Szőlő-Bor

Marselan: a kínai borok emblematikus szőlőfajtája lehet?

Agrofórum Online

Szakértők szerint a marselan, ez a kevésbé ismert francia szőlőfajta lehet a kínai borászat zászlóshajója.

A fajta mintegy 60 évvel ezelőtt került kialakításra Paul Truel professzor keze munkája nyomán, mint a cabernet sauvignon és a grenache keresztezése – olvasható a decanter.com-on. A cél egy olyan fajta kialakítása volt, amely a cabernet sauvignon-hoz hasonlóan ízletes, ugyanakkor a grenache-nak megfelelő hőtoleranciával bír Languedoc régióban. A nevét egy helyi, mediterrán partvidéki faluról, Marseillanról kapta. A fajta termőterülete immár bőven francia határokon túl kígyózik, beleértve Argentínát, Brazíliát, Spanyolországot és az Egyesült Államokat is, de hazáján kívül a legnagyobb területen Kínában található meg.

A szőlőt először 2001-ben telepítették kínai ültetvényeken, 15 másik francia szőlőfajtával együtt, a két kormány által kezdeményezett Domaine Franco Chinois borászati ​​együttműködésnek köszönhetően, a hebei Huailai régióban. A mindössze 2,75 ha-ral induló marselan alatt mára csaknem százszorosára, több mint 260 hektárra duzzadt a termőterület és gyors ütemben terjeszkedik az ország több nagy borvidékén, többek között Xinjiang, Gansu és Ningxia területén.

„A szőlő élénk lila színű, friss és aromás érett gyümölcsöket és cabernet-et idéző mentás karakterrel jellemezhető” – mondta Li professzor, a Domaine Franco Chinois volt főborásza. Hozzátette, hogy a szőlő jó terméspotenciállal rendelkezik nagy fürtjeinek és apró bogyóméretének köszönhetően. A betegségekkel szembeni ellenálló képességének köszönhetően Kína rendkívül változatos borvidékein is jól telepíthető. A cabernet-hez hasonlóan lassan érik. A fajtából készített borok általában jól kiegyensúlyozottak, mérsékelt tanninnal és testtel, gazdag vörös, valamint fekete gyümölcsös jegyekkel, virágos és növényi fűszerekkel jellemezhetők. Noha a cabernet sauvignon továbbra is a kínai borvidékek vezető fajtája, a marselan alapú tiszta borok és házasítások egyaránt megkezdték minőségi potenciáljuk bemutatását.

A jelentős díjak sorából kiemelve egyet: 2017-ben a Grace Vineyard által bemutatott Tasya’s Reserve Marselan 2015 elnyerte a Decanter Asia Wine Awards (DAWA) fődíját.

Forrás: https://www.decanter.com/learn/chinese-wine-grape-signature-variety-305630/

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Terjed a szőlő aranyszínű sárgaság: két új borvidéken is kimutatták

2025. október 7. 10:50

Újabb két borvidéket ért el a szőlő aranyszínű sárgaság: a hatóság fokozott felderítést és szigorú védekezést rendelt el.

Fenntartható szőlővédelem: ragadozó madarak bevetésen

2025. szeptember 27. 14:10

Madárháló helyett ragadozó madarak védik a prémium szőlőt Sussexben – a brit borászat úttörő megoldása fenntarthatósági mintát ad.

Fenntarthatóság a pohárban: miért tér vissza a piquette?

2025. szeptember 10. 16:10

A piquette könnyű, alacsony alkoholtartalmú ital, amely a bortermelés melléktermékéből készül. Fenntartható és egyre népszerűbb.

Régi magyar szőlőfajták: érdemes-e kertbe ültetni őket?

2025. szeptember 5. 16:10

A régi magyar szőlőfajták nemcsak hagyományt őriznek, hanem ellenállóságuk miatt a házikertekben is megállják a helyüket.

Nagy-Somló: az egész borvidék a bio útra lép

2019. március 21. 11:17

A Nagy-Somlói Borvidék Hegyközsége döntött: 2023-tól a teljes borvidék áttér ökológiai művelésre.

Hogyan lehet megkülönböztetni a szőlő fehér bevonatot képező betegségeit?

2023. július 24. 07:10

Egyik szőlőtőkémen, annak levelein, hátoldalán, fehér bevonat fejlődött. Szomszédokkal vitatkozunk, hogy melyik betegségről is van szó. Hogyan lehet szétválasztani biztonsággal a szőlő fehér szövedéket képező betegségeit egymástól, milyen tulajdonságaik alapján, mikroszkóp nélkül?

Egy XIX. századi ellenség, a szőlő-gyökértetű (filoxera) – (Viteus vitifolii)

2019. június 27. 11:53

N. Károly kérdése: Kivágtam a szőlőt, a maradványokból kihajtott az alany. Szemölcsszerű képződményeket figyeltem meg rajta. Mi lehet ez?

Mi ez az újabb betegség a szőlő fürtjén és bogyóján?

2019. augusztus 22. 07:36

K. János kérdése: A szőlőm fürtjein és bogyóin egy számomra ismeretlen elváltozást figyeltem meg. Mi lehet ez az újabb betegség?