Zöldség

A hajtatott sárgarépa felmagzása

Agrofórum Online

A téli és kora tavaszi sárgarépa hajtatás meglehetősen elterjedt Csongrád és Bács-Kiskun megyék déli, homokos területein. Sajnos, egységes termesztési módszerről nehéz beszélni, enyhe fűtés mellett és fűtés nélküli egyaránt termesztik, nincs elfogadott tenyészterület, és a vetés időpontjában is gyakori a véleménykülönbség.

A koraiság garanciája a gyorsan melegedő, szerves és műtrágyákkal feltöltött termékeny homok. Ellentétben a szabadföldi termesztéssel, a hajtatott répa alá a talaj víztartó képességének javítása, és a jobb, gyorsabb melegedésének érdekében, szerves trágyát is adnak. Az érett trágya mennyisége a 8-10 kg/m2-t is meghaladhatja. Fontos az érettség, ugyanis a lassan csírázó, apró olajos mag kelését az éretlen trágyából képződő ammóniagáz rontja, a kikelt és fiatal növény hajszálgyökereit leperzseli.

A sárgarépa tűri a hideget, csírázása már 3-4 oC-on megindul, és a lombfejlődés idején is – fényviszonyoktól függően – már 10-15 oC-kon elfogadható a növekedése. Többnyire a gyorsan színesedő, 100 napos tenyészidejű Nanti típusú fajtát használják hajtatásra. Kétségtelen, hogy a Nanti fajták lényegesen jobb minőséget adnak, de korai vetésnél a megfázás miatt nagyobb a jarovizálódás veszélye, mint más fajtáknak. A november elejénél korábban vetett répa kikel, tél folyamán megfázik, azaz megkapja a magszárképzéshez szükséges hideg hatást, és gyökértermés képzés nélkül magszárat fejleszt. Ezért november elejénél korábban nem szabad vetni!

Jövedelmezőség szempontjából nagyon fontos a tenyészterület helyes megválasztása. Sűrű vetés esetén ugyan növekszik a termésszám, de a minőség romlik (vékony, gyakran csavarodott répatestek képződnek). Tapasztalatok szerint optimális a 400-500 db/m2, ami tőelrendezés vonatkozásában 20 cm-es sortávolság esetén 70-80, 25 cm-es sortávolság mellett 80-100 db/folyóméter növény. Van, ahol ennél keskenyebb sortávolságot, 15 cm-t alkalmaznak, itt 4-5 sor után hagynak egy szélesebb (35 cm) művelő utat.

(Terbe István – Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A régi idők superfoodja: a kerékrépa nagy visszatérése

2025. december 15. 08:10

A kerékrépa rég elfeledett kincs, pedig tele van olyan tápanyagokkal, amelyekre ma nagyobb szükségünk van, mint valaha.

A legegyszerűbb téli zöldség: galambbegy-saláta

2025. december 2. 14:10

A galambbegy-saláta a tél egyik legbiztosabb zöldsége, amely minimális gondozással is bőségesen terem a kertben vagy fóliában.

Miért romlik meg a zöldség? Tartsa frissen egész télen!

2025. november 22. 08:10

A gondos őszi betakarítás és a szakszerű téli tárolás döntően befolyásolja a zöldségek eltarthatóságát és vitamintartalmát.

HOLARAS hagymatermesztési gépek az AGRITECHNICÁN

2025. november 19. 13:10

Az állattenyésztés (takarmányozás és silózás) és a vöröshagyma betakarítás gépeire specializálódott, 114 éves gépgyártói múlttal rendelkező holland Hoopman Machines BV gépgyártó cég Holaras márkával forgalomba hozott gépei kiváló minőségű, stabil gépek - erről győződhettünk meg a hannoveri Agritechnica 2025 kiállításon.

Sérült, szennyezett zöldséget és gyümölcsöt kerestek a hipermarketekben

2018. december 20. 08:15

25 hazai hipermarket zöldség- és gyümölcskínálatát vette górcső alá a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

3 zöldség, amit ősszel is vethetünk

2021. szeptember 25. 15:38

Ki mondta, hogy ősszel nem lehet vetni zöldséget? Vannak bizony olyan zöldségfélék, amit kifejezetten ajánlott ősszel vetni, nemcsak télállósága miatt, hanem azért is, mert akkor a késő őszi időszakban is hozzájuthatunk általuk a friss zöldségekhez.

A gyümölcs- és zöldségtermelés fele nem hoz nyereséget

2023. november 1. 17:10

Egy jelentés szerint az elmúlt három évben a zöldség- és gyümölcstermelés költségei masszívan megemelkedtek és a globális kínálat mintegy 60 százalékát veszteségessé tette.

Miért ízes a paradicsom?

2021. július 17. 07:36

A kutatócsoport által kifejlesztett új módszernek köszönhetően a pigmentkoncentrációk elemzése nagyszámú mintában, valamint más gyümölcsök és zöldségek esetében is sikerrel megoldható, amely információk hozzájárulhatnak nemesítési irányok kialakításához.