Zöldség-Gyümölcs

Visszatekintés az európai paradicsomárakra

Agrofórum Online

Június és július magas paradicsomárakat hozott Európa számára.

Az elmúlt öt év júliusi árai kilogrammonként alig haladták meg az 1,32 eurós értéket: az Európai Bizottság statisztikái alapján – olvasható a freshplaza.com-on.

Hollandiában az erősebb versenyhelyzet alacsonyabb, – az elmúlt évek tekintetében – rekordoktól mentes árakat eredményezett. Hollandiában és Belgiumban a piaci helyzet – függetlenül a termelők paradicsom barna termésráncosodás vírus (ToBRFV) elleni küzdelmeitől – egyáltalán nem mondható borús hangulatúnak, különösen a kis méretű paradicsomfajták élénk forgalmának köszönhetően. A holland júliusi árak 64 eurócent körül alakultak kilogrammonként, amely magasabb az előző öt év átlagánál (58 eurócent). Olaszországgal és Franciaországgal ellentétben azonban ez nem rekordár, és még Spanyolországban is magasabb a júliusi átlagár, mint a hollandoknál.

A legkirívóbb adatokkal Franciaország jellemezhető: júniusban 2,32 euró és júliusban 3,04 euró egy kilogrammért. Az országban ismét élénkül a termelés, az árak így normalizálódni látszanak.

Az elmúlt öt év átlagát meghaladó magas ár jellemzi a piacot Olaszországban is, júliusban 1,32 euró/kg (5 eurócenttel több, mint az elmúlt öt év átlaga).

Belgiumban a 31. héttől növekvő árakat figyelhetünk meg: a 32. és 33. héten az átlagos ár egy euró felett alakult, mely összességében megfelel az év ezen szakaszában megszokottaknak.

Általánosságban elmondható, hogy a paradicsomárak alakulására inkább a ToBRFV gyakorol hatást, mint a koronavírus-járvány. Napjainkra majdnem minden országnak meg kell küzdenie a ToBRFV jelenlétével, és emiatt a termés egy része is megsemmisül, amely árnyalja a piaci körülményeket.

Forrás: https://www.freshplaza.com/article/9351489/unusually-high-prices-for-european-tomatoes-this-summer/

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ha sokat vettünk karácsonyra, nem kell kidobni – így menthető meg a kelbimbó

2025. december 26. 07:10

Karácsony után maradt kelbimbó? A fagyasztás segít megőrizni az ízt és a vitaminokat akár egy évig.

A magaságyással egy dolgot mindenképpen meg kell tenni télen, szánjuk rá az időt

2025. december 25. 09:10

A legtöbben magukra hagyják télen a magaságyást, pedig ezzel a talajéletnek igen sokat árthatnak, és a következő szezonban szinte borítékolható a gyengébb termés.

Fermentálás otthon: egészséges savanyúság lilakáposztából

2025. december 20. 07:10

A lilakáposzta fermentálása egyszerű, természetes eljárás, amely javítja a beltartalmat és hónapokra biztosítja az eltarthatóságot.

Reggeli uborkás víz? Meglepő, milyen változást hoz

2025. december 11. 08:10

Egy egyszerű ital, amelyre milliók esküsznek. Kiderült, miért issza egyre több ember az uborkás vizet. A hatás meglepőbb, mint gondolnánk.

Az afrikai kereslet miatt nagyobb lehet a francia búzaexport

2023. január 20. 08:03

A francia búza versenyképességét az észak-afrikai piacokon segítette az Oroszországból, a világ legnagyobb búzaexportőrétől származó szállítás biztosítási költségének emelkedése.

Az olasz búzatermelés 15 százalékkal csökkenhet

2022. június 14. 11:34

Az aszály miatt az olaszországi búzatermelés várhatóan 15%-kal esik vissza idén, az időjárás országszerte csökkentette a termést.

A búzatermésnek csak a fele van jó állapotban Franciaországban

2024. július 29. 12:10

A búza 50 százaléka volt jó vagy kiváló állapotban július 22-én, ami csökkenés az egy héttel korábbi 52 százalékhoz képest.

A meleg idő miatt csökkenhet a francia gabonatermés

2023. június 16. 07:36

A gabonafélék Franciaországban, az Európai Unió legnagyobb termelőjénél jó vagy kiváló terméspotenciált mutattak június elején.