Növénytermesztés
Fizetett tartalom

Első – közös – lépések a 6 tonna felé vezető úton – avagy a napraforgó nitrogén hasznosítása

Syngenta Kft.

Magyarország, köszönhetően a genetikának valamint a magyar gazdák szakértelmének és technológiai fegyelmének a világ napraforgó termesztésének élvonalába tartozik.

A 2021. év a napraforgó országos és lokális termésátlagaiban is jelentős szórást mutatott. A termések széles tartományban mozogtak mind megyénként, mind termőhelyenként, de még közeli táblák esetében is nagy különbségeket láthattunk. A legtöbb helyen a csapadék mennyisége volt a legfontosabb termésbefolyásoló tényező. A jó termésű helyeken egy-egy jókor érkező eső akár fél tonna plusz hozamot is eredményezhetett. Kijelenthetjük, még mindig a víz az úr. A víz nélkülönözhetetlen elem a tápanyagok, különösen a nitrogén hasznosulásában is, ezért érdemes rá fokozott figyelmet fordítani és jobban megismerni a nitrogén hatását a napraforgóra, hiszen jelentős költségelem is egyben.

A napraforgó nitrogén hasznosítására indított vizsgálatok első lépéseként – követve más napraforgó termesztő országok gyakorlatát – még a tél folyamán mintát vettünk, és megvizsgáltuk a talajokban rendelkezésre álló nitrogén mennyiségét. A napraforgó gyökere mélyebbre megy a víz és tápanyagok után, mint a többi szántóföldi kultúráké, így a kiszórandó nitrogén mennyiségének kiszámolásakor érdemes legalább 90 cm-ig, de akár 120 cm-ig megismerni a mélyben rendelkezésre álló mennyiségeket. A mélyebb rétegek ásványi nitrogénjét, elszökőben a sekélyebben gyökerező kultúráktól, a napraforgó még visszaszerezheti, hasznosíthatja azt.
A várakozásoknak megfelelően a Nmin vizsgálatok a legtöbb helyen magasabb nitrogén-tartalmat jeleztek a mélyebb rétegekben, mint a szokásosan mintázott és vizsgált felső 30 cm-ben. Ezek közül néhány hely nitrogén profilja az 1. táblázatban látható.

1.táblázat: Kísérleti helyek nitrogén profilja

A Zom Kft.-nél kivitelezett Zomba közeli napraforgó kísérleti tábla vizsgálati eredményeit a 2. táblázat tartalmazza. A mérések mintegy 120 kg/ha nitrogén tartalmat mutattak 90 cm-es mélységig. A  napraforgó még a 90-120 cm-es talajrétegből is hasznosít valamennyit, köszönhetően a mélyrehatoló gyökérzetének, de azt most figyelmen kívül hagytuk.

2.táblázat A zombai kísérleti tábla nitrogén profilja

Amennyibben 41 kg/t nitrogén igénnyel kalkulálunk 1 t/ha terméshez, közel 3 t/ha termésre már így is biztosított az ellátás. Ehhez még hozzájárul a szervesanyagokból tenyészidőszakban feltáródó hatóanyag mennyisége, így akár nitrogén műtrágya használata nélkül is vethetnénk itt napraforgót.

A napraforgó fajlagos nitrogénigénye magas, azt biztosítani kell, de azon túllőni sem tanácsos, mert a magasabb költségek mellett negatív, terméscsökkentő hatásokkal is számolni kell. A nitrogénnel túltrágyázott napraforgó alkalmazkodóképessége csökken, a megdőlés kockázata növekszik, miközben csökken az olajtartalom. Emellett a kórtani problémák, mint például a fehérpenész, rozsda fertőzés esélye is fokozódik.

Adjunk épp eleget, de ne túl sokat. Ezt nehéz előre eltalálni, de épp ezért kell mérési módszereket bevezetni az optimális nitrogén dózis kiszámításához a napraforgóban, de más nitrogénigényes kúltúrákban is.

Ennek tisztázására ezen a helyen, három hibrid – SY Excellio, SY Experto és SY Gracia – került elvetésre különböző nitrogén dózisokkal kezelt táblába. Az alkalmazott nitrogén hatóanyag dózisok a következők voltak: 0 kg/ha, 40 kg/ha és 80 kg/ha vetéssel egymenetben kijutattva. A betakarítás eredményeit a 3. táblázatban foglaltuk össze. A megtérülés kiszámolását, forintosítását ki-ki elvégezheti a saját termény és műtrágya áraival. Sokat nem tévedünk, ha azt mondjuk „pénz az ablakban” ebben az évjáratban.

3.táblázat: A különböző nitrogén dózisok hatása a terméseredményekre

A kísérlet rámutat arra, hogy a napraforgó tápanyagellátását nem lehet „kukoricás vagy búzás szemmel” nézni és számolni, mivel kevésbé köszöni meg az extra táplálást. Ez különösen igaz a nitrogén használatára, amelyre csak akkor van reakciója, termésválasza, ha nincs elegendő a talajban. Az ellátottságot viszont csakis a téli talajvizsgálattal lehet megállapítani. A magas, termény és tápanyag árak miatt, ha eddig nem is, de most eljött a „vizsgálat” ideje.

Szeleczki Attila
fejlesztőmérnök
Syngenta Kft.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Raktározás során fellépő problémák - terménytárolási teendők

2024. szeptember 16. 05:40

A raktári károsítók az esetek 99%-ában valamilyen, sokszor banális hiba miatt jelennek meg a betárolt terményekben. Ezeket a hibákat együttesen a raktári higiénia elleni vétségek névvel lehetne jellemezni és szinte ezernyi van belőlük.

Kiváló hibridek Magyaratádon – 25 éves a KWS

2024. szeptember 12. 10:10

Az idei esztendő is megmutatta, hogy a növényvédelmi problémák vagy a toxinok jelenléte a terményben mennyire meg tudja keseríteni az életünket.

Itt vannak a búza és repce posztregisztrációs fajtakísérletek eredményei

2024. szeptember 8. 10:10

A GOSZ-VSZT-NAK kísérletek eredményeiről készült összefoglaló kiadványokat a szervezők nyilvánosan elérhetővé tették ebben az évben is.

3–5 tonnás hozamokkal kezdődött a kukorica betakarítása – nincs már perspektíva a növényben?

2024. szeptember 5. 11:10

Augusztus 28-án hazánk nagy részén 150-200 mm víz hiányzott a felső 1 méteres talajrétegből, és az ilyen évjáratok egyre gyakoribbak lesznek.

Rajt-cél győzelem kalászosban

2021. november 11. 09:45

Az őszi gyomirtás mint gyomirtási technológia szépen terjed a kalászosokban. Az ország nyugati, csapadékosabb, illetve egyszikűekkel „tradicionálisan” fertőzött vidékein évtizedek óta alkalmazott technológia, de az elmúlt évek változó körülményei miatt egyre több gazda próbálja ki az ország más részein is, illetve sokan fontolgatják, hogy a jó tapasztalatokból tanulva beépítik üzemi technológiáikba.

Medallon Premium - a tarlókezelés hatékony eszköze

2019. június 13. 11:28

A tarlókezelés kihagyhatatlan művelési elem. Ezzel az egyszerű, jól tervezhető gyomirtási beavatkozással tudunk a legtöbbet tenni azért, hogy a területeinken ne szaporodjon a gyommagkészlet, visszaszorítsuk az állományból nehezen irtható, gyakran már rezisztenciát mutató évelőket. Utána szebb, könnyebb és olcsóbb a következő évi gyomirtás.

Az idei kalászos szezon messze elmaradt az ideálistól – elég, ha csak az idei év első négy hónapját vesszük górcső alá a lehullott csapadék tekintetében

2020. július 1. 10:18

Az időjárás az elmúlt években egyre hektikusabbá vált, egyre többször találkozunk aszály miatt bekövetkező károkkal. Ezek mérséklésében komoly szerepet játszik a terület adottságainak megfelelő agrotechnika, és a fajta/hibrid kiválasztása.

Első közös lépések a 6 tonna felé vezető úton – avagy az alapoknál kell kezdeni

2021. október 13. 06:01

A napraforgó alaposabb kiismerésére - 2019 telén a termelőkkel közösen indított - több éves progamot sajnos a koronavírus járvány nem engedte kiteljesedni. Részeredmények születtek, amelyet egy korábbi cikksorozatban megosztottunk az érdeklődökkel, mivel nem volt módunk az alapokat teljes mértékben megismerni, érdemileg keveset tudtunk előrelépni az elmúlt évben.