Növénytermesztés
Növénytermesztés

Az őszi búza vetésének 18 százalékával végeztek Ukrajnában

Az őszi búza vetésének 18 százalékával végeztek Ukrajnában

Agrofórum Online

Az ukrán gazdaságok 1,2 millió hektár őszi búzát vetettek a 2022-es aratásra szeptember 23-ig, vagyis a várt 6,68 millió hektáros terület 18,3 százalékán végeztek a munkálatokkal - közölte a kijevi mezőgazdasági minisztérium.

Az őszi búza adja Ukrajna teljes búza vetésterületének 95 százalékát. Az őszi gabona vetésterülete 1,02 millió hektár őszi árpát is tartalmaz, és a vetés 5 százalékban befejeződött. Tavaly az őszi aszály csökkentette az őszi gabonával beültetett terület nagyságát, a gazdák 6,1 millió hektár őszi búzát, 954 700 hektár őszi árpát és 125 200 hektár rozst vetettek a 2021-es aratásra.

Az ukrán gazdaságok 46,4 millió tonna gabonát takarítottak be vetésterületének 66,5 százalékáról, átlagosan 4,38 tonna hektáronkénti hozammal – közölte szintén a mezőgazdasági minisztérium.

A tárca csaknem 33 millió tonna búzát, 10,2 millió tonna árpát és bizonyos mennyiségű egyéb gabonát tartalmaz – közölte a szaktárca.

A minisztérium közlése szerint a kedvező időjárás segíthet a világszerte az egyik legnagyobb gabonatermesztő és -exportőr Ukrajnának abban, hogy idén minden évben magas, 80,6 millió tonna gabonát takarítson be, szemben a 2020-as 65 millióval – számolt be a nemzetközi mezőgazdasági szaksajtó a brit Thomson Reuters hírügynökségre hivatkozva.

A 2022-es őszi gabonavetés időjárási viszonyai a legtöbb ukrán régióban kedvezőek, és néhány már elvetett termés is kihajtott – közölte az állami időjárás-előrejelző központ. A farmok már megkezdték az őszi gabonavetést, és az előrejelzők szerint a talaj nedvességtartalma a legjobb volt az elmúlt öt évben.

A mezőgazdasági minisztérium korábban közölte, hogy a gazdaságok szeptember 20-ig 1,3 millió hektár téli gabonát vetettek el, vagyis a várt terület 17 százalékát.

Ukrajna gabonaállománya egyébként nemrég 24,2 millió tonnát tett ki, ami 7 millió tonnával több, mint egy évvel korábban. A nagy és közepes méretű mezőgazdasági vállalatok készletei 17,7 millió tonna búzát tartalmaztak.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Virágzás után „megcukrozza” a búzát egy gazda

2024. július 8. 16:10

Egy gazdálkodó évek óta kísérletezik azzal, hogy nitrogén és cukor keverékével permetezi a búzát. Az eredmény: nagyobb fehérjetartalom és termés.

Extrém körülmények között aratnak a német gazdálkodók

2024. július 7. 10:10

Hamar elkezdődött a gabona betakarítása Németországban. Komoly problémát jelent viszont a vissza-visszatérő, néha igen intenzív csapadék.

Takarmányminőséggé vált a búza a csapadék hatására

2024. július 5. 08:40

Bár a búza átlaghozama 6 tonna körül maradt, a csapadék után már fele-fele arányban takaríthattak be malmi és takarmányminőséget a gazdák.

Házi tápoldat a zöld levelekért

2024. július 5. 07:40

Két olcsó és minden háztartásban előforduló alapanyagból készíthető növényápoló szer. Vajon tényleg működik?

Talaj-előkészítés őszi búza számára

2019. július 23. 11:02

A búza a repcénél kevésbé igényes a talajállapotra, ám meghálálja a mély, kellően ülepedett gyökérágyat, a morzsás vagy apró rögös magágyat.

Már bizonyított: Agility+Alliance (+videó)

2019. szeptember 13. 08:48

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények, és mit tapasztaltak az ország különböző pontjain élő termelők!

Újdonság a Syngenta őszi búza fajtakínálatában 2023-tól – fókuszban a termésbiztonság és stabilitás

2023. július 3. 06:34

Bár az idei kalászos szezont tekintve nem lehet okunk panaszra téli feltöltőcsapadék és tavaszi indító esők okán, már már ideális feltételek között fejlődhettek eddig az állományok. Inkább az enyhe tél okozta levélbetegségek és kártevő nyomás, illetve a bedőlő terményárak okozhatnak nyugtalanságot a gazdáknak.

Ismerje meg a SAATEN-UNION-kalászosfajtákat!

Katalógusunkban minden hazai termőterületre és minden igényre talál megoldást.