16℃ 8℃
október 29. Nárcisz, Melinda, Őzike
Szőlő-Bor

Különösen értékes lehet a Chardonnay törköly

Agrofórum Online

Egy új kutatás nyomán számos, potenciálisan egészségjavító hatású vegyületet és oligoszacharidot azonosítottak a chardonnay törkölyében.

Kaliforniában évente megközelítőleg 4 millió tonna világszínvonalú bor előállítása történik. Emellett azonban hatalmas mennyiségű borászati melléktermék is keletkezik. Úgy tűnik, hogy a tudománynak sikerül kiaknáznia a maradékokban rejlő lehetőségeket.

A University of California élelmiszerkutatói az LWT – Food Science and Technology folyóiratban közzétett munkájukban rámutattak, hogy a Chardonnay törkölyéből számos – az egészségre nézve kedvező hatású – molekula, valamint oligoszacharid vonható ki.

Az oligoszacharidok számos növényi és állati szövetben megtalálhatók, beleértve az emberi anyatejet is. Az utóbbi időben született adatok alátámasztották a bélrendszer egészségének támogatásában betöltött jelentős szerepét is. Amanda Sinrod, a kutatás vezető szerzőjének elmondása szerint megdöbbentő volt a felismerés, hogy milyen gazdagságban tartalmazza a Chardonnay törkölye a molekulákat, beleértve az anyatejben is megtalálható szerkezeti elemeket.  A kutatónő elmondta, hogy a Chardonnay törkölyre eddig, mint alacsony értékű vagy értéktelen melléktermékre tekintettek.

Az anyatejből származó oligoszacharidok nem vesznek részt közvetlenül a gyermek táplálásában, azonban elősegítik olyan, a csecsemő bélrendszerében élő baktériumtörzsek fennmaradását, amelyek elengedhetetlen szerepet játszanak a gyermek immunrendszerének fejlődésében. Daniela Barile professzor, egyben társkutató laboratóriuma innovatív technológiákat fejlesztésére specializálódott az egészségjavító vegyületek mezőgazdasági melléktermékekből (tejsavó, hüvelyesek) történő kinyerése céljából.

A Chardonnay törköly jelenleg nagyon ígéretesnek tűnik, mint az egészséget javító tápanyagok forrása. Az oligoszacharidok előfordulása különösen a bogyóhéjban volt bőséges. Előzetes kutatások magából a borból is kimutatták a vegyületek jelenlétét, jóllehet alacsonyabb koncentrációban, de a leírás tárgyát képező kutatás nem tért ki borminták elemzésére. A minták szintén nagy mennyiségben tartalmaztak flavonoidokat, amelyek számos gyümölcsben és zöldségben megtalálható jótékony hatású vegyületek.  A kutatók azt vizsgálják, hogy az oligoszacharidok függetlenül vagy szinergikusan működnek-e ezekkel a bioaktív vegyületekkel a bélrendszer egészségének támogatása szempontjából.

A kutatócsoport vizsgálja továbbá, hogy a termesztési körülmények, az évjárathatás és a feldolgozás módja miként befolyásolhatják a borászati melléktermék egészségügyi potenciálját.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A vulkánok íze a poharunkban: tűzben született borok titka

2025. október 23. 11:10

A vulkanikus talajból születő borok a föld energiáját hordozzák – mélyek, tüzesek és utánozhatatlanul magyarok.

Palackba zárt marketing: amikor a bor külseje dönt helyettünk

2025. október 19. 14:10

Forma, szín, címke, kupak: a borospalack minden részlete üzen a vásárlónak. De vajon mennyire hagyjuk magunkat befolyásolni?

Az amerikai szőlőkabóca: egy veszélyes jövevény a hazai szőlőkben. Hogyan került ide?

2025. október 10. 12:10

Az amerikai szőlőkabóca apró rovar, mégis egész borvidékeket tehet tönkre – fitoplazmát terjeszt, amely halálos a tőkéknek.

Természet adta minőség – mitől különleges a Reizer-bor?

2025. szeptember 17. 08:10

A túrterebesi Reizer Pincészet a tradíciót és a modern borászatot ötvözi – Reizer Gergő autodidakta módon vált díjnyertes borásszá.

A hagyományos bor- és szőlőkultúra megőrzése és újjáélesztése rekreációs eszközök segítségével

2023. január 31. 06:36

Hazánkban még számos lehetőséget rejtő, komplex turisztikai termék a borturizmus, ennek felélesztését vagy megteremtését leginkább rekreációs útvonal kijelölésével érhetjük el.

A borágazat sikerének kulcsa: együttműködés és integráció

2023. július 2. 06:36

Nagy István kifejtette, a megoldandó feladatok közé tartozik a munkaerőt kiváltani képes automatizálás, valamint a változó éghajlati viszonyokhoz való alkalmazkodás.

Milyen zöldmunkát kell a szőlőben végezni?

2020. július 13. 07:11

Mikor és miért kell a szőlő csonkázását, hónaljazását elvégezni? Mi a haszna?

Megéri manapság szőlőtermesztéssel foglalkozni?

2018. június 26. 04:00

Az egri borvidék egyik friss telepítésű szőlőjében jártunk.