Zöldség-Gyümölcs

Chilipaprika az űrből

Agrofórum Online

A NASA Kennedy’s Space Center kutatói paprikamagvakat vetettek el az egyik űrállomáson 2021. április 8-án, a Plant Habitat-04 (PH-04) kísérlet részeként, melyek a későbbiekben az APH (Advanced Plant Habitat) termesztőkamrába kerülnek nevelésre.

A közepes erősségű új-mexikói chili paprikát (New Mexico Hatch Green Chiles) zölden és éretten is előszeretettel fogyasztják. A “földi” tesztelések során a növény szabályozott környezeti feltételek mellett is sikeresen termeszthetőnek bizonyult.

Az APH egyike a NASA három termesztőberendezésének, melyben több mint 180 szenzor, valamint hőmérséklet-, nedvesség-, páratartalom- és szén-dioxid-szabályozó rendszerek biztosítják a növények számára szükséges környezeti feltételeket. 

A kísérlet hossza megközelítőleg négy hónap lesz, mely során a kutatók két betakarítást is terveznek. A paprika próbára teszi majd az űrbéli termesztőrendszert olyan tekintetben, hogy igényesebb a környezetére, hosszabb a csírázási ideje, mint a korábbiakban NASA által tesztelt reteké, vagy éppen leveles zöldségeké.

A friss paprika gazdag C-vitamin-forrás, mely az asztronauták előre csomagolt táplálékának remek kiegészítője lehet. A tudósok visszajelzést várnak továbbá a termések csípőssége és állaga kapcsán is, hiszen egyelőre nem tudni, hogy a súlytalanság milyen hatást gyakorol a paprika beltartalmi és fizikai paramétereinek alakulására.

Az űrállomáson végzett kísérletek, beleértve a PH-04-et is, segítenek megoldásokat találni a NASA hosszútávú űrkutatásai során felmerülő élelmezési kérdések megválaszolására.

Forrás: https://www.nasa.gov/feature/pepper-seeds-ready-to-spice-up-space-station

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Merész vállalkozásba fogtak a spanyolok, de bejött, és tarolnak a piacon

2025. december 7. 16:10

Miközben mi lassan elkezdjük a „nemszeretem” téli időszakot, a spanyol szamócatermesztők érdekes, bár kissé kockázatos vállalkozásba fogtak.

Váratlan húzás a spanyoloktól, a fél világ lélegzetvisszafojtva várja az eredményeket

2025. november 29. 16:10

A fokhagyma felhasználási módja eddig is ezerféle lehetett, most azonban a spanyolok egy újabb módot találtak a hasznosítására.

A gyümölcs, ami „magát főzi meg”

2025. november 27. 08:10

A naspolya decemberre válik igazán édessé és krémessé – ekkor születnek belőle a legjobb lekvárok, pálinkák és prémium kézműves különlegességek.

Nem akármi termett egy zalai kertben, a tulajdonos 10 év után szüretelhetett

2025. november 26. 16:10

A magyar kertekben felbukkanó fügén már egyáltalán nem csodálkozunk, és most egy újabb egzotikus növény „kéredzkedett be” Magyarországra.

5 ok, amiért érdemes a szenzoros technológiát előnyben részesíteni

2023. április 3. 13:41

Az intelligens mezőgazdasági piac gyorsan fejlődik, mivel a növénytermesztés egyre automatizáltabbá válik, és ennek szerves részét képezi az érzékelő- és adatvezérelt technológia.

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: jelentős a levélvesztés és a gyümölcshullás

2022. augusztus 17. 09:38

A csontszáraz talajból már nincs víz, amit a növények felvehetnének.

Hortenzia gondozási útmutató

2022. június 22. 05:34

Szeretné megtudni, miként nevelheti ezeket a csodás dísznövényeket a legszebb pompájukban?

Márpedig a szántás kockáztatás

2023. augusztus 14. 13:15

A szántás létjogosultsága minden esetben felülvizsgálandó ilyen szélsőséges időjárási körülmények, és talajaink állapota miatt. A több generáción átívelő megszokás jelentősen hozzájárulhat a talajdegradációs folyamatok erősödéséhez. Okszerűen, a talajállapot felmérését követően azonban vannak esetek, amikor akár ,,ekéhez is nyúlhatunk”. A talaj víztároló kapacitásának növelése, szervesanyaggal való feltöltése, a megfelelő talajélet fenntartása azonban egyéb más gyakorlatok előtérbe helyezésével hatékonyabban támogatható.