31℃ 19℃
június 7. Róbert, Robertina, Arianna, Fülöp, Roberta
Szőlő-Bor

Lassabb érés – jobb bor

Agrofórum Online

A szőlőérés lassítása javíthatja a bogyók borászati értékét. A borszőlő meglehetősen kényes - legalábbis ha a környezetéről van szó.

Az egyre gyakrabban jelentkező aszályos időszakok és hőhullámok a termés korábbi beérését eredményezik. Így azonban korlátozódik a jó borászati alapanyagként szolgáló bogyó kedvező beltartalmi tulajdonságainak kialakulása. Ezek a hátráltató tényezők várhatóan csak fokozódni fognak majd a klímaváltozás előrehaladtával.

A bogyóérés sebességének minőségre gyakorolt hatásával kapcsolatos kérdések hívták életre azt a kutatást, amely során a szakemberek Cabernet Sauvignon ültetvényekben hajtottak végre az éréslassításra vonatkozó kísérleteket.

A szőlő érése során cukrok és különböző, az adott fajtára jellemző aroma-, és ízanyagok halmozódnak fel. Azonban magas hőmérséklet hatására a bogyók gyorsabban érnek, és a kívánt aromatika nem képes megfelelően kialakulni – végül a folyamat végére silányabb borok tesznek pontot.

Az éghajlatváltozás borminőségre gyakorolt ​​negatív hatásainak ellensúlyozása érdekében a tudósok különböző módszereket teszteltek a szőlőkben. Korábbi kutatások szerint a termésritkítás hozzájárul a gyorsabb terméséréshez, míg a vegetációs időszak előrehaladtával folytatott intenzívebb öntözés lassítja a folyamatot.

A vizsgálatok alapját egy, a San Joaquin-völgyben (Kalifornia) telepített Cabernet Sauvignon állomány képezte. A kísérlet során a gyümölcsritkítás és öntözés; csak öntözés; csak gyümölcsritkítás; valamint öntözés és ritkítás elhagyása hatásait vizsgálták. A termésérés időszaka alatt folyamatosan vizsgálták a bogyók kémiai összetételét. A leggyorsabb cukorakkumulációt a (kizárólag) ritkított szőlők esetében figyelték meg. Azonban leglassúbbnak az öntözött és ritkított állomány érése bizonyult.

A tudósok megállapították, hogy az éréslassítás hatására csökkent a vegetális ízjegyekért felelős anyagok (aldehidek és 2-izobutil-3-metoxipirazin) mennyisége, viszont nőtt a kellemes, gyümölcsös-florális jegyekért felelős norizoprenoid és terpének aránya.

A hosszabb érlelési idő javította a borszőlő minőségét – magyarázták a kutatók, de ezeket az stratégiákat több éven keresztül szükséges tesztelni, mielőtt bevezetésre kerülnének a gyakorlatban.

Forrás: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/06/210630091404.htm

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Alacsony alkoholtartalmú borok: új irány a borászatban

2025. május 22. 14:10

Az alacsony alkoholtartalmú és alkoholmentes borok iránti kereslet növekszik, új technológiák és piaci stratégiák formálják a borászat jövőjét.

Borfogyasztás: ki iszik többet?

2025. május 16. 16:10

A globális borfogyasztás 2024-ben 1961 óta nem látott mélypontra süllyedt, de egyes országok továbbra is kiemelkednek a mennyiség és az egy főre jutó fogyasztás terén.

Vita a bor körül: egészséges vagy sem?

2025. május 11. 16:10

Egy új spanyol kutatás választ adhat arra a kérdésre, hogy a mértékletes borfogyasztás valóban jót tesz-e az egészségnek.

A francia vörösbor hanyatlása

2025. január 9. 15:10

A francia vörösbor hosszú ideje ikonikus része az ország kultúrájának, ám az iparág az utóbbi évtizedekben súlyos válsággal szembesült.

Lehet-e már most a szőlő levelein lisztharmat?

2022. május 11. 04:37

Elképzelhető, hogy a szőlő levelein már most, tavasszal is a lisztharmat fertőzés tüneteit láttam?

Rekordot döntöttek az angol borászok

2019. március 17. 06:36

Az angol és a walesi borok jelenleg 40 különböző országban kaphatók, míg 2016-ban még csak 27 ország vásárolt a ködös Albion termékeiből.

Fenntartható szemlélet, hosszú távú gondolkodás - Güttler szőlészeti gépbemutató Egerben

2018. április 18. 09:45

A hangsúly nem kifejezetten egy-egy terméken, sokkal inkább a cég által nyújtott komplett technológián volt, amelyre az egri szőlészek is felfigyeltek.

8,5 milliárd forint jut évente a borászat fejlesztésére

2018. március 6. 12:54

Magyarországon 2010 óta 20 ezer hektárnyi szőlőültetvény újult meg, 1500-2000 hektárral nőtt a szőlőterület, a ténylegesen betelepített terület 80 ezer hektár.