő gabonaexport-alapanyaga, várhatóan 5,3 millió hektár területre kerül kukorica a 2021-es tavaszi vetés során.

De a terület még kisebb lehet, mivel néhány mezőgazdasági termelő a tavalyi súlyos aszály miatt a kukorica vetésterületének csökkentését fontolgatja az esetleges veszteségek elkerülése érdekében.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

PANNATURA és Biogazdálkodási napok

2024. július 4. 14:50

Az Esterházy Alapítványok 2024-ben ünneplik fennállásuk 30. évfordulóját. Az utolsó herceg, Esterházy V. Pál örököse, Esterházy Melinda 1994-től kezdődően három megszüntethetetlen magánalapítványt hozott létre, megteremtve ezzel a mai vállalkozási sikert döntően meghatározó, erőteljes növekedésre képes gazdasági vállalkozások előfeltételét.

Hamarosan újra: Bábolnai Gazdanapok

2024. július 3. 15:40

A nagy hagyományokkal rendelkező mezőgazdasági kiállítást az idén szeptember 5–7. között immár 37. alkalommal rendezik meg.

KertAkadémia, a kihagyhatatlan program kertbarátoknak

2024. június 29. 10:10

Egyre nagyobb az igény a saját termelésű zöldségekre és gyümölcsökre. A KertAkadémia Konferencia és Szakmai Nap célja a tudásátadás.

Hungarikum lett az Aranyfácán sűrített paradicsom és a szaloncukor

2024. június 28. 16:10

A Hungarikum Bizottság legutóbbi ülésén 3 elemmel bővült a Hungarikumok Gyűjteménye és 2 tétellel gyarapodott a Magyar Értéktár.

Fehéroroszországon keresztül exportálna Moszkva

2022. június 5. 10:43

Putyin cáfolta, hogy Moszkva megakadályozná az ukrán kikötőket a gabonaexportban.

Olcsóbb lett az orosz búza

2023. február 10. 08:03

A fekete-tengeri kikötőkből szállított, 12,5 százalékos fehérjetartalmú orosz búza ára a múlt héten 7 dollárral, 297 dollárra csökkent tonnánként.

Az ENSZ bízik az ukrán gabonamegállapodás folytatásában

2022. október 11. 13:34

A júliusi megállapodás több mint 6 millió tonna gabona és egyéb élelmiszer exportját tette lehetővé, és a jövő hónapban lejárhat.

Nyolcadik hete emelkedik az orosz búza exportára

2021. szeptember 8. 06:29

Az orosz búzaexportadó, amelyet Moszkva hetente állapít meg, szeptember 8-14 között tonnánként 46,50 dollárra emelkedik.