31℃ 20℃
június 19. Gyárfás, Romuald
Zöldség

Sárgul a palánta levele kiültetés előtt és után (paprika, paradicsom, káposztafélék)

Agrofórum Online

A palántanevelésben többnyire tiszta tőzeget vagy tőzegkeverékeket használunk, amelyek nagy abszorpciós kapacitásukból adódóan erősen megkötik a tápanyagokat, és ha nincs jelentős mennyiségű tápanyaggal dúsítva a tőzeg, a növények nehezebben tudják az egyes tápelemeket hasznosítani.

Kiültetés után gyakran az idősebb levelek nekrózist mutatnak

Főleg a foszfor esetében áll fenn annak veszélye, hogy hiánya következtében a palánták fejlődésben visszamaradnak, a növények gyökérrendszere fejletlen, később kezdenek virágozni, gyakran rosszul is kötnek. A tápkockaföldbe kijuttatott tápanyagokat a fejletlen gyökérzet nehezebben, és csak késéssel tudja hasznosítani, ami a gyengébb minőségen kívül a palántanevelési időt is jelentősen megnöveli. Ilyen esetben a lomblevelek megjelenését követően, a levélen keresztül adott, jól oldódó, foszforsúlyos komplex műtrágyák hatása, már néhány nap után jól érzékelhető. Javasolt a hígabb (0,1-0,2%-os) oldat ismételt használata.


Tápanyaghiányos tőzegben nevelt, gyenge gyökeret fejlesztő palánta

Ismert jelenség hajtatásban, de szabadföldön is, hogy a paprika, a paradicsom, a dinnye és az uborka, valamint a káposztafélék palántáinak alsó, idősebb levelei a kiültetést követő egy-két nap után megsárgulnak.  Minél kisebb tápkockában neveltük a palántát – különösen, ha szálas palántát ültetünk – a jelenség annál feltűnőbb, ami azzal magyarázható, hogy a hideg talajban a gyökértevékenység lelassul, valamint a felszedéskor megsérült gyökerek nem képesek a talajból a tápanyagokat olyan mennyiségben és ütemben felvenni és továbbítani, mint ahogy azt a meleg fólia alatt illetve szabadban, napsütéses időben a fejlődő lombozat igényelné. Ilyen esetben a kiültetést követő napon végzett lombtrágyázás jó hatású, átmenetileg helyettesíti a funkciójában korlátozott gyökereket. Tekintettel arra, hogy a tápanyagfelvétel zavara valamennyi tápelemet érinti, célszerű komplex (valamennyi növényi tápelemet tartalmazó) lombtrágyát híg töménységben (0,1-0,2%), rögtön az ültetést követően használni.

(Terbe István – Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Cukkini nevelése cserépben: sikeres termesztés akár a balkonon is

2025. június 16. 08:10

Nincs kertje, de imádja a friss cukkinit? Mutatjuk, hogyan termeszthet bőségesen a balkonon vagy egy napos teraszon – edényben is!

Hogyan neveljünk articsókát otthon? - Teljes útmutató

2025. június 9. 11:10

Napos fekvés, jó talaj és megfelelő gondozás – ha ezeket biztosítja, az articsóka bőséges terméssel hálálja meg a törődést.

Az étkezési paprika ökológiai igényei

2025. június 6. 08:10

A paprika sikeres termesztése a fény, a hőmérséklet, a víz és a tápanyagok pontos összehangolásán múlik – különösen hajtatásban.

A tárolás fejlesztése: nagy lépés az önellátás útján! + videó

2025. június 3. 16:10

A tárolást igénylő zöldségek, gyümölcsök posztharveszt folyamatainak megtámogatásával nagyot léphetnénk előre az önellátás útján. Videoriportunkban Apáti Ferenc, a FruitVeb elnöke osztja meg velünk gondolatait.

Spárgát is vethet az ősz első hónapjában - szeptemberi kerti munkák

2019. augusztus 13. 04:36

Szeptember az a hónap, amikor a zöldségeskertekből a legtöbb zöldségnövény betárolásra kerül, a gyümölcsösben pedig a nyári metszési munkálatok lezárásáról szól ez az időszak.

Már kaphatók a hajtatott magyar zöldségek

2018. április 11. 11:35

A kora tavaszi zord időjárás kevésbé érintette a zöldséghajtatást, így áprilistól már a teljes választéka elérhető a korai magyar zöldségeknek.

Mi rág apró lyukakat a káposzta levelére?

2022. május 9. 04:38

A káposzta levelein apró lyukakat vettem észre. Milyen kártevő okozhatta a problémát? Hogyan védekezhetek ellene?

A sváb gasztronómia gyöngyszeme: a kródumpraj

2021. március 19. 04:39

A helyi német közösség egyik kedvencének számító kródumpraj az az étel, amiről a környező településen élő magyarok is azt gondolják, ez egy "echte" német.