Agrárközélet

Egyre nagyobb üzlet a borsó

Agrofórum Online

A francia Roquette vállalat áremelkedésre figyelmeztetett a növényi alapú élelmiszerek piacán. A borsóárak globális megugrását az alacsony kínálat és a növekvő növényi fehérje iránti kereslet okozta, ezek miatt elkerülhetetlenül át kell hárítani a vásárlókra az árak emelkedését. Ebbe beleértik az alternatív élelmiszerek, például a húsmentes hamburgerek gyártóit is - közölte a Roquette.

Az alternatív fehérjék piaca az utóbbi években megugrott, és jelentős befektetéseket vonzott a globális agrár-élelmiszeripari csoportok, köztük a Nestlé, a PepsiCo és az Archer Daniels Midland részéről, remélve, hogy ki tudják használni az egészségesebb táplálkozási növekvő trendet.

A borsótermelés azonban idén visszaesett, főként a nyári súlyos aszály miatt Kanadában, a legnagyobb szállítónál, ahol 45%-kal csökkent a termelés, és 120%-kal emelték az árakat tavalyhoz képest – közölte Roquette. Eközben Franciaországban a termést súlyosan károsította a nedves időjárás a betakarítás során.

„Az árak drámai növekedése elkerülhetetlenül a költségek áthárítását eredményezi az ügyfelek irányába” – hangoztatta Roquette. A vállalat nem volt hajlandó részleteket közölni az áremelésekről, amelyeket világszerte érvényesíteni kíván. A családi kézben lévő Roquette a legnagyobb borsófehérje-termelő az élelmiszerpiacon. A kanadai Manitoba-ban építette fel a világ legnagyobb borsófehérje-gyárát, amely 2022-ben éri el teljes kapacitását, és évente mintegy 125 000 tonna borsót dolgozhat fel. Van egy borsófehérje-gyára Észak-Franciaországban is.

Tavaly 2022 végéig hároméves szállítási megállapodást írt alá az amerikai Beyond Meat hamburgergyártóval. A Grand View Research kutatócég szerint a globális borsófehérje-piac évente mintegy 12%-kal nő, és 2028-ra eléri az 554,9 millió dollárt. A növényi eredetű fehérje más kulcsfontosságú összetevői, mint a szójabab, a kukorica és a búza is drágult az elmúlt időszakban, az árak az elmúlt évben az erős nemzetközi kereslet és a globális ellátás hiánya miatt emelkedtek.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hogyan tudja a gazdaság vezetője a jó alkalmazottat megtartani?

2024. december 15. 12:10

A mezőgazdaságban folyamatosan kevés a munkavállaló. A legtöbb gazdaságban probléma ez. Néhány alapvető módszer a foglalkoztatottak megtartására.

Hogyan lesz a jó zongoraművészből kiváló marketinges?

2024. december 13. 11:40

Ahhoz, hogy maradandót alkoss a munkáddal, ki kell tűnnöd az átlagból, ott kell lennie valami plusznak önmagadból is.

Alapítványi Bál

2024. december 2. 09:10

Időpont: 2025. január 24. (péntek), 18:00 óra, Helyszín: Hotel Helikon, 8360 Keszthely, Mikus Gyula sétány 5.

A sáskák tehetik tönkre az afrikai Nagy Zöld Fal-projektet?

2024. november 29. 14:10

A biztonsági helyzet is komoly akadályt jelent, mivel több terrorista csoport a projekt által érintett területeken tevékenykedik.

Nagy terméshozam kis helyen: a biointenzív kertészet

2024. április 3. 16:10

A biointenzív kertészet a természeti folyamatokra és az ökológiai egyensúlyra támaszkodik a növények termesztése során.

Különleges zöldségnövények

2018. június 28. 09:35

Természetes a kíváncsiságunk. Egy idő után vágyunk is az újra. Szeretnénk új ízeket és színeket a tányérunkra, egy egyszerű reggeli szendvics mellé ugyanúgy, mint egy otthoni kerti sütögetésnél vagy gourmet-vacsoránál is. Az étkezéseink során páratlan gasztronómiai élményben gazdagíthatnak a különböző formában elénk kerülő zöldségnövények.

Mi károsíthatja az érőfélben lévő borsókat a hüvelyben?

2022. június 9. 04:36

Kérem szépen tájékoztatásukat a borsó kártevőivel kapcsolatban! Mi károsíthatja a borsószemeket a hüvelyben?

Megjelent a Nufarmer Magazin 32. száma!

2022. április 5. 10:37

Magazinunkban azokat a gyomirtó, gomba- és rovarölő termékeket, valamint technológiákat mutatjuk be, amelyek tavasszal hatékonyan használhatók a szántóföldi kultúrákban, szőlőben és gyümölcsösökben.