Szőlő-Bor

Különösen értékes lehet a Chardonnay törköly

Agrofórum Online

Egy új kutatás nyomán számos, potenciálisan egészségjavító hatású vegyületet és oligoszacharidot azonosítottak a chardonnay törkölyében.

Kaliforniában évente megközelítőleg 4 millió tonna világszínvonalú bor előállítása történik. Emellett azonban hatalmas mennyiségű borászati melléktermék is keletkezik. Úgy tűnik, hogy a tudománynak sikerül kiaknáznia a maradékokban rejlő lehetőségeket.

A University of California élelmiszerkutatói az LWT – Food Science and Technology folyóiratban közzétett munkájukban rámutattak, hogy a Chardonnay törkölyéből számos – az egészségre nézve kedvező hatású – molekula, valamint oligoszacharid vonható ki.

Az oligoszacharidok számos növényi és állati szövetben megtalálhatók, beleértve az emberi anyatejet is. Az utóbbi időben született adatok alátámasztották a bélrendszer egészségének támogatásában betöltött jelentős szerepét is. Amanda Sinrod, a kutatás vezető szerzőjének elmondása szerint megdöbbentő volt a felismerés, hogy milyen gazdagságban tartalmazza a Chardonnay törkölye a molekulákat, beleértve az anyatejben is megtalálható szerkezeti elemeket.  A kutatónő elmondta, hogy a Chardonnay törkölyre eddig, mint alacsony értékű vagy értéktelen melléktermékre tekintettek.

Az anyatejből származó oligoszacharidok nem vesznek részt közvetlenül a gyermek táplálásában, azonban elősegítik olyan, a csecsemő bélrendszerében élő baktériumtörzsek fennmaradását, amelyek elengedhetetlen szerepet játszanak a gyermek immunrendszerének fejlődésében. Daniela Barile professzor, egyben társkutató laboratóriuma innovatív technológiákat fejlesztésére specializálódott az egészségjavító vegyületek mezőgazdasági melléktermékekből (tejsavó, hüvelyesek) történő kinyerése céljából.

A Chardonnay törköly jelenleg nagyon ígéretesnek tűnik, mint az egészséget javító tápanyagok forrása. Az oligoszacharidok előfordulása különösen a bogyóhéjban volt bőséges. Előzetes kutatások magából a borból is kimutatták a vegyületek jelenlétét, jóllehet alacsonyabb koncentrációban, de a leírás tárgyát képező kutatás nem tért ki borminták elemzésére. A minták szintén nagy mennyiségben tartalmaztak flavonoidokat, amelyek számos gyümölcsben és zöldségben megtalálható jótékony hatású vegyületek.  A kutatók azt vizsgálják, hogy az oligoszacharidok függetlenül vagy szinergikusan működnek-e ezekkel a bioaktív vegyületekkel a bélrendszer egészségének támogatása szempontjából.

A kutatócsoport vizsgálja továbbá, hogy a termesztési körülmények, az évjárathatás és a feldolgozás módja miként befolyásolhatják a borászati melléktermék egészségügyi potenciálját.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A szőlő lombozatának értékelése vegetációs indexek alapján

2025. május 21. 14:10

A MATE-n fejlesztett program segítségével lehetőség nyílik az egyedi levelek RGB-alapú vegetációs indexeinek értékelésére.

Az itáliai szőlőtermesztés fejlődése

2025. május 9. 14:10

Míg Ázsia és Kelet-Európa egyes részein jól dokumentált a szőlőtermesztés története, addig a nyugat-mediterrán térségről keveset tudtunk.

Synvino Borverseny 2024: kiemelkedő borok és új trendek

2025. március 22. 16:10

Összesen 400 bor és pezsgő érkezett az ország 18 borvidékéről a Syngenta által XXI. alkalommal megrendezett Synvino Borversenyre.

A szőlő metszése soft pruning módszerrel + videó

2025. március 11. 17:10

A szőlő metszésének számos módja ismert, de mi most a soft pruning metszésmódba nyújtunk betekintést. Fókuszban a fás részek védelme áll.

Megjelent a szőlő aranyszínű sárgaság betegsége a Hajós-Bajai borvidéken

2019. november 4. 14:08

Első ízben jelent meg Magyarország Dunától keletre eső területén, konkrétan a Hajós-Bajai borvidéken a szőlő súlyos, aranyszínű sárgaság betegségét okozó FD fitoplazma.

Ne feledjék a szőlőszüret utáni lemosó permetezéseket! – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2023. szeptember 20. 15:10

Tart még a szőlőszüret, de a lisztharmat áttelelését biztosító kazmotéciumok képződése felgyorsult, így a fürtök leszedése után el kell végezni a lemosó permetezéseket, főként az érzékeny fajtákban.

Kacskaringós rajzolatok a szőlő levelén - rossz jel!

2018. június 6. 12:48

H. András kérdése: A szőlőm levelén érdekes kacskaringós rajzolatokat figyeltem meg. Mi ez?

Frissült a szőlő szaporítóanyag termő ültetvények adatbázisa

2021. március 23. 07:17

A szőlőiskolai szaporítások adatbázis 81 vállalkozás, míg a szőlő szaporítóanyag termő ültetvény összesítés 128 termelő vállalkozás adatait foglalja össze.