Agrárgazdaság

A szójabab-termelés elérheti a 9,4 millió tonnát Európában

Agrofórum Online

Az európai kontinensen a szójabab termelése idén valószínűleg valamivel magasabb lesz, mint 2020-ban. Az Európai GMO-mentes Szójatermesztésért Egyesület (Donau Soja) jelenlegi becslése szerint 2021-re az előző évhez képest 1,2 százalékos plusszal, 9,4 millió tonnára emelkedhet az európai szójabab termés.

Ebből a szójabab-mennyiségből egyedül Ukrajna valószínűleg 3,32 millió tonnát tesz ki, ami 530 ezer tonnás növekedésnek felelne meg. Ebben a legjelentősebb európai termelő országban mostanra befejeződött a betakarítás.

Oroszországban, Németországban és Ausztriában is jelentős termelésnövekedést feltételeznek. A Donau Soja elnöke, Matthias Krön szerint az ukrán exportőrök jelenleg még óvatosan értékesítenek nem génmódosított árukat. Nem világos, hogy a betakarítási részesedésük még mindig 50 százalékos vagy csökken az arány.

A szövetség a németországi GMO-mentes szójabab árát 600 dollár (532 euró) és 620 dollár (550 euró) között határozza meg tonnánként november közepén.

Szerbiában és Ukrajnában 650 dolláros (576 euró), illetve 700 dolláros (621 eurós) tonnánkénti árat kértek – írta a német proplanta agrároldal. Az európai szójaterületre tekintettel a következő gazdálkodási szezonra Krön terjeszkedésre számít. Indoklásként a szakember a nitrogénműtrágyák jelenleg igen magas árait hozta fel.

Ha a műtrágya ennyire drága marad, a kukoricatermesztést valószínűleg a szójabab javára korlátozzák, mert ez a gombabaktériumokkal szimbiózisban a levegőből látja el magát nitrogénnel. Másrészt a kukorica magas nitrogénigényű növény, amelyet biztosítani kell – magyarázta Krön.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A kínai elektromos autók letarolhatják az európai tejpiacot

2024. október 18. 14:40

Az Európai Unió és Kína között a kínai elektromos autókra kivetett vámok miatt kialakult feszültség most az európai tejtermelőket is érintheti.

Elszállhatnak a műtrágyaárak?

2024. október 17. 14:40

Nőnek az energiaárak, és emelkedik a karbamid világpiaci ára is. A közel-keleti háború hamarosan rányomhatja bélyegét a műtrágyapiacra.

Fellendülőben van a gabona világpiaci ára

2024. október 15. 09:40

A gabonaárak egy héten belül globálisan a gabona fajától és típusától függően 1,5-3,0%-kal emelkedtek a határidős piacokon.

Közepesen alakult a szeptember az agrárcégeknek a tőzsdén

2024. október 13. 14:10

A Case, Steyr és New Holland márkákkal fémjelzett globális traktorgyártó CNH Industrial NV árfolyama 10,1 százalékkal emelkedett szeptemberben.

Rekordmagas, 11,5 millió tonnás szójatermést jósolnak Európában

2023. szeptember 18. 11:10

Európában rekordév várható a szójatermés mennyisége szempontjából a Donau Soja bejelentése szerint, amelyre a betakarítás kezdete előtt egy hónappal került sor.

A kegyetlenül meleg időjárás miatt lőtt ki a szójabab ára

2023. november 21. 11:40

Amerikában vegyesen zártak a terményárak a hét első napján, Európában azonban egyértelmű eladói nyomást lehetett látni. Chicagóban a búza 1 százalékkal, a repce pedig 1,4 százalékkal lett olcsóbb, miközben a kukorica 0,6 százalékkal, a szójabab pedig 2 százalékkal drágult. Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

A felhőszakadások miatt zuhantak be az árak 

2023. december 14. 11:10

Alapos mínuszokat lehetett látni a terménypiacokon a szerdai kereskedés során. Chicagóban a búza 3 százalékkal, a kukorica 1 százalékkal, a szójabab 1,1 százalékkal, a repce pedig 1,5 százalékkal értékelődöt le. Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

Javultak a búza betakarítási kilátásai

2021. május 27. 06:20

Chicagóban és Európában is a négy-négy kiemelten fontos termék közül három kurzusa csökkent és csak egynek emelkedett az ára.