Címke: Zöldítés

zöldítés

A zöldítés kifejezés az éghajlat és a környezet szempontjából előnyös mezőgazdasági gyakorlatok összességét jelenti. Ide tartozik az állandó gyepterületek fenntartása, a növénytermesztés diverzifikációja és az ökológiai jelentőségű területek kijelölése. A zöldítés a KAP reform eredményeképpen, 2015-től került bevezetésre. Elsődleges célja, hogy a mezőgazdasági tevékenységet végzők egyre nagyobb mértékben járuljanak hozzá a mezőgazdaság alapját is képező környezet, és természeti erőforrások megőrzéséhez. Minden gazdálkodónak, aki egységes területalapú támogatást igényel, teljesítenie kell ezeket a gyakorlatokat.  A zöldítés támogatásának összege 81 euró, azaz mintegy 25.000 Ft hektáronként, amely éves kifizetésű, vissza nem térítendő támogatás. A mezőgazdasági támogatási lehetőségekről, az aktuális pályázati tennivalókról az Agrofórum Online Agrártámogatások rovatából tájékozódhat.

Kapcsolódó címkék

Kaposvári Állattenyésztési NapokKaposvári Egyetemőszi káposztarepceforgókapaKaposszekcsői Mezőgazdasági Zrt.káposztafejes káposztakelkáposztarugóskapahagyma káposztafélékKAPvöröskáposztakis káposztalégykáposzta-bagolylepkekáposztamolykáposztalégykaparendszerkáposzta peronoszpórafejeskáposztakáposzta poloskakáposztafélékvörös káposztaKapj rákerti kapaCsülökápoláskáposzta gyomírtásakáposztarepcekapacitásbővítéskáposztalepkekáposztarepce hibridgazdasági kapcsolatokkáposztatermelésCégkapuKaposvárkapszaicinsorközművelő kapaKaprabogárKapszaicinoidtermeltetési kapcsolatokKáposztabolhabirkapörköltStart-munkaprogramkapacitáskapásnövényekKAP-reformkapacitásnöveléstárolókapacitásöntözési támogatáserdészeti géptámogatáserdészeti támogatástámogatásagrártámogatásállatjóléti támogatásfiatal gazda támogatástejtámogatásterületalapú támogatásagrárátámogatásdíjtámogatáskertészeti géptámogatásőshonos állatok támogatásaagrátámogatásgéptámogatáskedvezőtlen adottságú területek támogatásaközvetlen agrártámogatásborászati támogatásszőlészeti támogatáskertészeti támogatásdöntéstámogatásközvetlen támogatáserdősítési támogatásanyatehéntartás támogatásatermeléshez kötött támogatásde minimis támogatásbaromfi állatjóléti támogatásgázolaj támogatásanyajuh-támogatásjövedelempótló támogatásnemzeti támogatásbiztosítási díjtámogatáscsekély összegű támogatássertés állatjóléti támogatásjövedelemtámogatásinduló támogatástámogatási kérelemmezőgazdasági támogatásátmeneti nemzeti támogatásokbaromfi állatjóléti támogatásokegységes területalapú támogatástermeléshez kötött közvetlen támogatásállami támogatásszőlő-bor nemzeti támogatási programtámogatásokmezőgazdasági csekély összegű támogatásuniós támogatáskamattámogatási hitelprogrammezőgazdasági támogatásokállattenyésztési támogatásokvidékfejlesztési támogatásTámogatáspolitikapályázatZöld Forrás pályázatpályázatíróFenntartható Agráriumért ösztöndíjpályázatpályázati felhívásCLAAS Stiftung pályázatvidékfejlesztési pályázatokborászati pályázatnövénytermesztésprecíziós növénytermesztésszántóföldi növénytermesztésdísznövénytermesztésfehérjenövénytermesztésVidékfejlesztési Program
PR cikk / PR cikk

Zöldítési tanácsok repcetermesztőknek: milyen magkeveréket válasszunk?

2023. július 21.

A repce átlag feletti jövedelmezőségi szintjének megtartása továbbra is csak magas technológiai színvonalon és a kultúrának megfelelő, a teljes vetésforgót optimalizáló megoldásokkal biztosítható.

Szakcikkek / Zöldítő

Sekélyművelő kultivátor és csökkentett szerkijuttatás - Az Amazone válaszai a jövő zöld kihívásaira

2023. január 13.

A Green Deal fogalma mára nem ismeretlen a gazdálkodók számára, az európai zöld megállapodás követelményei pedig a mezőgazdasági gépgyártókra, de nem mellékesen az inputanyag-előállítókra is komoly nyomást helyez.

Szakcikkek / Zöldítő

Konferencia a zöldítésben alkalmazott növényekről – sok fiatallal

2022. október 28.

A vártnál nagyobb érdeklődés mellett zajlott a Debreceni Egyetem zöldítésben alkalmazott növényekről szóló szakmai konferenciája október 12-én a Nyíregyházi Kutatóintézetben. A szántóföldi szemlével egybekötött rendezvényre feltűnően sok fiatal volt kíváncsi, ami jó jel lehet a hamarosan gyakorlatban is elinduló új KAP-ciklus elején. A nemcsak papíron, hanem a valóságban is fenntartható gazdálkodás a következő években egyre fontosabbá válik, és nem feltétlenül csak a támogatási források miatt, hanem éppen a fiatal, illetve következő generációk jövője érdekében.

Szakcikkek / Zöldítő

Esőáztatta, virágos születésnap

2022. június 20.

Bosszantó, amikor egy 30 éves születésnapot hónapokig terveznek a szervezők, majd meghívják rá a fontos partnereket, és aztán néhány óra leforgása alatt a szakmai programok egy részét keresztbe húzza az időjárás.

Szakcikkek / Zöldítő

Sürgős változásra lenne szükség, de a gazdálkodók nélkül nem megy

2022. május 17.

Ha ebben az agrártámogatási ciklusban nem sikerül a források segítségével előre lépni a környezetvédelem terén, akkor lehet, hogy már késő lesz - vélik a természetvédő szakemberek.

Agrárhírek / Gazdainfó

Információ a zöldítési szabályok 2022. évi átmeneti lazításáról

2022. március 25.

Az orosz-ukrán háború okán előálló európai élelmiszer- és takarmánypiaci krízis minél gyorsabb leküzdése érdekében minden lehetséges eszközt meg kell ragadni, így növelni kell a mezőgazdaság teljesítőképességét is. Ezért a gazdálkodók a rendkívüli támogatás mellett lehetőséget kapnak arra, hogy az idei évben a parlagként bejelentett területeket megműveljék, azon legeltessenek, vagy kaszáljanak.

Agrárhírek / Gazdainfó

Változnak a zöldítés követelményei!

2022. március 23.

Az Európai Bizottság ma hozta nyilvánosságra a több elemből álló uniós válságkezelési javaslatcsomag részleteit.

Szakcikkek / Zöldítő

Zöldítés méhész szemmel – áldás és átok?

2021. október 6.

Megnövekedett a nagyvad-állomány és ezzel a mezőgazdasági vadkár, különösen az Alföldön. Ezzel párhuzamosan drasztikusan lecsökkent az apróvad-állomány. A beszűkült élőhelyek miatt csökkent a madárpopuláció, míg egyes rovarkárosítók elszaporodtak.

Szakcikkek / Határszemle

Miről mesél a zöldítés?

2021. szeptember 16.

Érdemes belepillantanunk, különösen, ha a szomszédságban található, mi pedig éppen repcét vetünk, vagy vetettünk.