Zöldség-Gyümölcs
Zöldség-Gyümölcs

A munkaerőhiány is hatással van a bogyós gyümölcsök termesztésére – körkép

A munkaerőhiány is hatással van a bogyós gyümölcsök termesztésére – körkép

Agrofórum Online

A kereskedelem holtponton van, mivel a húsvétot megelőző időszakban élénkülő kereslet az elmúlt hetekben jelentősen megcsappant.

Hollandiában a kezdetben rendkívül kedvezőtlen málnapiaci helyzetet húsvét utáni élénkülő kereskedelem határozza meg. Az ünnepig az árak meglehetősen magasak voltak, de ezt követően a növekvő kínálat hatására mérséklődtek. Minőségi értelemben a marokkói és a portugál málna jobbnak tekinthető, mint a spanyol. Ezen felül kifejezett szederhiány tapasztalható. Miután a spanyol termelés visszaesett, így a kínálat mexikói importtal került kiegyenlítésre. A gyümölcs ára nagyon stabil. A holland piros ribiszketermesztők idénye lassan zárulni látszik.

Belgiumban a málna és a szeder népszerűsége továbbra is növekedni látszik. A ribiszkeszezon kora áprilisban, míg a szederé április közepén vette kezdetét. A málna iránti kereslet növekedésének következtében a termőterület is folyamatosan bővül.. Fő málnafajta a Kwanza, amely nem csak ízletessége, hanem hosszú termőidőszaka és polcon tarthatósága miatt is értékes – és ez exportálhatóság szempontjából is előnyössé teszi. A belgák szederfogyasztás iránti fokozódó érdeklődését jelzi, hogy az elmúlt öt évben 59%-kal nőtt a kereslet.

Németországban a mérsékelt érdeklődés és magas árak határozzák meg a piaci körülményeket. A kereskedelem holtponton van, mivel a húsvétot  megelőző időszakban élénkülő kereslet az elmúlt hetekben jelentősen megcsappant.  A bogyós gyümölcs nagy része Spanyolországból, Portugáliából és Marokkóból származik, és már a Chiléből származó utolsó szállítmányok is forgalomban vannak. Az árak általában a húsvétot követő időszakban mérséklődni szoktak, ám idén ez még várat magára.

Egy észak-olaszországi kereskedő elmondása szerint a piros ribiszke jelenleg leginkább Chiléből származik, illetve holland áru is megtalálható a piacon. A ribiszke átlagos nagykereskedelmi ára körülbelül 19-20 euró kilogrammonként. A szederre jelenleg nagyobb a kereslet, mint a kínálat, ezért az árak magas szinten vannak;  20 euró kilónként. A szeder jelenleg mexikói forrásból, míg a málna Marokkóból, Spanyolországból és Portugáliából érkezik. Az ár megközelítőleg 15 euró kilogrammonként. A szicíliai termés a helyi klímának köszönhetően minőségi és mennyiségi értelemben is megállta helyét egész évben. Dél-Olaszországban május közepén várható a málnaszezon befejeződése, és ugyanekkor várható a szeder piacra lépése. Németország, Svájc, Ausztria és Kelet-Európa fontos célpontok olasz bogyós gyümölcsök exportja szempontjából.

Spanyolországban az éveleji kedvezőtlen időjárás miatt 25%-kal kevesebb a málnatermés. Ennek ellenére az árak különösebb fluktuáció nélkül elfogadhatók maradtak,  a stabil keresletnek köszönhetően.

Lengyelország: A málnaexport mértéke mérséklődött a munkaerőhiány, a fokozott verseny és az árak csökkenése miatt. 2020 első kilenc hónapjában a friss málna és a szeder értékesítése fokozódott a legnagyobb mértékben. A bogyós gyümölcs exportja 42% -kal nőtt 2019-hez képest, elérve a 23,4 millió dolláros bevételt. Azonban kiemelendő, hogy az  exportbevételek növekedését főleg a málna exportárának 2020-as emelkedése okozta, miközben a kivitel csupán 14%-kal élénkült. A lengyel friss málna export az elmúlt években sokkal kifejezettebb volt, de az elmúlt években a munkaerőhiány, növekvő konkurencia, és a globális málnapiacon bekövetkező áresések hatására a kivitel mértéke csökkent. Egyelőre még túl korai lenne az idei termésmennyiség alakulása kapcsán vélekedni, de a kedvezőtlen időjárási körülmények valószínűleg hatást gyakoroltak a növényfejlődésre.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Miért érdemes a sütőtököt kukoricával és babbal együtt termeszteni?

2024. augusztus 31. 08:10

Régen folyópartokon termesztették, általában a kukoricával és babbal együtt. Ezt a módszert a „Három Nővér Módszerének” nevezték.

Miért érdemes édesburgonyát termeszteni?

2024. augusztus 30. 13:10

Akkor finomak a levelei, amikor még zsengék. Sokak szerint a spenót leveleinek ízét idézik, bár édeskésebb, földesebb ízűek.

A mohó kereskedők tönkretették a spanyol olívaolaj-piacot?

2024. augusztus 28. 15:10

A termelők a kereskedőket vádolják a visszaeséssel, állításaik szerint a legnagyobb láncok 59 százalékot tettek rá a beszerzési árra.

Az elmúlt 7 év legrosszabb almatermése várható Németországban

2024. augusztus 27. 15:10

A gyümölcstermesztők jóval az átlag alatti, 734 ezer tonnás mennyiségre számítanak, ez mintegy 22 százalékkal kevesebb, mint az előző évben.

Milyen módszerrel szaporíthatjuk a legegyszerűbben a málnát?

2023. november 13. 04:39

Új helyre szeretném telepíteni málnatöveimet. Hogyan szaporíthatnám a legegyszerűbben a málnát?

Bogyós gyümölcs kisokos: melyikről mit érdemes tudni?

2022. április 4. 09:33

Ma már a bogyós gyümölcsök között is vannak olyan izgalmas fajták, fajok, melyekre csak felhúzzuk a szemöldökünk és tétován nézzük a képet, hogy vajon milyen íze lehet. Legutóbb egy kertészeti katalógust böngészgetve találtam pont pár ilyen újdonságot, így adott is alkalom, hogy a sokszínű bogyósgyümölcs világról írjak.

Mit keres ez a bogár a málnán?

2018. június 15. 04:05

F. Imréné kérdése: A képen látható bogarat találtam a málnám virágán, okozhat-e károkat?

Mitől halnak el a málna vesszői?

2023. július 19. 04:38

Mitől halnak el a málna vesszői? Hogyan lehet ezt megelőzni?