Határszemle

Miről mesél a zöldítés?

Agrofórum Online

Érdemes belepillantanunk, különösen, ha a szomszédságban található, mi pedig éppen repcét vetünk, vagy vetettünk.

Egyre népszerűbbek a zöldítések, évről évre nő az ilyen területek nagysága. Nagyon sok előnnyel bír ez a megoldás, azonban veszélyeket is rejt magában. Szerencsére ez csak a keresztesvirágú növényekkel, a mustárral, olajretekkel, takarmányrepcével bevetett területekre igaz. Ezeken ugyanis megtalálják életfeltételeiket és fennmaradnak azok a rovarkártevők, amelyek nagyon komoly, de azért kezelhető veszélyt jelentenek a kelőfélben lévő, vagy fejlődésének kezdetén lévő repcenövényre. Ezért nézzük olyan szemmel ezeket a zöldített területeket, hogy amely kártevő ott megjelenik, az meg fog jelenni a mi repcevetésünkben is. De, melyek is ezek a kártevők?

Vitathatatlan, hogy a legnagyobb veszélyt a bolhakártevők jelentik. Ezek több faj egyedei lehetnek, nevezzük összefoglaló névvel őket a keresztesek földibolháinak. Ezek a levelek rágásával, lyuggatásával okoznak kárt, ami miatt a növény veszít az asszimiláló felületből, de nagyon gyakori, hogy egész levelek száradnak le kártételük következtében.

1. kép Földibolhák tömege és kártételük

A veszélyességüket az adja, hogy óriási tömegben képesek megjelenni egy területen (1. kép), amely, ha megtörténik, a leggondosabb növényvédelem mellett sem ússzuk meg támadásukat tőpusztulás nélkül. Jelenleg is rendelkezésünkre áll olyan rovarölő szerrel végzett csávázásos technológia, amely a segítségünkre van a korai időszakban az állomány védelmében, de szinte bizonyos, hogy állománykezeléssel is be kell avatkoznunk a jó eredmény érdekében. Kissé másképpen kell kezelnünk a nagy repcebolhát, mint a fent említett fajokat.

2. kép Nagy repcebolhák hada a zöldítésben

A lombon hasonló jellegű és mértékű kártételre képes (2. kép), de e faj egyedei az alsó „öregebb” levelek levélnyelébe rakják tojásaikat, így az abban fejlődő, kitelelő lárva tovább gyengíti a növényt. A bolhák esetében jó támpont a védekezéshez, hogy többnyire frontálisan, a táblaszél felől halad a kártétel a tábla belseje felé, így szegélykezeléssel is érdemi eredményt érhetünk el. Persze, nem kérdés, hogy nagyobb egyedszám esetén a teljes területet kezelni kell, lehetőleg valamely hosszabb hatástartamot biztosító, gyomorméregként is ható készítménnyel.

3. kép Repcedarázs kifejlett egyede

Ugyancsak veszélyes kártevők a levéldarazsak, a repcedarázs, valamint a mustárdarázs. Ha a zöldítésben megtaláljuk a repülő, kifejlett egyedeiket (3. kép), biztosak lehetünk abban, hogy a repceterületünkön is meg fognak jelenni.

4. kép Tarrágás folyamatban, elkövetői a repcedarázs álhernyói

E két, egymástól kint a táblán meg nem különböztethető faj álhernyói karéjoznak, vagy nagy kiterjedésű lyukakat rágnak a repcelevélbe, de akár az egyik napról a másikra bekövetkező tarrágást okozhatnak (4. kép). Erre különösen a már fejlett, fekete, zöldesfekete színű lárvák megjelenésekor kell számítanunk. Szerencsére ezek könnyen hozzáférhető helyen tartózkodnak a leveleken, így bármilyen egyszerű, kontakt hatású készítménnyel is hatékonyan gyéríthetjük őket.

5. kép Káposztamoly lárvája és jellegzetes kártétele

A zöldítésekben a növények leveleit megforgatva, szinte biztosan hamar rá fogunk találni a káposztamoly lárváira is (5. kép). Ezek eleinte a fonáki részen hámozgatnak, de fejlettebb állapotukban már lyuggatják a leveleket. Közönséges kártevő, amely a repcében mindenhol előfordul, de nagyon ritkán okoz érzékelhető kárt, célzott védekezést szinte biztosan nem kell ellene végeznünk.

Mit tehetünk azért, hogy ezek a kártevők ne okozzanak gondot a repcevetésünkben? Ha van rá lehetőség, a repcevetést megelőzően dolgozzuk be a környéken lévő, keresztesekből álló zöldítéseket a talajba, hasonlóképpen, mint az előző évi repcetáblákon megjelenő árvakelést. Ha ezt nem tudjuk megtenni, napi gyakorisággal ellenőrizzük a területünk zöldítés felőli szegélyét, mikor jelennek meg a kártevők. A legkésőbb azok megjelenésekor, de még inkább azt megelőzően érdemes néhány szórókeret szélességben lekezelnünk a táblaszegélyt valamilyen tartósabb, gyomorméreg-hatással is bíró készítménnyel. (Ha táblaszomszédról van szó, akár át is érhet az a szórókeret!)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A hódok is gyéríthetők, de nem vadászhatók

2024. április 23. 13:40

A hódok a csemetékkel és több méter átmérőjű fákkal is megbirkóznak. Nem kerülik ki a védett fajokat sem, így az őshonos fűzfák és a nyárfák is a fogaik közé kerülnek.

Különleges áttelelő madárfajok jelentek meg a Dél-Alföldön

2024. március 9. 16:10

Hazánk melegedő éghajlata következtében egyre több olyan madárfaj telel át az ország déli részének vizes élőhelyein, amelyek eddig egyáltalán nem vagy a jelenlegi egyedszámban nem voltak jellemzőek a környéken.

Túl meleg az idő, ez odacsaphat a vetéseknek

2024. január 21. 08:10

Az optimálisnál enyhébb az idő, és a jövő héten még éjszaka sem várhatók fagyok. A kórokozók és kártevők egyelőre nem gyérültek számottevően, ami tavasztól visszaüthet a vetésekre.

A tél madarai – szántóföldi élőhelyek

2024. január 10. 10:10

A téli hónapok zordságát, a hideget a szántóföldeken és azok környezetében minden jelen levő élőlény megérzi. A kultúrnövények, valamint a rajtuk élő, táplálkozó kártevők és kórokozók is. Ez alól a madárvilág sem kivétel, így a tél átvészelése ezeknek az állandó testhőmérsékletű állatoknak meglehetősen komoly kihívást jelent.

Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés: kelnek a burgonyabogár lárvák, fuzáriózis veszély a kalászosokban

2022. május 24. 11:34

A száraz időjárás elsősorban a rovarkártevők szaporodásának kedvezett, a kórokozók terjedése mérsékelt szinten maradt.

Stresszhatásoknak ellenálló hibridek

2021. június 19. 07:36

A legújabb RAPOOL-repcegeneráció a génjeiben hordozza a termésstabilitást.

Lefordult az egy hónapos csúcsról a búza ára

2023. március 31. 08:03

A búza kurzusa enyhült, mivel a kereskedők figyelemmel kísérték a fejleményeket Oroszországban, amely a világ legnagyobb élelmiszer-gabona-exportőre.

A jó repcetermés alapja az átgondolt tápanyagellátás

2020. július 1. 06:00

A repce a harmadik legjelentősebb olajnövény (az őszi káposztarepce magja 40-50 % olajat tartalmaz), és a második legfontosabb fehérjenövény a világon (repcedara fehérjetartalma kb. 38-40 %).