Zöldség-Gyümölcs

„Új hagymát” a világnak!

Agrofórum Online

A Wageningen Egyetem (WUR) kutatóinak sikerült feltérképezni a vöröshagyma (Allium cepa) genetikai állományát.

Az egyetem által nyert kutatási eredmények lehetővé teszik a különböző betegségekkel szembeni rezisztencia, és kedvező tulajdonságok gyorsabb kialakítását. Az új, szárazságtűrő hagymafajták nemesítése például ilyen módon nem ütközik a klasszikus értelemben vett időkorlátokba: a hagyma iránt globális szinten radikálisan növekvő igény így kielégíthetővé válhat. Az immár feltárt genetikai állomány segítségével lehetőség nyílik a tulajdonságok igény szerinti alakítására. A szakemberek elmondása alapján a DNS-szekvenciák ismeretével felére csökkenthető a nemesítés körülményes folyamata (jutányosan 6-7 évre).

A kutatás időszaka alatt a WUR három vállalattal kötött együttműködési szerződést: a Bejo Zaden, a De Groot en Slot, valamint a ServiceXS cégekkel. A munkának akadémiai támaszt a japán Yamaguchi (Prof. Masayoshi Shigyo) és Tohoku Egyetemek (Prof. Shusei Sato) biztosítottak.

Egy kis „hagymaügy” a nagyvilágból:

  • Évente mintegy 800 000 tonna többlet hagymára van szükség a népességnövekedés okozta fokozódó igények lefedésére.
  • A hollandok évente körülbelül 7 kilogramm hagymát fogyasztanak fejenként. Az évi egy főre eső fogyasztás Líbiában a legmagasabb: 35 kilogramm.
  • A hagyma, természetes olajtartalmának köszönhetően fényezőként is használható.

Forrás: https://www.wur.nl/nl/nieuws-wur/Show/Uiengenoom-geeft-eindelijk-zijn-geheimen-prijs.htm

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Fermentálás otthon: egészséges savanyúság lilakáposztából

2025. december 20. 07:10

A lilakáposzta fermentálása egyszerű, természetes eljárás, amely javítja a beltartalmat és hónapokra biztosítja az eltarthatóságot.

Reggeli uborkás víz? Meglepő, milyen változást hoz

2025. december 11. 08:10

Egy egyszerű ital, amelyre milliók esküsznek. Kiderült, miért issza egyre több ember az uborkás vizet. A hatás meglepőbb, mint gondolnánk.

Nem akármi termett egy váratlan termőhelyen, az íze is fantasztikus

2025. december 10. 09:10

Újabbnál újabb növényi kultúrákat kell megszoknunk szokatlan helyeken, a mediterrán térség flórája lassan az egész kontinensen elterjed.

Ezért nem mindegy, milyen aszalt gyümölcsöt eszünk

2025. december 9. 11:10

Az aszalt gyümölcs koncentrált tápanyag és cukor egyszerre. Egészséges lehet, de csak akkor, ha tényleg tudatosan választjuk és fogyasztjuk.

Lassabb érés - jobb bor

2021. július 5. 07:36

A bogyóérés sebességének minőségre gyakorolt hatásával kapcsolatos kérdések hívták életre azt a kutatást, amely során a szakemberek Cabernet Sauvignon ültetvényekben hajtottak végre az éréslassításra vonatkozó kísérleteket.

Bioinnovációs kutatási projekt zárult a MATE Georgikon Campusán

2022. november 16. 11:51

Több mint egymilliárd forint vissza nem térítendő támogatásból valósult meg egy öt éven át tartó bioinnovációs kutatási projekt Keszthelyen, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Georgikon Campusán.

A nagyobb kalóriabevitel hatással van a rák kialakulására

2023. december 29. 14:40

A táplálkozás és a tumorok kialakulásának kockázata közötti kapcsolatot vizsgálták az állatvilágban a Debreceni Egyetem munkatársainak közreműködésével. A hidrákon és zebrahalakon végzett kísérletek kimutatták: az étrend korlátozása megakadályozta vagy lassította a rák kialakulását.

Fontos mérföldkőhöz érkezett az agrár-felsőoktatás - megalakult a MATE

2021. február 3. 04:37

A MATE célja Magyarország gazdasági és társadalmi fejlődésének elősegítése, valamint a vidék és a mezőgazdaság újjáépítése-fejlesztése kiemelkedő oktatási, kutatási, innovációs és tanácsadási tevékenységeivel.