Növényvédelem
Fizetett tartalom
Növényvédelem
Fizetett tartalom

Van új a nap alatt – Új családtaggal bővül a Syngenta fungicid portfóliója

Van új a nap alatt – Új családtaggal bővül a Syngenta fungicid portfóliója

Syngenta Magyarország Kft.

Az olajosnövények vetésterülete az utóbbi évtizedben dinamikusan nőtt, és a tavalyi évben megközelítette az 1 millió hektárt,  ennek következtében az ország összes vetésterületének közel 25%-án termelünk olajos növényeket.

Az elmúlt évtizedekben a genetikai előrehaladás, valamint a termesztéstechnológiai fejlődés hatására a napraforgó a kezdeti extenzív kultúrából fokozatosan intenzív kultúrává vált. Hazánk a napraforgó-termesztés élvonalába került a napraforgó termesztők szakértelmének és technológiai fegyelmezettségének köszönhetően. Azonban az egyre intenzívebb termesztéstechnológia és a terület növekedés növényvédelmi problémákat is felvethet, éppen ezért a napraforgó fungicides kezelése kihagyhatatlan technológiai elem a magasabb termésmennyiség elérése érdekében.

A napraforgó betegségeinek fellépése erősen időjárás és fajtafüggő. A gombabetegségek ellen napraforgóban az integrált védekezés a leghatásosabb, mely az agrotechnikán, a fajtaválasztáson és a gombaölőszerek okszerű alkalmazásán alapul.

Az agrotechnika a betegségek elleni védelemben is fontos. A vetésforgó rövidítése komoly növényvédelmi problémák kialakulásához vezethet,  szigorú betartása viszont kiemelkedő szerepet játszik bizonyos kórokozók felszaporodásának mérséklésében vagy elkerülésében. Ezen okokból kifolyólag fontos, hogy a napraforgó önmaga után legkorábban 5 év után kerüljön vissza ugyanazon területre. Emellett a tarló kezelés is elhagyhatatlan, mivel a kórokozók a táblán lévő árvakeléseken és  fészkes virágzatú gyomokon is fennmaradhatnak, mint fertőzés forrás.

Korábban a diaportés levél és szárfoltosság volt a napraforgó egyik legveszélyesebb betegsége, a 90-es évek végén országos járványt is okozott. A kórokozó mára visszaszorult, ez az új hibridek megjelenésének is köszönhető. Ekkor kezdte diadalútját a Syngenta napraforgó, az Arena PR, Alexandra PR és NK Brio fajtákkal. Ezek a hibridek új perspektívát nyújtottak magas termésükkel, betegség ellenálló képességükkel és stabilitásukkal.  Ugyan az új ellenálló Syngenta fajták, és a gombaölőszeres védekezés elterjedése erőteljesen visszaszorította a diaporte kártételét, azonban elsősorban gyenge ellenállóképességű hibrideken még  napjainkban is felléphet, így érdemes figyelni erre a a kórokozóra is.

A szürkepenészes és fehérpenészes tányérrothadás az esős nyarak betegségei, aszályos nyarakon általában nem okoznak gondot. A fajtaválasztás itt is döntő jelentőségű,a Syngenta napraforgó hibridek ellenállóképessége a tányérrothadásra  2005 év augusztusában bizonyosodott be, amikor helyenként 200 mm csapadék is hullott egy hónap alatt. Az akkori csúcs hibridek, mint az Alexandra PR és NK Brio 10-60% terméstöbbletet adtak a hagyományos napraforgó fajtákhoz képest. Ez a genetika a mai Syngenta napraforgókban is tovább él és védelmet nyújt a tányérrothadást okozó kórokozók ellen. Azonban a gombaölőszeres védekezés esős nyarakon most is elengedhetetlen.

Megnőtt viszont a különböző levél és szárfoltosságokat okozó kórokozók fertőzése, jelenlétük szinte mindig megfigyelhető.

Mely kórokozók tartoznak ide?

Az alternáriás foltosság (Alternaria helianthi) és fómás szárfoltosság (Phoma macdonaldi) nemcsak foltokat, hanem a szár üregesedését is okozhatják. A napraforgóban szártörés léphet fel, megnehezedik a betakarítás, mely a termésátlag csökkenéséhez vezethet.

A fómás szárfoltosság (Phoma macdonaldi) fertőzése vetőmagból vagy gyakrabban az előző évi fertőzött növényi anyagból indul. Kezdetben a leveleken jelennek meg sötét foltok, amelyek később a levélnyélen át a szárra is átterjednek. A száron már fekete foltok jelennek meg, és a betegség átterjed a bélszövetre is.

Az alternáriás foltosság (Alternaria helianthi) fertőzés szabálytalan fekete foltok formájában jelentkezik a leveleken, mely később a szárra és a tányérra is átterjed. A foltok mérete egyre nő, később a levél felületének nagy részét beborítják és teljes levélvesztést okozhatnak, mely súlyos termésveszteséghez vezethet. A fertőzés itt is az előző évi fertőző anyagból indul ki.

Amint a fentiekből is látható egy jól megválasztott, hatékony gombaölőszer  használatával könnyedén  megmenthető a termésmennyiség. Éppen ezért jó választás az Amistar Sun az Amistar család új tagja, mellyel 2018-tól bővül a Syngenta fungicid palettája. Az Amistar Sun napraforgóban és repcében egyaránt alkalmazható fungicid  jellemzője, hogy még erősebb hatékonyságot mutat ezen levél- és szárfoltosságot okozó betegségek ellen.

Az Amistar SUN a kiemelkedő élettani hatásáról ismert azoxistrobin és egy erősebb triazol, a difenokonazol tökéletes kombinációja. A több szántóföldi és kertészeti kultúrában is alkalmazható, széles hatásspektrumú azoxistrobin már bizonyított. Hatásspektrumába tartoznak a szklerotíniás, botritiszes, alternáriás és fómás betegségek.  Hatékony gombaölő hatásán kívül kiemelkedő élettani mellékhatással is bír. Az azoxistrobinnal kezelt növény tovább marad zöld, hiszen növeli a klorofill tartalmat, a növény hosszabban asszimilál, csökkenti a sejtek öregedését, így a kezelt állomány ellenállóbbá válik bizonyos abiotikus stresszhatásokkal szemben.

Difenokonazol tartalmának köszönhetően erősebb, megbízhatóbb védelmet nyújt a napraforgó és a repce kórokozók széles körével szemben (1. és 2.  ábra). A difenokonazol egy széles hatásspektrumú triazol, mely több kultúrában is hatékony védelmet nyújt a levélfoltosságot okozó betegségek ellen, mint az alternária, a fóma, és a szeptória félék.

1. ábra: A difenokonazol hatékonysága napraforgóban (Syngenta fejlesztői kísérletek eredményei alapján, 2012)

2. ábra: A difenokonazol hatékonysága tavasszal őszi káposztarepcében (Top Agrár 03/2018 szám)

Hogyan védekezzünk a betegségek ellen napraforgóban?

Az Amistar Sun kezelést a napraforgó 6-8 levélpáros fejlettségétől virágzás kezdetéig célszerű elvégezni megelőző jelleggel. Törekedni kell a jó permetléfedettségre, földi géppel 200-400 l/ha lémennyiséggel javasolt kijuttatni. Fúvókaválasztásnál a ketős réses, légbeszívásos fúvókákat részesítsük előnyben, mint például:  Lechler IDKT, Agrotop TurboDrop, TeeJet  Turbo Twinjet kettős lapos sugarú fúvókák.

Ha a nyár csapadékos, és az időjárás kedvez a fertőzésnek, a kezelés virágzás után hidastraktorral megismételhető. Itt is törekedni kell a tányér, a levelek és a szár jó permetlé fedettségére. Augusztus vége felé, amennyiben beköszönt a csapadékos időjárás, a Reglone Air-rel végzett állományszárítással  bebiztosítható a termés, hiszen megelőzhetjük/megállíthatjuk a gombabetegségek felszaporodását, és a madárkártételt.

Az Amistar Sun  két eltérő hatásmechanizmusú hatóanyaga szinergikusan erősíti egymás hatását, így  kijuttatás után intenzívebbé válik a fotoszintézis és az olajbeépülés, ami végül a termésmennyiségben is megnyilvánul (3. ábra).

3. ábra: Amistar Sun kezelés hatása a terméseredményre (Magyarországi engedélyeztetési vizsgálatok; 9 helyszín, 2011-2014)

** Az Amistar Sun gombaölő szer azonos a 02.5/2452/5/2008.

MgSzHK számon engedélyezett Amistar Top gombaölő szerrel.

Szerzők:
Horváth András – fejlesztőmérnök, Syngenta Kft.
Boros Szilárd – fejlesztőmérnök, Syngenta Kft.

A selyemfényű puszpángmoly

A selyemfényű puszpángmoly 2010–11. évi, nyugat-magyarországi észleléseket követően rohamosan terjedt szét az országban. A faj életmódjáról, kártételéről és az ellene való védekezés lehetőségeiről nyújt áttekintést a cikk.

Inváziós kártevők: a vándorpoloska

A trópusi, szubtrópusi eredetű faj első példányai Európában először Olaszországban bukkantak fel 1998-ban. A rohamos terjedés következtében Magyarországon 2002-ben találták meg a rovart, mely rendkívül elszaporodott hazánkban, helyenként jelentős károkat okozva zöldség- és dísznövényekben, ill. szójavetésekben. Kártételéről, életmódjáról és az ellene való védekezés lehetőségeiről szól sorozatunk következő része.

Veszélyességük fokozott jelentősségű: a spanyol csupaszcsiga

A spanyol csupaszcsiga inváziós károkozó állatfaj, mely az Ibériai-félszigetről származik. Néhány évtized alatt Európa legtöbb országába eljutott, terjedése az utóbbi húsz évben vált intenzívebbé.

Gabonatarlók – növényvédelem

A betegségek kórokozóinak fennmaradását, továbbszaporodását és terjedését egyaránt elősegíthetik a tarlók. Ezt kétféle úton valósíthatják meg: ez egyik út a visszamaradt fertőzött tarlómaradványok jelenléte, a másik lehetőség az árvakelések megjelenése. A szerzők a tarlók állapotának a növénybetegségekre és az állati kártevőkre gyakorolt néhány hatására hívják fel a figyelmet.

Meglódult a gabonapiac, stagnálnak az olajosok - TERKA információ

Baj van viszont a napraforgóval. Sok az ókészlet, alacsony: 100-115 ezer Ft/t felvásárlási árat kínáltak a portékáért, néhány héttel ezelőtt, de a jelenlegi 90 ezer Ft-os áron sem mozdul a termény.

2018. szeptember 13. 06:15

Még megvédhető a napraforgó, elkerülhető a burgonyavész

A hetek óta tartó nyárias időjárás hatására minden növény fejlődése a megszokottnál jóval előrébb tart.

2018. május 30. 07:19

Most a kukorica és a napraforgó van veszélyben

Az elmúlt időszak időjárását túlnyomórészt az erősödő felmelegedés, a hőségnapok és a délutáni órákban szeszélyes eloszlásban keletkező záporok, zivatarok jellemezték. A nyári aratási munkákat mindenütt befejezték, a tarlóhántás művelete is jó ütemben haladt, van ahol már a kizöldült tarlók ápolása folyik. Ez is fontos agronómiai művelet a talajok túlzott kiszáradásának elkerülése érdekében.

2018. július 31. 07:45

Algafix, a magyar biostimulátor

A biostimulátorok használata egyre jobban terjed világszerte. Egy 2012-ben végzett felmérés adatai szerint az ide sorolt készítmények piaca Európában meghaladta a hatmillió hektárt.

2018. május 22. 07:13