Szőlő-Bor

Marselan: a kínai borok emblematikus szőlőfajtája lehet?

Agrofórum Online

Szakértők szerint a marselan, ez a kevésbé ismert francia szőlőfajta lehet a kínai borászat zászlóshajója.

A fajta mintegy 60 évvel ezelőtt került kialakításra Paul Truel professzor keze munkája nyomán, mint a cabernet sauvignon és a grenache keresztezése – olvasható a decanter.com-on. A cél egy olyan fajta kialakítása volt, amely a cabernet sauvignon-hoz hasonlóan ízletes, ugyanakkor a grenache-nak megfelelő hőtoleranciával bír Languedoc régióban. A nevét egy helyi, mediterrán partvidéki faluról, Marseillanról kapta. A fajta termőterülete immár bőven francia határokon túl kígyózik, beleértve Argentínát, Brazíliát, Spanyolországot és az Egyesült Államokat is, de hazáján kívül a legnagyobb területen Kínában található meg.

A szőlőt először 2001-ben telepítették kínai ültetvényeken, 15 másik francia szőlőfajtával együtt, a két kormány által kezdeményezett Domaine Franco Chinois borászati ​​együttműködésnek köszönhetően, a hebei Huailai régióban. A mindössze 2,75 ha-ral induló marselan alatt mára csaknem százszorosára, több mint 260 hektárra duzzadt a termőterület és gyors ütemben terjeszkedik az ország több nagy borvidékén, többek között Xinjiang, Gansu és Ningxia területén.

„A szőlő élénk lila színű, friss és aromás érett gyümölcsöket és cabernet-et idéző mentás karakterrel jellemezhető” – mondta Li professzor, a Domaine Franco Chinois volt főborásza. Hozzátette, hogy a szőlő jó terméspotenciállal rendelkezik nagy fürtjeinek és apró bogyóméretének köszönhetően. A betegségekkel szembeni ellenálló képességének köszönhetően Kína rendkívül változatos borvidékein is jól telepíthető. A cabernet-hez hasonlóan lassan érik. A fajtából készített borok általában jól kiegyensúlyozottak, mérsékelt tanninnal és testtel, gazdag vörös, valamint fekete gyümölcsös jegyekkel, virágos és növényi fűszerekkel jellemezhetők. Noha a cabernet sauvignon továbbra is a kínai borvidékek vezető fajtája, a marselan alapú tiszta borok és házasítások egyaránt megkezdték minőségi potenciáljuk bemutatását.

A jelentős díjak sorából kiemelve egyet: 2017-ben a Grace Vineyard által bemutatott Tasya’s Reserve Marselan 2015 elnyerte a Decanter Asia Wine Awards (DAWA) fődíját.

Forrás: https://www.decanter.com/learn/chinese-wine-grape-signature-variety-305630/

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A világ legjobb Shiraz borai – ezeket érdemes megkóstolni!

2025. július 27. 13:10

A Decanter-verseny friss toplistáján ausztrál, francia és dél-afrikai különlegességek is helyet kaptak. Ezeket tényleg érdemes megkóstolni!

Terjed a szőlő aranyszínű sárgaság, Villány is érintett

2025. július 3. 12:10

Megjelent a szőlő aranyszínű sárgaság betegsége Villány térségében – a Nébih védekezésre figyelmeztet a szőlőkabóca ellen.

Ez a borászat felborította a szabályokat: ilyen még nem volt!

2025. június 16. 14:10

Egy kaliforniai pincészet történelmet írt: elsőként palackozta fajtaborként a Châteauneuf-du-Pape-ban engedélyezett szőlőfajtákat.

Alacsony alkoholtartalmú borok: új irány a borászatban

2025. május 22. 14:10

Az alacsony alkoholtartalmú és alkoholmentes borok iránti kereslet növekszik, új technológiák és piaci stratégiák formálják a borászat jövőjét.

Borok vegyszermentes szőlőből, sok spontaneitással - interjú Vincze Tamással

2021. március 29. 07:38

Interjút készítettünk Tokaj-Hegyalján Vincze Tamással, egy maga útját járó, bátran kísérletező borásszal.

Lisztharmatosak a szőlőszemek - menthető még a termés?

2024. június 29. 04:39

Lisztharmatosak a szőlő szemei. Megmenthető még valahogyan?

Borok ráérős beszélgetésekhez

2021. szeptember 26. 09:46

Ha szíves vendéglátásra vágynak és asztal melletti ráérős beszélgetésekhez (is) tökéletesen illő bort keresnek, akkor jó szívvel ajánljuk a Heit Pincét Bihardiószegen.

A Vajdaságban nemesített rezisztens szőlőfajták (2.)

2020. április 5. 09:00

A cikksorozat előző részében ismertetett fajták génállományát további visszakeresztezéssel minőségi szempontból gazdagítottuk Vitis vinifera L. fajtákkal. Ennek eredménye a XXI. század elején Szerbiában még néhány államilag minősített fajta. A szerző bemutatja a Pannonia, a Morava, a Danubius és a Dionis fajta származását, termesztési értékét és közli a fajta/fajtajelölt leírását.