Tápanyag-utánpótlás

Megkérdeztük! Felhasználói tapasztalatok az Arysta biostimulátoraival – V. rész

Agrofórum Online

Ötödik részéhez érkezett a biostimulátorainkról szóló sorozatunk, melyben termelésben dolgozó kollégáink tapasztalatait gyűjtjük csokorba, amiket felhasználásuk során szereztek. Tapasztalataik különösen értékesek lehetnek azon repcetermesztők számára, akiknek repcéje a téli időjárásnak köszönhetően kisebb-nagyobb mértékben károsodott.

Kossuth Mezőgazdasági Zrt., Jászberény
Monostori István termelésirányító és növényvédelmi szakirányító

A Jászberényi Kossuth Mg. Zrt. termelésirányítóját, egyben növényvédelmi szakirányítóját, Monostori Istvánt arra kérjük, mielőtt a témával kapcsolatos tapasztalatit kérdezzük, röviden mutassa be a munkahelyét.

Monostori István: Cégünk a Jászság meghatározó mezőgazdasági vállalkozása, amely hagyományos felépítésű (növénytermesztés és állattenyésztés) kizárólag alaptevékenységgel foglalkozó cégcsoportként tevékenykedik. Árbevétele évente mintegy 2 milliárd Ft. A zömmel öntés réti talajokon gazdálkodva, a térség átlagánál magasabb hozamokat értünk el.

A 2 600 hektár szántón őszi gabonát (850 ha), napraforgót (450 ha), repcét (250 ha), cukorrépát (80 ha) fénymagot (220 ha) és az állattenyésztés takarmányszükségletét biztosító növényeket termesztünk.

Arysta: Mióta ismeri az Arysta biostimulátor termékeit, melyikeket használja és miért?
Monostori István: Nálunk a cukorrépa termesztésének sikere sarkalatos kérdés és amióta megismertük az Atonik biostimulátort, azóta e szer a technológiánk „kihagyhatatlan” részévé vált.

Arysta: Mi ennek a sikernek az oka?
Monostori István: A cukorrépatermesztés kezdeti legnagyobb kihívása a sikeres gyomszabályozás és a kártevők elleni védelem. A gyomirtó szerek, valamint a károsítók a kezdeti időszakban a még „gyámolításra” szoruló répanövényeknek nem kis stresszt okoznak. Ennek a hatásnak az ellensúlyozására kiválóan bevált az Atonik, amit vagy a posztemergens gyomirtó szerrel, vagy a rovarölő szerrel együttesen, tankkeverékben adunk ki.

Arysta: Repcében használnak-e biostimulátort?
Monostori István: Igen, főleg ilyen kemény tél után, amilyen most volt. Kora tavasszal a tél által meggyötört repcének az indító műtrágya kiszórása után – hasonlóan a cukorrépához – jót tesz egy Atonik-os kezelés, mert segít a nitrogénműtrágya beépülésében is.

Arysta: Repcében a tenyészidő folyamán használnak-e még biostimulátort?
Monostori István: Az elmúlt év során az Arystás kollégák kérésére, 15 ha területen kipróbáltuk a Multoleo biostimulátort. A kijuttatási időpont virágzás kezdete volt és 2,0 l/ha dózisban, Haggie permetezővel szórtuk ki 200 l/ha permetlében, acetamiprid hatóanyagú rovarölő szerrel kombinálva. A készítmény alkalmazása azt ígérte, hogy a virágzás időszakában a terméskötődést segíteni fogja és csökkenti a becőelrúgást.

Arysta: Teljesült-e ez az ígéret?
Monostori István: A betakarításkor az Arystás kollégák mérőtalppal pontosan lemérték a kezelt és kezeletlen állományról learatott termést. A mérések alapján a Multoleo-s kezelés 5%-kal nagyobb termést produkált, mint a kezeletlen. Az olajtartalom vonatkozásában az SGS laboratórium mérése szerint a kezelt minta 50,15%-os olajtartalmat mutatott, míg a kezeletlen 48,99%-ot. Így meggyőződhettünk róla, hogy valóban pozitív volt a Multileo hatása, annak ellenére, hogy a kijuttatás időpontja kicsit később volt az optimálisnál, mivel kezeléskor az állomány már több mint 10%-ban virágzott.

Arysta: Az őszi gabonában használnak-e biostimulátort?
Monostori István: Igen, használunk többféle készítményt is, de az Arysta Forthial készítményét még nem próbáltuk ki, mert 2016-ban a gabonák átvételi ára alacsony volt, ezért a termelési költségek csökkentésével próbáltuk gazdaságosabbá tenni a gabonatermelést.

Arysta: A jövőben használják-e az Arysta biostimulátorait?
Monostori István: A cukorrépában és a repcében egészen biztosan, gabonában attól függően, hogyan alakulnak a terményárak, ki tudjuk-e gazdálkodni a drágább technológiák alkalmazását.

Arysta: Köszönjük a beszélgetést!

Feketesár Zrt. Böhönye
Barna József cégvezető

A Feketesár Zrt. Belső-Somogy területén gazdálkodik, mintegy 3 500 hektár területen. Fő profilja a klasszikus szántóföldi kultúrák, így repce, búza, napraforgó, kukorica termesztése. Területünk jellemző talajtípusa a barna erdőtalaj, amely enyhén kötött, a pH értékek jellemzően 5,5 és 6,7 között alakulnak, az átlagos AK érték pedig 23,74.

Az olajosnövényeknek nagy szerepük van a vetésszerkezetünkben, éves szinten körülbelül 500-600 ha-on repcét, 400-500 ha-on napraforgót állítunk elő, mivel igen jó a jövedelemtermelő képessége ezeknek a növénykultúráknak. Repcéből átlagosan 4,0 t fölötti, napraforgóból pedig 3,0 t körüli a hektáronként betakarított termésátlag. Repcében nálunk ma már alaptechnológiának számít az Arysta Atonik nevű biostimulátorának kétszeri használata. Az első kezelést az első rovarölő szeres védekezéssel egy menetben, míg a második kezelést a növény zöldbimbós állapotában végezzük el. Tapasztalataink szerint ennek is köszönhető a több év viszonylatában is jelentkező kimagasló termésátlag. Mivel a repcében már jó tapasztalatokat szereztünk az Atonikkal, ezért bátran mertük kipróbálni az Arysta új algaalapú biostimulátorát, a Multoleo-t.

A Multoleo-t (magas olajsavas) napraforgóban, 2,0 l/ha dózisban, két alkalommal 150 ha-on használtuk. Az első alkalommal az első gombaölő szeres kezeléssel egy menetben (2016. május 19-20.), másodszor a virágzás kezdetén, rovarölő szeres kezeléssel egy menetben (2016. június 23-24.). Mivel gazdaságunkban fokozott figyelmet fordítunk a megfelelő tápanyag-utánpótlásra, célunk a Multoleo használatával a talajban rendelkezésre álló tápelemek felvételének serkentése, az időjárási anomáliák által okozott stressz oldása, illetve a terméskötődés elősegítése volt.

A kezelések után rendkívül kedvező tapasztalatokat szereztünk, a növény jól viselte az időjárási anomáliákat (hőstressz, nagy mennyiségű csapadék), kellemesen visszazöldült az állomány, a tányérok teljes egészében bekötődtek, és a tányérátmérő alakulásában is láttunk pozitív hatását, amit a betakarításkori termésátlagok is alátámasztottak.

A betakarítás 2016. szeptember 14-én kezdődött meg. A kezelt területen az átlagtermés 3,62 t/ha volt, a kezeletlen területen 3,42 t/ha. A vizsgálati jegyzőkönyvek szerint az olajtartalom (tale quale) 47,46% (m/m), az olajsav 86,90% (m/m) volt. Nagyon kedvező, hogy a termés mennyiségét úgy tudta növelni a Multoleo, hogy az olajtartalom nem csökkent, ami talán köszönhető a termék bórtartalmának is.

A továbbiakban mindenképpen szeretnénk megtartani a technológiánkban ezeket a biostimulátor készítményeket, mert nagyon pozitív tapasztalatokat szereztünk velük, a készítmények minősége, keverhetősége egyaránt kiválónak bizonyult. Bátran merem ajánlani más termelőnek is a használatukat!

 

 

(Arysta LifeScience Magyarország Kft.)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Az őszi búza okszerű és gazdaságos őszi tápanyag-utánpótlása

2024. október 2. 17:10

A hiányos makroelem-ellátás 50–60%-kal, a nem megfelelő mikroelem-ellátás 10–25%-kal is csökkentheti a búzatermést, és rontja a minőséget is.

Hogyan gondoskodjunk a rózsa tápanyag-utánpótlásáról ősszel?

2024. szeptember 19. 07:40

A rózsák a semleges vagy enyhén savanyú, 5,5-6,5 pH-értékű talajt kedvelik. A túl savas vagy túl lúgos talaj csökkenti a tápanyagfelvevő képességét.

4 takarékos tipp az őszi nitrogénkijuttatáshoz

2024. szeptember 16. 09:40

Csak ott és akkor érdemes ősszel nitrogénnel trágyázni, ahol várhatóan kevés lesz a veszteség, és a talaj nedvességtartalma is megfelelő.

Miért érdemes a tarlót szakszerűen mikrobiológiai készítménnyel kezelni?

2024. szeptember 11. 12:10

Szakirodalmi adatok alapján a szántóföldekben ezerszer kevesebb talajbaktérium él, mint a bolygatatlan talajokban.

A KITE REVANS csomagja a kalászoskárosítók ellen!

2024. február 29. 17:10

A KITE Zrt. 2024-ben technológiai csomagajánlatban kínál gombaölő szert, rovarölő szert és biostimulátort a kalászosok védelmére. A csomagban található termékek egy komplex megoldást kínálnak a kalászos növények védelmére a tenyészidőszak fontos szakaszaiban. Nézzük meg részleteiben miként veszünk revansot a kalászoskárosítókon!

RADIKÁLIS növekedés, STARTRA kész állományok! - Őszi kultúrák lombtrágyázása biostimulátorokkal

2024. március 28. 05:40

Az antistressz hatóanyagok ma már biostimulátor-komplexekbe integrálva, a klasszikus lombtrágya hatóanyagokkal kiegészítve pótolhatók, amiben a TIMAC AGRO több, mint 60 éves tapasztalattal rendelkezik.

Tonivit – a biztos alapozásért

2019. szeptember 18. 10:22

Minden olyan körülmény, amely növényeink korai gyökérfejlődését hátrányosan érinti (pl. kései vetés, nem megfelelő magágy, időjárási tényezők, stb.), terméskiesést és az árbevételben is jelentkező károkat okoz.

YieldON biostimulátor - Magyar területeken tesztelve

2018. március 14. 08:07

A YieldON egy hatékony, termelőbarát, kedvező hektárköltségű, új generációs biostimulátor, amelynek használatával a vizsgálatok szerint átlagosan 8%-os hozamnövekedést lehet elérni.