Zöldség

Jarovizálódhat a sárgarépa

Agrofórum Online

Csongrád megye déli részén hagyományosan sokan foglalkoznak a zöldségfélék fólia alatti hajtatásával. A gyökérzöldség-félék kitűnően tárolhatók, de tavasz végén csökken a tárolt répa iránti kereslet, a fogyasztók a jobb minőségű, zsenge, korai, hajtatott sárgarépát keresik.

Vethető ősszel és kora tavasszal, februárban. Az őszi vetésekhez célszerűbb nagyobb légterű, kettős takarású fóliaházakat használni, a tavaszi indításhoz megfelelnek a kisebb, 4-5 méter széles 2 m magas sátrak.
A koraiság egyik garanciája a gyorsan melegedő, tápanyaggal feltöltött, mélyen művelt homok. Csak laza talajon fejlődik szabályos répatest, a tömörödésre hajlamos közegben görbe, torz, elágazó lesz a termése.

Ellentétben a szabadföldi termesztéssel, a hajtatott répa alá, a talaj víztartó képességének javítása és a jobb, gyorsabb melegedés érdekében, érett szerves trágyát (8-10 kg/m2) is tanácsos adni.

Hajtatásra a rövid tenyészidejű, gyorsan színesedő, nagyjából 100 nap tenyészidejű Amsterdami, Nanti és Berlicum típushoz tartozó fajtákat használják, közülük is leginkább a hengeres alakú Nanti répákat vetik. A Nanti fajták lényegesen jobb minőséget adnak. Rövid a tenyészidejük, korán kezdenek színesedni, jól csomózhatók, felületük sima és fényes, hibridek esetében egyöntetű a méretük és azonos az alakjuk, vastag hánccsal rendelkeznek, ízük kellemes.

A koraiság érdekében minél korábban szükséges a magot elvetni, de október vége, november eleje előtt nem tanácsoljuk a szaporításukat, különösen nem a jarovizációra hajlamos Nanti típusokat. Ugyan a sárgarépa tűri a hideget, csírázása már 3-4 oC-on megindul, és a lombfejlődés idején is – fényviszonyoktól függően – már 10-15 oC-on elfogadható a növekedése. De! Korábbi vetés esetén a túlfejlett répa megfázik, és jarovizálódik, azaz magszárat fejleszt, ami nem a vetőmag hibája, mint ahogy azt sokan vélik. Ezért október végénél, november elejénél korábban nem tanácsos vetni a répát!

(Terbe István – Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Zöldséget a város szívében – Akvapónia új szerepben

Zöld rendszerek, közösségi élmények: az akvapónia nemcsak termel, hanem összeköt és szemléletet formál.

Kihívások a gyökérpetrezselyem termesztésében

2025. október 6. 16:10

Az elmúlt években megfigyelhető hazánkban, hogy a gyökérpetrezselyem termőfelülete 1700 hektárról 1200 hektárra esett vissza. A termésmennyiség tekintetében azonban ez a tendencia nem figyelhető meg, amely arra enged következtetni, hogy a termelés hatékonysága növekszik.

Ne késlekedjen: most van a fokhagyma ideje!

2025. október 4. 11:10

Az októberi fokhagymaültetés biztosítja a bőséges termést – mutatjuk a helyes duggatás lépéseit!

Meddig maradhat kint a paprika? Mentse meg időben!

2025. szeptember 21. 11:10

Az őszi hidegek közeledtével a paprika minősége és terméshozama is veszélybe kerül. Íme, mire érdemes figyelnie a szüret időzítésénél.

Vetésforgó a konyhakertben: használjuk ki az előnyeit!

2024. augusztus 24. 11:10

A vetésforgó lényege, hogy a zöldségfélék meghatározott csoportjait minden évben a konyhakert más-más részén termesztjük. De mire is jó ez?

Mérleg szerinti tápanyagellátás a szabadföldi paprikatermesztésben III.

2021. szeptember 29. 05:38

A növény tápanyagigénye és a műtrágya minősége mellett, az alkalmazott termesztéstechnológia az a tényező, ami leginkább meghatározza a tápanyagok elosztását és időzítését.

Milyen növény a mángold? Mit érdemes tudni róla?

2023. február 14. 04:36

Azt hallottam, hogy nagyon egészséges és sokféleképpen elkészíthető a mángold. Milyen növény a mángold? Mit lehet tudni a termesztéséről?

Milyen igényei vannak a lombleveles palántáknak?

2023. március 25. 04:37

Milyen igényei vannak a már lomblevelet hozott palántáknak? Várom válaszukat a kérdésemre!