32℃ 20℃
június 5. Frézia, Fatime, Fatima, Bonifác
Életmód, gasztronómia

Kiélezett a verseny a japán wagyu marhahúsért

Agrofórum Online

Az intenzív márványos szerkezet és az abszolút gyengédség jellemzi a japán wagyu marhahúst, amelynek különleges változatát hóban érlelik. A japán eredeti csak a kiválóan gondozott szarvasmarhák négy fajtájának egyikéből származhat.

Nem is olyan régen a wagyu (ejtsd: vag ju) a csúcskategóriás marhahús szinonimája volt. Most a fogyasztók már nagyon sok wagyu típusú húst találhatnak világszerte. Közben azonban egyre növekszik az igény a zamatos japán eredeti iránt, amely csak a kiválóan gondozott szarvasmarhák négy fajtájának egyikéből származhat.

Kép: Unsplash, WP

2020-ban az Egyesült Államok csaknem 39 millió dollár értékben importált wagyut, 136 százalékkal többet, mint az előző évben. Ez a szám várhatóan folyamatosan növekedni fog, mivel a szakácsok túl akarnak lépni a hagyományos a steaken.

Az Egyesült Államokba érkező egyik legújabb, extravagánsan árazott változat az a wagyu, amely a nyugat-japánból, Niigatából származik – számolt be a Bloomberg. Az értékes marhahúst 30 napig érlelik egy yukimoro-ban, azaz egy hóval borított raktárban. Ahelyett, hogy ipari, néha inkonzisztens hűtőrendszerre támaszkodnának, a hóban érlelt wagyu érintetlen, párás és nagyon hideg környezetben van, és gyengéden érik.

Japánban persze egyes raktárakban stabil érlelési körülményeket tartanak fenn 1-2 Celsius-fokos hőmérsékleten és körülbelül 90 százalékos páratartalom mellett a wagyu számára.

A pandémiát megelőzően a New York-i Delmonico egyik legdrágább steakje, Billy Oliva volt ügyvezető séf szerint nagyjából 180 dollárba került. Nagyon népszerű volt mindemellett.

Mivel a húst magas páratartalom mellett érlelik, ahelyett, hogy száraz érlelési eljárást alkalmaznának, amely általában hagyományosabb ízt és illatot eredményez, a wagyu íze finom és selymesebb. És bár a rendkívül zsíros hús általában kellemetlen ragadóssággal jár, Jonathan Benno, a New York-i Benno étterem séfje és tulajdonosa szerint a hóban való érlelés olyan összhatást eredményez, amely „édes, tele marhahús ízzel és gyengédséggel rendelkezik”.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ötletek bodzára: így dolgozzuk fel a friss bodzavirágokat!

2025. június 1. 05:40

Végre virágzik a bodza és készülhetnek a bodzás finomságok! Az elkészítési lehetőségekből szemezgetünk most.

Varázsgomba: terápia vagy tudatmódosító kockázat?

2025. május 25. 11:10

A varázsgomba új reményt nyújthat a mentális betegségek kezelésében – de csak tudatos, szabályozott körülmények között.

Matcha-hiány: a kereslet meghaladja a kínálatot

2025. május 22. 08:10

Japánban globális keresletnövekedés okoz matcha-hiányt, miközben a termelés bővítése komoly akadályokba ütközik.

Allergia megelőzése avokádóval – tudományos áttörés?

2025. május 18. 16:10

Egy finn kutatás szerint a terhesség alatti avokádófogyasztás jelentősen csökkentheti a csecsemők ételallergiájának kockázatát.

Emelkedhet idén az Unió marhahústermelése

2018. március 2. 15:15

Magyarországon a fiatal bika termelői ára 780 forint/kilogramm hasított meleg súly volt 2018 januárjában, nem változott számottevően az előző év azonos hónapjának átlagárához viszonyítva.

Oroszország újraindítja a marha- és sertéshús importot Brazíliából

2021. november 25. 05:47

Moszkva a múlt héten engedélyezte a marhahús behozatalát a brazil marhahús-exportőrök további három vállalata számára.

A koronavírus a húsipart sem kíméli

2020. augusztus 5. 08:59

Profit soron pozitív meglepetést hozott a Tyson Foods gyorsjelentése. Nem jó hír viszont, hogy a marha- és sertéshúsok értékesítése látványosan visszaesett.

Több tejet termelünk, de kevesebb lesz a marhahús

2024. október 22. 11:10

Az Európai Bizottság arra számít, hogy 2025-ben enyhén emelkedik majd a tejtermelés a közösségben.