Növénytermesztés
Növénytermesztés

Már 11,3 millió tonna búzát arattak le Romániában

Már 11,3 millió tonna búzát arattak le Romániában

Agrofórum Online

A bukaresti agrárminisztérium adatai szerint már 11,3 millió tonna búzát arattak le Romániában. Így a hazánkkal szomszédos országban 5,35 tonnára emelkedett a hektáronkénti termés a tavalyi 2,99 tonnáról, ez derült ki azokból az adatokból, amelyek az augusztus 16-ig terjedő időszakra vonatkoznak és a búza teljes termőterületének 98,5 százalékáról származó összesítéseket tükrözik.

A korábban vártaknak megfelelően a termés helyreállt az elmúlt években megszokott szintekre Romániában, amely az Európai Unió legnagyobb gabonaeladói közé tartozik Franciaországgal. Oroszországgal együtt aktív exportőr a Közel-Keletre, illetve Egyiptom is a fő vásárlók közé tartozik.

Gabonaszakértők szerint a jó termés segítheti az ország versenyképességét az új gazdálkodási évben, de sok múlik Oroszország piaci magatartásán.

Az eddigi termés potenciálisan mintegy 7,0 millió tonnás többletet eredményezhet az export számára, mivel Románia belföldi fogyasztása hagyományosan 2,5 és körülbelül 3 millió tonna között mozog.

A nemzetközi pályázat legalacsonyabb ajánlata az egyiptomi állami nyersanyag-felvásárló GASC tenderén a búza felvásárlására szerdán 294,99 dollár volt tonnánként a Fekete-tengertől induló olyan szállítással, amikor az eladó saját költségén juttatja el a kikötőbe a termést. Romániából származó búza is nyert a pályázaton – közölték a kereskedők.

Kiemelt kép: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Rejtélyes növényegészségügyi probléma támadja a csicseriborsót

2024. május 5. 10:10

A furcsa tünetek a levélcsúcs klorózistól és hervadástól egészen a növény teljes elhalásáig terjednek a csicseriborsónál.

Elavult, ezért érdemes lenne a nitrát rendeletet felülvizsgálni

2024. május 2. 11:10

A jó mezőgazdasági adottságú nitrátérzékeny területeken számos esetben már az engedélyezett maximális értékeknél jóval nagyobb mennyiségű a növények nitrogénfelvétele.

Magas hozam, aszálytűrés: világszerte nő a megtermelt cirok mennyisége

2024. május 1. 12:10

Gyors ütemben nő a cirok mennyisége és termőterülete a világon. Ennek oka, hogy a cirok jól tűri a szárazságot és magas a hozama.

Csípősebb a mustár? A talajmikrobák hatása is lehet

2024. április 29. 16:10

Kutatók azt vizsgálták, hogy a talajmikroba-összetételnek van-e hatása a termény ízére. A vizsgálat nem egyszerű, de lehet összefüggés.

Várhatóan nem éri majd el a 35 millió tonnát a francia búzatermés

2021. augusztus 27. 06:32

A takarmányozásra felhasznált gabona részesedése lényegesen magasabb lesz a teljes termésben, mint tavaly.

Folyamatosan halad a vetés, de már megjelentek a károsítók is

2018. október 3. 11:19

Néhány térségben már elkezdődött az őszi árpa és az őszi búza kelése, de az aratással párhuzamosan folyamatosan végzik a többi területen is a vetést.

A korlátozások hírére megugrott az ukrán búzaexport

2020. április 23. 11:04

Az ukrán búzakivitel negyvenhét százalékkal ugrott meg múlt héten annak ellenére, hogy a kormány figyelmeztette a piaci szereplőket: leállíthatja a szállításokat, ha túl magas lesz az export mértéke.

USDA: nem módosítottak a kukorica és a szójabab kínálati számain

2023. április 12. 08:03

Európában a malmi búza drágult, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa viszont mínuszban zárt.