Terményárak

Három hónapos csúcson a párizsi malmi búza ára

Agrofórum Online

Vegyes kép rajzolódott ki az agrárpiacokon szerdán. Chicagóban a búza ára 0,2 százalékkal, a repcéé 0,4 százalékkal csökkent, mindeközben a kukorica 1 százalékkal, a szójabab pedig 0,2 százalékkal drágult. Európában a malmi búza 0,9 százalékkal, a kukorica 1,1 százalékkal, a repce pedig 1,4 százalékkal került többe, mint előző nap. A takarmánybúza kurzusa 30 angol pennyvel csökkent.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma csütörtöki havi jelentésében frissítést ad ki a globális gabonakínálatról és -keresletről. Ez határozottabb irányt adhat majd a piacoknak a szakértők szerint. A kereskedők csütörtökön az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának (USDA) amerikai kukorica és szójabab hozamára vonatkozó havi becsléseinek változására összpontosítanak majd, az egyes termőterületek kedvezőtlen száraz időjárásával kapcsolatos aggodalmak is nyomást gyakorolnak majd a piacra.

Az orosz őszi búza termésének alacsonyabb hozama, az észak-amerikai tavaszi búza aszálykára és az Európai Unióban a betakarítási munkálatok során bekövetkezett heves esők bizonytalanságot okoztak az exportellátottság tekintetében.

A világ legnagyobb búzaexportőre, Oroszország két vezető mezőgazdasági tanácsadó cége csökkentette becsléseit az ország 2021-es búzatermésére vonatkozóan a száraz, forró időjárás miatt.

Az USDA valószínűleg „jelentős változtatásokat hajt végre globális búzatermelési becslésében”, hogy tükrözze a főbb exportőrök készleteinek szűkülését – emelte ki Arlan Suderman, a StoneX bróker cég árupiaci közgazdásza.

A piac továbbra is alkalmazkodik a lényegesen alacsonyabb orosz búzatermés-becslésekhez – mutatott rá Tobin Gorey, a Commonwealth Bank of Australia agrárstratégiai igazgatója.

Elemzők szerint a szójabab határidős termékek azért drágulnak második napja, mert az exportkereslet gyorsulásának jelei és a tovagyűrűző támogatás a malajziai pálmaolaj-piacon – a második legnagyobb kulcsfontosságú globális olajosmag -piacon – éreztetik hatásukat.

Az USDA napi jelentési rendszerében arról számolt be, hogy az exportőrök 132 000 tonna amerikai szójababot értékesítettek Kínába történő szállításra a 2021/2022-es gazdasági évben. Ez volt a második egymást követő nap, amikor az ügynökség megerősítette az amerikai szója értékesítését Kínába, a világ legnagyobb olajosmag-importőr országába.

A párizsi Euronext piacon a malmi búza új, három hónapos csúcsot ért el az EU és Oroszország ellátási gondjaival összefüggésben. Egy tonna malmi búza szeptemberi határidőben 236,5 euróba került. A kukoricáért 216,75 eurót, a repcéért pedig 553 eurót adtak a kereskedők. Londonban a takarmánybúza 189,45 angol font/tonnába került.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Segítette a kukorica drágulását a rekordméretű export

2024. október 18. 07:40

Európában a malmi búza, a kukorica és a repce kurzusa is pluszban zárt, a takarmánybúza olcsóbb lett.

Csökkent a szójabab ára a Trump-tarifavita kapcsán

2024. október 17. 07:40

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt.

Olcsóbb lett a kukorica, mert zuhant a kőolaj ára

2024. október 16. 07:40

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

Csökkenő búzaárak a minimális exportárak hatására

2024. október 15. 07:40

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

Nincs megállás: tíz hónapos mélyponton a szójabab kurzusa

2020. március 14. 06:17

A szójabab ára a 312,91 dollár/tonnás szintig ment le, utoljára tavaly május közepén adtak ennyit egy tonna szójababért.

Augusztus óta nem volt ilyen olcsó a kukorica

2023. március 1. 06:36

Több mint hat hónapja a legalacsonyabb szintre estek az Egyesült Államokban a határidős kukorica jegyzésárak kedden.

Orosz és ukrán búzát vásárolt Egyiptom a legutóbbi tenderen

2020. augusztus 6. 05:37

A párizsi árutőzsdén nem volt túl jó a hangulat, csak a takarmánybúza ára ment feljebb, a repce, a kukorica és a malmi búza árjegyzése ezzel szemben csökkent a következő határidőre.

Az erős exportkereslet hatására drágult a szójabab

2023. augusztus 11. 07:11

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt, ám a repce árszintje emelkedett.