Zöldség

Jarovizálódhat a sárgarépa

Agrofórum Online

Csongrád megye déli részén hagyományosan sokan foglalkoznak a zöldségfélék fólia alatti hajtatásával. A gyökérzöldség-félék kitűnően tárolhatók, de tavasz végén csökken a tárolt répa iránti kereslet, a fogyasztók a jobb minőségű, zsenge, korai, hajtatott sárgarépát keresik.

Vethető ősszel és kora tavasszal, februárban. Az őszi vetésekhez célszerűbb nagyobb légterű, kettős takarású fóliaházakat használni, a tavaszi indításhoz megfelelnek a kisebb, 4-5 méter széles 2 m magas sátrak.
A koraiság egyik garanciája a gyorsan melegedő, tápanyaggal feltöltött, mélyen művelt homok. Csak laza talajon fejlődik szabályos répatest, a tömörödésre hajlamos közegben görbe, torz, elágazó lesz a termése.

Ellentétben a szabadföldi termesztéssel, a hajtatott répa alá, a talaj víztartó képességének javítása és a jobb, gyorsabb melegedés érdekében, érett szerves trágyát (8-10 kg/m2) is tanácsos adni.

Hajtatásra a rövid tenyészidejű, gyorsan színesedő, nagyjából 100 nap tenyészidejű Amsterdami, Nanti és Berlicum típushoz tartozó fajtákat használják, közülük is leginkább a hengeres alakú Nanti répákat vetik. A Nanti fajták lényegesen jobb minőséget adnak. Rövid a tenyészidejük, korán kezdenek színesedni, jól csomózhatók, felületük sima és fényes, hibridek esetében egyöntetű a méretük és azonos az alakjuk, vastag hánccsal rendelkeznek, ízük kellemes.

A koraiság érdekében minél korábban szükséges a magot elvetni, de október vége, november eleje előtt nem tanácsoljuk a szaporításukat, különösen nem a jarovizációra hajlamos Nanti típusokat. Ugyan a sárgarépa tűri a hideget, csírázása már 3-4 oC-on megindul, és a lombfejlődés idején is – fényviszonyoktól függően – már 10-15 oC-on elfogadható a növekedése. De! Korábbi vetés esetén a túlfejlett répa megfázik, és jarovizálódik, azaz magszárat fejleszt, ami nem a vetőmag hibája, mint ahogy azt sokan vélik. Ezért október végénél, november elejénél korábban nem tanácsos vetni a répát!

(Terbe István – Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A régi idők superfoodja: a kerékrépa nagy visszatérése

2025. december 15. 08:10

A kerékrépa rég elfeledett kincs, pedig tele van olyan tápanyagokkal, amelyekre ma nagyobb szükségünk van, mint valaha.

A legegyszerűbb téli zöldség: galambbegy-saláta

2025. december 2. 14:10

A galambbegy-saláta a tél egyik legbiztosabb zöldsége, amely minimális gondozással is bőségesen terem a kertben vagy fóliában.

Miért romlik meg a zöldség? Tartsa frissen egész télen!

2025. november 22. 08:10

A gondos őszi betakarítás és a szakszerű téli tárolás döntően befolyásolja a zöldségek eltarthatóságát és vitamintartalmát.

HOLARAS hagymatermesztési gépek az AGRITECHNICÁN

2025. november 19. 13:10

Az állattenyésztés (takarmányozás és silózás) és a vöröshagyma betakarítás gépeire specializálódott, 114 éves gépgyártói múlttal rendelkező holland Hoopman Machines BV gépgyártó cég Holaras márkával forgalomba hozott gépei kiváló minőségű, stabil gépek - erről győződhettünk meg a hannoveri Agritechnica 2025 kiállításon.

Az íz legyen az első

2021. július 1. 08:37

Az amerikai Pairwise cég új gyümölcs- és zöldségfajták kialakításán dolgozik a CRISPR génszerkesztő technológia alkalmazásával.

Régi-új kedvelt zöldségünk, a spenót

A spenót felhasználását tekintve fontos ipari növény a mélyhűtőipar, a szárítóipar és a konzervipar számára. Friss fogyasztásra sokkal kevesebbet használunk, mint a feldolgozóipar.

Mikor fejtrágyázzuk zöldségnövényeinket?

2019. június 9. 05:38

Szakcikkünk a trágyázás időzítésének és a tápanyagok megosztásának fontosságát ismerteti a szabadföldi zöldségtermesztésben.

Egyelés – nemszeretem feladat, de nagyon fontos!

2023. április 30. 05:36

Az egyelés igazi türelemjáték, és bizonyos növényeink esetében kihagyhatatlan a csírázás utáni időszakban. Mit jelent pontosan ez a művelet? Mikor érdemes elvégezni, és hogyan csináljuk, hogy megfelelően fejlődjenek a növényeink?