6℃ 4℃
december 12. Gabriella, Johanna, Franciska
Gyümölcs

Nem mindegy, hogy milyen színű fóliát használnak a szamócatermesztők

Agrofórum Online

Zárt termesztőberendezésben fejlődő szamócaállomány gyümölcsminőségét, antioxidáns kapacitását és a gének átírását vizsgálták különböző színű (vörös, sárga, zöld, kék és fehér) műanyag fóliák alkalmazása esetén. Kontrollként a fehér fólia alatt termő növények szolgáltak.

Az eredmények azt mutatták, hogy ebben a vizsgálatban az átlagos gyümölcstömegben nincs eltérés a különböző színű fóliák használata esetén, viszont szignifikáns a különbség a termés cukor- és szervessav-tartalmában. Míg az összes cukortartalom 10,39%-kal nőtt, addig az összes szervessav-tartalom16,58%-kal csökkent kék fólia használatakor a kontrollal való összevetésben. A kék fólia alatt termelt gyümölcsök összes cukortartalma szignifikánsan magasabb volt, összes szervessav-tartalma pedig szignifikánsan alacsonyabb volt, mint a sárga vagy zöld színű fólia használatakor. A kékfóliás termesztés során érték el a legmagasabb, 11,46-os értékű cukor/sav arányt.

A színes fóliák a gyümölcsben található bioaktív molekulák számát emelték, fokozták az antioxidáns-kapacitást. A legmagasabb bioaktívanyag-tartalmat a vörös színű fólia használata esetén tapasztalták, az antioxidáns-kapacitás a maximumát ekkor érte el. A gyümölcsökben 23,10% fenol-, 25,37% összes falvonoid- és 74,11% összes antocianintartalmat mértek.

A fóliaszín a különböző enzimek működését is befolyásolta, így például a vörös és a sárga fólia alatt termesztett szamóca magasabb szaharóz-foszfát-szintáz és szaharóz-szintáz enzimaktivitást mutatott, mint a kék, zöld vagy fehér fóliával takartak.

A vizsgálati eredmények értékelésekor az is felmerült, hogy a fólia színe bizonyos flavonoid bioszintézissel kapcsolatos gének kifejeződésére is hatással lehet – minderről bővebb információ a www.hortidaily.com oldalon érhető el.

Fordította: Polgárné Balogh Eszter

(Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Gyümölcsfák saját gyökéren?

2025. december 7. 11:10

Ausztráliában már termő a saját gyökerű körteültetvény. De vajon versenyképes lenne-e a módszer a hagyományos oltványokkal szemben?

Miért piros a zöld alma?

2025. november 26. 07:10

A "Granny Smith' zöld alma gyakran piros fedőszínt kap. Miért? A válasz a metaxénia, amelyet a környezeti stressz tovább erősít.

Miért van szükség fajtatársításra?

2025. november 20. 07:10

A megfelelő fajta kiválasztása már az ültetés előtt eldöntheti az egész ültetvény sikerét. Ismerje meg az öntermékenyülés és fajtatársítás kulcsát!

FEDELE kertészeti gépek az AGRITECHNICÁN

2025. november 18. 11:10

A szántóföldi zöldség- és gyümölcstermesztés gépesítéséhez megbízható bázist biztosít az olasz Fedele Mario gépgyártó vállalat, amely gépkínálatát a hannoveri Agritechnica 2025 kiállításon az érdeklődők is megtekinthették.

Most a mandula, a kajszi és az őszibarack megelőző védelme a legfontosabb feladat

2020. március 9. 12:30

Most a csonthéjasok moníliás virág- és hajtásfertőzésének a megakadályozása kell, hogy legyen a fő csapásirány a gyümölcsösök növényvédelmében.

Utolsó helyen állunk az EU-ban a napi zöldségfogyasztás tekintetében

2019. október 31. 13:16

A javasolt napi ötszöri étkezés helyett a háromszori étkezés a leggyakoribb, legtöbben az uzsonnát és a vacsorát hagyják ki, amikor kiemelt szerepet kaphatnának a zöldségek és a gyümölcsök.

A jelentős vámcsökkentésből profitálnak a farmerek

2020. január 3. 04:37

Az ausztrál kereskedelmi minisztérium sajtóközleményt adott ki, melyben arra hívja fel a farmerek és exportőrök figyelmét, hogy számos exportpiacon jelentősen csökkentek a vámok január 1-től.

Kerti kalendárium – júliusi teendők a házikertben

2020. július 14. 13:13

Júliusban is várnak ránk a díszkertben gondozott növények, a veteményest lakó zöldségfélék, a gyümölcsfák, a gyógy-és fűszernövények, sőt a gyep is. Előtérbe kerülnek a júliusban károsító kórokozók és kártevők, fokozottan ügyelnünk kell az öntözésre és a gyomnövényekre is.