Zöldség

Gond van a retek minőségével? Nem színesedik?

Agrofórum Online

A primőrök esetében a tetszetős küllem, mindenekelőtt a szép színeződés az eladhatóság egyik feltétele. A színanyagok mennyisége, összetétele alapvetően a fajtához kötődő tulajdonság, aminek kifejlődését a környezeti tényezők jelentős mértékben befolyásolhatják. A hazai piac a mélyvörös, úgynevezett skarlátvörös hónapos retket szereti, amely szabályos gömb vagy enyhén lapított gömb alakú, kicsi a „farkincája” azaz a gyökere, kicsi a lombja, nem pudvás és nem csípős, nem repedt, átmérője eléri az 50 mm-t. 

A hónapos retek termesztése egyszerűnek tűnik, ennek ellenére szép, szabályos alakú, skarlát vörös, pudvásodás- és repedésmentes retket csak kevesen tudnak termeszteni. A minőségi gondok okai az alábbiak lehetnek:

– A kereskedelmi forgalomban nagyjából gömb alakúnak jelzett fajták esetében előfordulhat a megnyúlás, ha 2 cm-nél mélyebbre vetik a magot. A mélyre történő vetés a koraiságot is rontja.

– A lomb és a gumó, azaz termés arányát leginkább a léghőmérséklet szabályozásával tudjuk változtatni. Meleg hatására a retek nagyobb lombot és kisebb gumót fejleszt. Az optimális léghőmérséklet mindig a fényviszonyoktól függ (éjjel vagy nappal; február vagy április):
* nappal, borús idő esetén: ~ 15-20 0C
* nappal, napos idő esetén: ~ 20-25 0C
* éjjel, borús nap után:  ~ 10-13 0C
* éjjel, napos idő után: ~ 13-16 0C

– A pudvásodást – fajtatulajdonságon túl – részben a nitrogén túltrágyázás és az egyenetlen öntözés váltja ki, amire a retek a gumó borsószem nagyság elérését követően érzékeny. Az egyenetlen vízellátás és túlöntözés a repedés leggyakoribb kiváltója, különösen akkor, ha ez egyoldalú nitrogénezéssel párosul. A hónapos retek nagyon hajlamos a repedésre, ha a felszedett retket sokáig áztatják mosáskor, az is okozhatja a repedést.

– A csípősség alapvetően fajtatulajdonság (mustárolaj tartalom), de kötöttebb talajon, és szárazság hatására fokozódik.

– A szép, skarlátvörös szín is alapvetően fajtatulajdonság, de néhány környezeti tényező ennek kialakulását javíthatja és ronthatja. Így az április végi, május elejei szedések mindig élénkebb színűek, mint a korábbi vetésekből (januári vetés enyhén fűtött fóliában) származó retek. Fontos a tápanyagellátás, szín szempontjából a káliumtrágyázásnak van jelentősége. Fejtrágyaként (tápoldatként) adott kénsavas káli vagy kálisó, illetve káliumtartalmú komplex műtrágyák javítják a retek színesedését.

(Terbe István – Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A tápanyagellátás hatékonyságának fokozása jó időzítéssel és tápoldatozással a szabadföldi zöldségtermesztésben, I. rész

2024. november 18. 12:40

A trágyázás ideje és a trágyamegosztás szorosan összefüggő két tényező, nehezen választhatók el egymástól, amelyeket számos környezeti tényező és technológiai elem módosíthat.

Nyugodtan a földben lehet hagyni télire ezeket a zöldségeket

2024. november 16. 14:10

Megfelelő takarással ezek a növények a talajban hagyva is frissek maradhatnak, így akár télen is folyamatosan fogyaszthatók.

A cékla helyes tárolása: így marad sokáig friss

2024. november 12. 16:10

Az optimális tároláshoz helyezzük a céklát fából készült ládákba, nedves homokkal vagy fűrészporral, ügyelve arra, hogy a gumók ne érjenek egymáshoz.

A hagymalégy velünk van a hidegebb hónapokban is

2024. november 10. 08:10

Bár hűvösebb időben a kártevő aktivitása csökken, a lárvák a talajban átvészelhetik a telet, és tavasszal újra támadásba lendülhetnek.

Tarolt a Syngenta lila paradicsoma Berlinben

2020. február 12. 08:38

A YOOM™ rendkívül innovatív paradicsomfajta, amely könnyen felismerhető különleges lila színéről és édes-savanyú zamatáról

Európai Friss Kalandok: ösztönözni kell a zöldség- és gyümölcsfogyasztást

2019. április 13. 04:37

Az Európai Friss Kalandok elnevezésű hároméves, 2018-2020 közötti edukációs kampány főként a gyermekeket és a gyermekes családokat ösztönzi a friss zöldség és gyümölcs fogyasztására.

DélKerTÉSZ: az olcsó élelmiszerek kora lejárt

2022. november 23. 10:34

Búcsúznak az olcsó élelmiszerek, a piacon a zöldségek és gyümölcsök esetében is egy magasabb árszintre kell felkészülni a jövőben.

Zöldség- és fűszernövények termesztése kis helyen, virágtartóban – az alapok

2021. február 12. 10:25

Ha a lehetőségeinkhez mérten kertészkedni szeretnénk, és amit csak lehet, megtermelnénk a családunk számára, ne szegje a kedvünket, ha csupán egy kis erkély vagy ablakpárkány áll a rendelkezésünkre! De hogyan oldjuk meg zöldségnövényeink és kedvenc fűszernövényeink nevelését cserépben, virágládában, függőkosárban vagy termesztőzsákokban?